#ASCO20. Renunțarea la fumat, chiar cu doar 2 ani înainte de diagnosticarea cancerului pulmonar, crește rata de supraviețuire cu 14%

  • Altfel despre Cancer



Cancerul pulmonar este una dintre cauzele principale de mortalitate neoplazică, determinând 25% din totalul deceselor provocate de patologia malignă. Fumatul reprezintă principalul factor de risc, iar estimările globale susțin că acesta este substratul etiologic pentru 80% dintre cazurile de neoplasm pulmonar. Renunțarea la fumat, chiar și cu numai 2 ani înainte de diagnosticul de cancer pulmonar, crește șansele de supraviețuire în mod semnificativ, conform datelor publicate  în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, desfășurate virtual anul acesta, în perioada 29-31 mai.

Corelația dintre sevrajul de tutun și scăderea riscului de neoplasm pulmonar este de mult timp recunoscută în rândul specialiștilor. Cu toate acestea, până în prezent nu era stabilit exact la cât timp după renunțarea la fumat se pot vedea beneficiile la cei care fumează de foarte mult timp (în medie 1 pachet de țigări pe zi timp de 30 de ani, adică 30 UPA – Unități Pachete-An).

abonare

Studiul a inclus 34.649 de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, selectați din baza de date ILCC (International Lung Cancer Consortium) Dintre aceștia, la momentul diagnosticului de neoplasm pulmonar:

  • 47,5% erau fumători;
  • 30% erau foști fumători;
  • 18% nu au fumat niciodată.

Obiectivele principale au constat în evaluarea grupului de pacienți care au renunțat la fumat înainte de diagnosticarea cancerului pulmonar, comparați cu grupul de pacienți care s-au declarat fumători în momentul diagnosticului. Semnificația statistică a fost obținută pentru fumătorii care au depășit 30 UPA. Rezultatele au surprins următoarele aspecte:

  • Riscul de deces a fost cu 14% mai mic la cei care au renunțat la fumat cu 2 ani înainte de diagnostic, față de grupul de fumători declarați la momentul diagnosticului;
  • Pentru cei care au renunțat la fumat cu 2-5 ani înainte de diagnostic, riscul de deces a fost cu 17% mai mic față de grupul celor care au continuat să fumeze până la diagnosticul de cancer pulmonar;
  • Renunțarea la fumat cu mai mult de 5 ani anterior diagnosticului de neoplasm pulmonar a scăzut riscul de deces cu 22%, comparativ cu grupul de participanți care au continuat să fumeze.

Rata de supraviețuire post-diagnostic a fost net superioară în grupul celor care s-au lăsat de fumat, indiferent de stadiul bolii sau de subtipul de neoplasm pulmonar. Cele mai solide rezultate, însă, au fost înregistrate la pacienții care au fumat cel puțin echivalentul a 1 pachet de țigări timp de 30 de ani (30 UPA). 

Rata supravietuire cancer pulomar fumat asco20
Rata de supraviețuire a fost semnificativ mai mare pentru cei care au renunțat la fumat înainte de diagnosticarea neoplaziei pulmonare. TSSC = Time Since Smoking Cessation.

“Rezultatele prezente întăresc convingerile specialiștilor că renunțarea la fumat, chiar și cu puțin timp înainte de diagnosticarea cancerului pulmonar, crește rata de supraviețuire. Mesajul acestui studiu este un imbold pentru fumători, în particular pentru cei care fumează de o perioadă îndelungată de timp, să renunțe la consumul de tutun”, declară Dr. Howard A. Burris, președintele ASCO.

Dr. Aline Fares, coordonatoarea studiului, a afirmat că datele obținute sunt utile în convingerea fumătorilor să renunțe la acest obicei atunci când sunt evaluați în cadrul programelor de screening pentru cancer pulmonar.

“Cei care fumează de mulți ani au falsa impresie că nu mai pot obține niciun beneficiu dacă renunță la fumat și că este prea târziu pentru sănătatea lor. Cu ajutorul acestor rezultate, le putem explica de ce este esențial să întrerupă fumatul în orice moment și că există într-adevăr diferențe notabile în eventualitatea unui diagnostic de cancer pulmonar”, explică dr. Fares.

Autorii studiului remarcă importanța atitudinii dobândite de fumători după efectuarea screeningului pentru neoplasmul pulmonar. De cele mai multe ori rezultatele negative oferă impresia falsă că riscul de cancer este inexistent și îi descurajează pe fumători să renunțe la acest obicei. Screeningul în cancerul pulmonar cu ajutorul tehnologiei low-dose CT (LDCT) este recomandat în SUA încă din 2013. Potrivit studiilor, testarea prin LDCT determină o reducere cu 24% a mortalității prin cancer pulmonar pentru bărbați și 33% pentru femei, pe parcursul a 10 ani.

ASCO20 sevraj renunțare fumat tutun supriaviețuire crescută cancer pulmonar recent

Cancerul pulmonar are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire la 5 ani, întrucât este deseori diagnosticat tardiv în evoluție. Mortalitatea globală prin acest tip de neoplasm este echivalentă cu cea determinată de cancerele de sân, de colon și de prostată, combinate. Aproape 90% dintre decesele cauzate de neoplazia pulmonară sunt atribuite fumatului, atât prin efectul direct al factorilor cancerigeni, cât și indirect, prin inflamație, supresie imunologică și infecție. Renunțarea la fumat timpurie determină oprirea evoluției acestor procese și reduce numărul de mutații la nivel celular, care pot declanșa patologii maligne.

Citește și: