Experții FDA și ESC atrag atenția asupra necesității unor reglementări stricte pentru țigările electronice

  • Health literacy



Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vapingul – acțiune specifică persoanelor care utilizează țigări electronice, descrisă prin inhalarea și expirarea vaporilor produși de acestea – a crescut de la aproximativ 7 milioane de utilizatori în 2011 la 41 de milioane în 2018, și se așteaptă o creștere de 55 de milioane până în 2021. Statele Unite, Marea Britanie și Franța sunt cele mai mari piețe, care la nivel global valoarează actual 19,3 miliarde de dolari, de la aproximativ 7 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani. În SUA, un adolescent din cinci utiliza țigări electronice în 2018.

Societatea Europeană de Cardiologie pledează pentru ca țigările electronice să fie supuse acelorași restricții de comercializare ca și țigările clasice și îndeamnă crearea unui legislații internaționale pentru a preveni o nouă epidemie a țigărilor.

abonare

De asemenea, într-o întâlnire a Comitetului pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților a SUA, comisarul FDA (Administrația US a Alimentelor și Medicamentului), Ned Sharpless a afirmat că „Țigările electronice nu sunt sigure”, explicând ulterior că acestea nu sunt comercializate legal, deoarece nu au primit aprobarea FDA. Acesta a cerut Guvernului reglementare strictă asupra țigărilor electronice.

Există din ce în ce mai multe dovezi că țigările electronice (e-cigarettes) au efecte adverse asupra sistemului cardiovascular, relatează un studiu publicat în Cardiovascular Research, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Țigările electronice conțin nicotină, particule materiale, metale și arome, nu doar vapori de apă inofensivi. Din studiile poluării aerului știm că particulele fine (mai puțin de 2,5 microni) intră în sistemul circulator și au efecte direct asupra inimii. Datele existente pentru țigările electronice indică această direcție”, a declarat autorul principal Prof. Loren Wold, de la Universitatea de Stat din Ohio, Columbus, SUA.

Raportul publicat în Cardiovascular Research reprezintă o analiză care a adunat cele mai relevante studii disponibile la momentul actual despre efectele asupra sănătății a țigărilor electronice. Se acumulează dovezi ale efectelor dăunătoare asupra inimii și vaselor de sânge. Nicotina crește tensiunea arterială și ritmul cardiac. Particulele materiale fine provoacă rigidizarea arterelor și inflamația sistemică, care induc efecte asupra plămânilor și pot trece în fluxul sanguin.

Efectele țigărilor electronice asupra inimii
Sursa foto: https://academic.oup.com/

Majoritatea studiilor au examinat efectele acute ale vapingului, însă „Impactul expunerii cronice la țigări electronice este, în esență, nestudiat”, notează autorii. Una dintre provocările studierii efectelor asupra sănătății a e-cigarettes este că ingredientele și modul de livrare nu sunt standardizate. Dispozitivele de generație mai nouă furnizează vapori mai concentrați pentru perioade mai lungi – ceea ce înseamnă că cercetările anterioare ar fi putut subestima impactul acestor elemente.

„Multe companii nu publică conținutul lichidului lor, afirmând că este proprietate privată. Avem nevoie de produse mai uniforme pentru a studia efectele acute și cronice ale fiecărui component separat și în combinație. Și nu putem presupune că ingrediente precum propilenglicolul, glicerina și aromele, care sunt inerte atunci când sunt ingerate oral, au aceleași efecte atunci când sunt inhalate”, a spus profesorul Wold.

Sfatul său este ca persoanele care nu au folosit niciodată nicotină să evite țigările electronice: „Este un joc de noroc să presupunem că nu veți deveni dependent și că nu vor exista consecințe negative. Nu merită riscul”.

Consumul de țigări electronice a crescut dramatic în ultimul deceniu, în special în rândul adolescenților și adulților tineri. Percepția generală a publicului este că țigările electronice sunt alternative mai sigure la țigările tradiționale din tutun.

Profesorul Wold a concluzionat: „Sunt necesare mai multe informații despre efectele vapingului la prima, a doua și chiar a treia mână, atunci când particulele sunt recirculate din pereți, draperii și îmbrăcăminte. Adulții încep să recepționeze mesajul că efectele complete ale vapingului asupra sănătății sunt necunoscute, iar riscul ar putea fi foarte mare. Teama mea este că aceste informații nu au fost înțelese de adolescenți”.

Despre țigările electronice

Conform studiului, de când a fost introdusă prima țigară electronică, designul său s-a diversificat foarte mult, fiind reglementat însă foarte puțin. Formele obișnuite sunt „cigalikes”, de primă generație, e-cigarettes reîncărcabile din a doua generație și tanks (rezervoare), stilouri și țigări electronice cu rezervor, personalizate, din a treia generație.

În ciuda diversității formei lor, toate țigările electronice funcționează similar, de obicei constând din trei părți majore: o sursă de alimentare cu baterii de litiu, un cartuș care conține lichidul și un atomizor sau dispozitiv de încălzire care vaporizează lichidul. Când un utilizator inhalează prin piesa bucală, fluxul de aer declanșează atomizorul și lichidul este vaporizat, producând vapori asemănători fumului.

Fiecare generație suplimentară a fost proiectată pentru a reține cantități mai mari de lichid, care necesită mai puțin flux de aer pentru a produce vapori și funcționează la temperaturi crescute, permițând utilizatorilor să aibă parte de volume de abur mult mai mari și mai concentrate, pentru perioade mai lungi.

Lichidele electronice utilizate în țigările electronice conțin de obicei un amestec de propilenglicol și glicerină ca solvenți cu adaos de nicotină și aromă. Cu toate acestea, concentrațiile acestora și a altor compuși prezenți în vaporii de țigări electronice rămân controversate. Există multe variabile care joacă un rol în compoziția vaporilor de țigară electronică, inclusiv raportul propilenglicol la glicerină, producătorul lichidului electronic, tipul de țigară electronică, temperatura de funcționare, debitul de aer necesitat, conținutul de de nicotină și aromele adăugate la lichide.

Studii care au testat efectele acute ale vapingului

Într-un grup restrâns de tineri sănătoși care nu fumau și nu vapau, utilizarea unei singure țigări electronice fără nicotină a produs modificări tranzitorii ale vaselor de sânge similare cu cele observate la ateroscleroza timpurie. Modificările acute observate după o singură vapare – inhalarea și exhalarea aburului din lichidul încălzit dintr-o țigară electronică cu baterie – sugerează că vaparea repetată ar duce la disfuncții endoteliale vasculare cronice.

Un alt studiu sugerează că utilizarea de țigări electronice este legată de un risc semnificativ crescut de accident vascular cerebral și infarct miocardic. Dintre cei peste 400.000 de respondenți cu vârste de peste 18 ani, care au participat la sondajul din 2016 privind Sistemul de Supraveghere a Factorilor de Comportament, aproape 66.800 au raportat că au folosit cel puțin o dată țigări electronice. Rezultatele studiului au arătat un risc mai mare cu 71% de a suferi un accident vascular cerebral, un risc cu 59% mai mare pentru un infarct miocardic și un risc cu 40% mai mare pentru angină sau boală coronariană pentru utilizatorii de țigări electronice, în comparație cu cei care nu le-au utilizat niciodată. De asemenea, utilizatorii vapează de două ori mai mult, comparativ cu persoanele care fumează țigări normale.

Citește și: