#ESMO18: Trastuzumab, date noi despre eficiență și siguranță

  • Oncologie



Trastuzumab este o terapie des utilizată împotriva cancerului de sân. De la aprobarea sa, acum mai bine de 20 de ani, a revoluționat domeniul și a îmbunătățit semnificativ speranța de viață a femeilor cu tumori mamare HER2-pozitive.

O cură de trastuzumab, adjuvant împotriva cancerului de sân în stadii incipiente HER2-pozitiv, este însă grefată deseori de efecte adverse. Acesta se administrează timp de 12 luni și în această perioadă are deseori reacții adverse, în special cardiace: între 3 și 7 % dintre paciente dezvoltă disfuncție cardiacă, iar procentul crește dacă trastuzumab este asociat cu alte terapii anti-canceroase, precum antraciclinele. Astfel, un punct de interes major în cercetarea medicală este studierea curelor de durată mai scurtă a trastuzumab.

abonare

În cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică din iunie 2018, primele rezultate ale studiului Persephone, realizat în Marea Britanie, au demonstrat că o durată de tratament de 6 luni aduce aceleași beneficii, cu riscuri mai puține. Citiți mai multe despre aceste rezultate.

Studiul Persephone

La Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală ESMO 2018 au fost prezentate mai multe rezultate ale studiului Persephone, care demonstrează că o cură de 6 luni de trastuzumab nu este doar mai sigură, ci și mai eficientă din punct de vedere al costurilor.

Au fost incluse în studiu 3759 de femei care au primit, anterior, 6 sau 12 luni de trastuzumab și nu au avut recurența bolii timp de minim 6 luni. S-a observat o diferență marcantă a costurilor medicale ale celor două grupuri:

  • 2,538.64 de lire, în medie, pentru o persoană ce urmează cura de 6 luni de trastuzumab;
  • 12,333.83 de lire, în medie, pentru cura de 12 luni de trastuzumab la o singură pacientă;
  • Diferența medie datorată trastuzumab este de 9,699.58 de lire (aprox. 11.300 de Euro).

Restul diferenței între cele două cure este datorat tratamentului complicațiilor cardiace.

Durata tratamentului (albastru) aduce costuri diferite pentru sistemul de sănătate: o durată de 6 luni aduce economii de aproape 10.000 de lire sterline (verde).

Un alt parametru important urmărit de studiul prezentat la ESMO este calitatea vieții (QALYs- ani de viață, ajustați în funcție de calitatea vieții). În cazul celor două cure de tratament QALYs au fost similari:

  • 1.146 (95% CI: 1.131 – 1.161) pentru persoanele care au urmat 6 luni de tratament;
  • 1.128 (95% CI: 1.113 – 1.144) pentru pacientele care au urmat 12 luni de tratament.

Autorii concluzionează că acest studiu poate contribui la accesul mai facil al tratamentului și în regiuni în care costul curei de 12 luni este prohibitiv, dar că totuși aceasta rămâne standardul de tratament.

„Aceste rezultate, împreună cu eficiența deja demonstrată a curei de 6 luni, sunt primul pas spre un tratament mai sigur și la fel de eficient pentru femeile cu tumori mamare HER2-pozitive. În plus, există o oportunitate majoră de economii în sistemul de sănătate. Vom continua studiul Persephone pentru a analiza și alte aspecte ale curei de 6 luni. Totuși, anumite categorii de paciente beneficiază mai mult de cura de 12 luni, iar aceasta rămâne în continuare standardul de tratament” afirmă Claire Hulme, autor principal și profesor de Economie Medicală la Universitatea Leeds, Marea Britanie.

Studiul ShortHER

Un alt studiu prezentat la ESMO 2018, intitulat ShortHER (eng. „short”=scurt) a analizat eficiența și siguranța unei cure și mai scurte de trastuzumab, de doar nouă săptămâni.

Au fost înrolate în studiu 1254 femei cu cancer mamar, formă incipientă HER2-pozitiv, care au primit fie 9 săptămâni de trastuzumab, fie 1 an. După 6 ani de urmărire medicală, cura scurtă a dovedit o eficiență mai mică decât durata clasică.

Totuși, anumite paciente au beneficiat de terapia mai scurtă:

  • Pentru femeile cu risc scăzut și intermediar de recurență a cancerului mamar, cura scurtă a fost la fel de eficientă:
    • Supraviețuirea la 5 ani fără urme de boală (DFS) a fost de 91% după cura de 1 an și de 92% după cura scurtă, la pacientele cu risc scăzut;
    • DFS a fost de 87% după cura de 1 an și de 86% după cura scurtă pentru pacientele cu risc intermediar;
  • La pacientele cu risc crescut (10.5% din populația studiată), cura de 1 an este mai eficientă, cu DFS de 80% după un an de trastuzumab, față de 60% după 9 săptămâni.
  • Astfel, 89% din populația studiată beneficiază de terapia mai scurtă cu trastuzumab.

Diferențe semnificative au apărut și în incidența binecunoscutelor reacții adverse cardiace:

  • Pentru pacientele cu risc scăzut și intermediar de recurență, riscul de reacții adverse cardiace este de aproape 3 ori mai mare în urma tratamentului de 1 an (risc relativ de 2.85- 2.9);
  • Pentru pacientele cu risc crescut, tratamentul de un an aduce un beneficiu în controlul bolii, dar și reacții adverse cardiace de 4.2 ori mai frecvente.

“Studiul nostru nu a demonstrat non-inferioritatea curei scurte de trastuzumab. 1 an de tratament este în continuare standardul pentru cancerul de sân incipient HER2-pozitiv. Totuși, pe baza rezultatelor, clinicienii pot întrerupe tratamentul după mai puțin de un an în cazul efectelor cardiace severe, iar pentru pacientele cu risc crescut cardiovascular și risc scăzut sau intermediar de recurență, pot chiar propune cura scurtă”, afirmă Pierfranco Conte, autor principal și profesor de oncologie la Universitatea din Padova, Italia și directorul Centrului de Oncologie Medicală din același oraș.

Citește și: