Tratamentul pentru infertilitate, asociat cu o creștere de până la 66% a riscului de accident vascular cerebral la femei, postpartum

  • Prevenție



Un nou studiu publicat în Journal of the American Medical Association sugerează că tratamentele pentru infertilitate pot crește riscul de accident vascular cerebral (AVC) hemoragic și ischemic la femeile care au născut, cu până la 66%. Riscul de spitalizare cauzată de accidentul vascular cerebral a fost crescut timp de până la 12 luni după naștere, fiind evident încă din prima lună după naștere.

Informarea pacientelor despre riscul de accident vascular ar trebui să facă parte din procesul de consiliere înainte de inițierea tratamentului pentru infertilitate. Pacientele ar trebui sfătuite să reducă impactul factorilor de risc precum fumatul și obezitatea prin schimbări legate de stilul de viață.

abonare

Citește și: 17% dintre femeile cu infertilitate de cauză necunoscută sunt purtătoare de variante genetice asociate cu boli cardiovasculare sau cancer


Au fost colectate date din 28 de state americane, între 2010 și 2018 și s-au analizat ratele de spitalizare din cauza accidentelor vasculare hemoragice și ischemice de la 31 de milioane de femei însărcinate, cu vârste cuprinse între 15 și 54 de ani.

  • S-au identificat 37 de cazuri de spitalizări pentru accident vascular cerebral la 100.000 de persoane în grupul tratat pentru infertilitate, comparativ cu 29 de spitalizări la 100.000 de cazuri în grupul care a inclus femei ce au conceput pe cale naturală.
  • Riscul de AVC hemoragic a fost mai crescut decât cel de AVC ischemic (66% vs 55%).

Autorii au explicat că deși numărul de spitalizări e mic la nivel populațional, pentru cei cu probleme de fertilitate, o creștere a riscului de 66% e semnificativă.

Tratament infertilitate
Image by pikisuperstar on Freepik

Sunt mai multe explicații propuse pentru asocierea dintre tratamentul infertilității și AVC. Anumite modificări fiziologice, afectarea endoteliului și inducerea unei stări protrombotice în contextul tratamentului pot crește riscul de AVC.

Cu toate acestea, autorii atenționează importanța interpretării rezultatelor cu precauție. Este posibil ca o parte dintre paciente să fi avut afecțiuni preexistente cum ar fi hipertensiunea arterială, diabet, obezitate, factori de risc cunoscuți pentru accidentul vascular cerebral. Multe femei cu infertilitate au, de exemplu, sindromul ovarelor polichistice sau endometrioză, ambele asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Aceste observații indică nevoia de studii suplimentare pentru a se evalua dacă tratamentele în sine contribuie la risc sau există și alte motive mai complexe.

Tot mai multe studii demonstrează importanța înțelegerii istoricului reproductiv al femeilor pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare. Dificultatea de a rămâne însărcinată, evoluția sarcinii, menopauza, toate etapele cheie din viața unei femei influențează sănătatea cardiovasculară.

Este posibil ca femeile cu infertilitate să fie predispuse la AVC din aceeași cauză pentru care suferă și de infertilitate.

Deși se cunoștea faptul că femeile cu probleme de fertilitate au un risc mai mare de boli cardiovasculare, până acum contribuția componentei genetice nu era clară. În acest context, un alt studiu, publicat recent în NEJM, arăta că 17% dintre femeile cu infertilitate de cauză necunoscută prezintă variante genetice asociate cu un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare sau cancer. Prin secvențierea întregului exom de la femeile cu infertilitate s-a descoperit o prevalență de trei ori mai mare a variantelor patogene, acționabile clinic, față de populația generală.

Subiecte similare: