STUDIU. Tratamentul cu metformin determină beneficii pe termen lung în prevenția diabetului zaharat de tip 2

  • Health literacyNoi rezultate demonstrează eficiența metforminului în prevenția diabetului zaharat de tip 2. Pe parcursul a 15 ani de urmărire, tratamentul cu metformin a redus incidența diabetului zaharat comparativ cu placebo, cu:

  • 17% pentru cazul în care procentul a fost calculat utilizând ca test de diagnostic, testul de toleranță la glucoză;
  • cu 36% când procentul a fost calculat în funcție de nivelul HbA1c (hemoglobina glicozilată).
Aparat pentru măsurarea glicemiei
Metformin – beneficii pe termen lung în prevenția diabetului zaharat de tip 2

Beneficiul metforminului asupra dezvoltării diabetului a fost mai mare pentru femeile cu antecedente de diabet zaharat gestațional, comparativ cu femeile fără antecedente. Metformin a demonstrat, de asemenea, rezultate mai bune pentru persoanele cu niveluri de bază mai mari ale glicemiei à jeun, spre limita superioară a prediabetului. Rezultatele provin din urmărirea de lungă durată a participanților la Programul de Prevenire a Diabetului (DPP).

abonare

Sumarizând, medicamentul a demonstrat rezultate pozitive în prevenția diabetului zaharat de tip 2 pentru toți pacienții cărora le-a fost administrat, indiferent de metoda utilizată pentru diagnosticarea diabetului: teste de toleranță orală la glucoză, nivelul glucozei din sânge sau nivelul hemoglobinei glicozilate.

„Indiferent de metoda pe care o utilizați, obțineți acest beneficiu persistent și durabil cu metformin. Pentru mine, acesta este cel mai important mesaj. Nu este vorba doar de 3 sau 10 ani, așa cum am raportat mai înainte, efectul persistă timp de 15 ani. Acesta este un efect destul de puternic. Metformin rămâne un medicament incredibil de sigur, ieftin, care este bine tolerat de majoritatea pacienților și este într-adevăr unul dintre puținele medicamente din lume care are sens pentru prevenirea diabetului, pentru că știm atât de multe despre substanță și o folosim de atât de mult timp”, a declarat Dr. David M. Nathan, autorul principal al studiului, în interviul acordat Medscape Medical News pe acest subiect.

În studiul inițial efectuat de către DPP au fost înrolați 3.234 de participanți cu o vârstă minimă de 25 de ani, cu risc înalt de diabet zaharat de tip 2. Aceștia au fost randomizați în 3 grupuri: primului grup i s-au impus modificări drastice ale stilului de viață, celui de al doilea i-a fost administrat tratament cu metformin, iar cel de al treilea grup a primit terapie placebo. Grupul care a primit metformin număra aproximativ 1.100 de participanți, iar doza administrată a fost de 850 mg, de două ori pe zi. Această fază inițială a studiului s-a încheiat în anul 2001, iar grupul tratat cu metformin a continuat tratamentul și în faza de urmărire.

Pe parcursul perioadei de urmărire, de 15 ani, incidența apariției diabetului a fost cu 17% mai scăzută în grupul căruia i-a fost administrat metformin în tot acest timp, comparativ cu grupul de control, grupul care a primit placebo. Diagnosticul a fost pus utilizând testul de toleranță la glucoză. A fost utilizat și un al doilea test de diagnostic, nivelul HbA1c, iar metformin a fost asociat cu o reducere de 36% a riscului relativ de apariție a diabetului zaharat de tip 2.

Dr. Nathan a subliniat și faptul că, deși metforminul aduce un beneficiu real în prevenția diabetului zaharat de tip 2 la persoanele cu prediabet, indicația nu se află în standardul de tratament și este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe, mai ales că patentul medicamentului a expirat de mai bine de 10 ani.

Pe de altă parte, acesta a menționat reticența populației la utilizarea unui medicament pentru a preveni diverse boli. Însă având în vedere că metforminul este un tratament relativ ieftin, este posibil ca adăugarea sa la un stil de viață echilibrat să fie o soluție viabilă.

„Cu siguranță, există o rezistență generală la a lua medicamente pentru prevenirea bolilor. Dar, pe de altă parte, cum este acest lucru diferit de a lua statine sau medicamente pentru tensiunea arterială pentru a preveni bolile de inimă? Acest medicament previne diabetul și este important să fie prevenit deoarece duce la pierderea vederii, insuficiență renală, amputații și boli de inimă”.

Citește și: