STUDIU. Rezultate promițătoare despre tratamentul oral cu semaglutidă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

  • Acces la inovațieInformații de actualitate pentru pacienții cu diabet de tip 2 vin dintr-un studiu realizat de NovoNordisk și care implică dezvoltarea unui omolog administrat oral al semaglutidei injectabile.

Păstrând aceleași proprietăți ale formei injectabile, semaglutida orală va veni în ajutorul persoanelor care nu se simt confortabil cu efectuarea injecțiilor și ar prefera sau ar avea nevoie de o altă formă de medicație.

abonare
Sursă: novonordisk.com

Michael Leuchter, analistul UBS, a afirmat că „reducerea nivelului de zahăr din sânge a fost la fel de bună, dacă nu chiar mai bună decât cea obținută prin tratamentul cu medicamentele injectabile de tip GLP-1.”

La momentul actual, cea mai mare companie producătoare de medicamente pentru diabet, Novo Nordik, are în desfășurare 10 studii clinice de fază trei asupra semaglutidei orale, iar primul dintre ele și-a atins deja obiectivul. Rezultatele acestuia au demonstrat că în cazul pacienților tratați cu forma orală a semaglutidei s-au obținut îmbunătățiri „superioare și semnificative” în nivelul glicemiei pe termen lung, comparativ cu pacienții tratați cu un medicament placebo.

Același studiu a condus la rezultate „superioare și semnificative” și din punct de vedere al scăderii în greutate, în cazul pacienților tratați cu această formă a medicamentului. În studiu au fost testate trei cantități de semaglutidă – 3, 7 și 14 mg – iar ultima dintre ele, cea mai mare, a fost și cea mai eficientă în scăderea greutății corporale. Cu toate că și celelalte doze au determinat modificări ale acestui parametru, nu au avut relevanță statistică.

O altă informație importantă provenită din primul studiu cu semaglutida orală face referire la efectele adverse, mai precis la starea de vomă. Aceasta nu a reprezentat o problemă majoră în tratamentul cu semaglutida orală, fiind prezentă numai în 5-16% din numărul pacienților.

Studiile aflate în desfășurare sunt pe punctul de a furniza în continuare date relevante în legătură cu acest tratament, iar la finalul acestui an se estimează că producătorul va depune la FDA dosarul pentru înregistrarea medicamentului.

În cazul în care totul va merge în conformitate cu planul inițial, iar rezultatele nu vor înceta să apară, în 2019 medicamentul va putea fi aprobat, iar în 2020 chiar lansat pe piață în SUA.

Mai multe informații despre forma injectabilă a semaglutidei pot fi găsite în următoarele articole:

STUDIU: Semaglutida, mai eficientă decât terapiile standard în combaterea diabetului de tip II

Semaglutida, aprobată în UE pentru tratamentul diabetului de tip 2 la adulți