Semaglutida, aprobată în UE pentru tratamentul diabetului de tip 2 la adulți

  • Acces la inovație



Comisia Europeană a aprobat comercializarea semaglutidei (Ozempic) pentru tratamentul diabetului de tip 2 în cazul adulților. Aceasta va fi pusă pe piață sub forma unei soluții injectabile, administrată o singură dată pe săptămână. 

Informații cheie:

abonare
  • Semaglutida a fost aprobată pentru comercializare în Uniunea Europeană și va fi valabilă în toate statele membre
  • Tratamentul reduce nivelul de hemoglobină glicată și ajută la scăderea greutății corporale
  • Prezintă avantaje din punct de vedere cardiovascular și reduce nefropatia diabetică
  • Poate fi utilizată drept monoterapie sau în combinație cu alte tratamente pentru a reduce nivelul de glucoză din sânge
Administrarea semaglutidei se va face folosindu-se „stiloul” Ozempic, ultima generație de device-uri multi-doză dezvoltată de către Novo Nordisk.

Aprobarea semaglutidei a fost făcută pe baza programului SUSTAIN, program la care au participat mai mult de 8.000 de pacienți cu diabet de tip 2, inclusiv câteva persoane cu profil ridicat de risc cardiovascular și persoane fără afecțiuni renale.

În urma acestuia, semaglutida s-a dovedit a fi superioară altor tratamente standard în ceea ce privește reducerea nivelului de hemoglobină glicată (HbA1c), scăderea greutății corporale, aducând și beneficii și din punct de vedere cardiovascular. Mai mult decât atât, în urma tratamentului cu semaglutidă s-a înregistrat o reducere semnificativă a nefropatiei diabetice.

„Suntem foarte încântați de aprobarea semaglutidei în Uniunea Europeană și credem că are potențialul de a seta un nou standard de tratament. Diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă, iar profilul clinic puternic al semaglutidei reprezintă o mare oportunitate pentru persoanele care caută soluții eficiente în managementul bolii” – afirmă Mads Krogsgaard Thomsen, vice președintele executiv Novo Nordisk.

Semaglutida este un analog al GLP-1, indicat drept monoterapie atunci când metforminul nu poate fi administrat din cauza intoleranței pacienților. De asemenea, semaglutida poate fi utilizată drept tratament adițional alături de alte produse medicale utilizate pentru diabetul de tip 2.

Mai multe informații despre eficiența semaglutidei pot fi accesate în acest articol.

Se așteaptă ca lansarea semaglutidei pe piață să se realizeze în cea de-a doua jumătate a anului 2018 în primele state europene. 

Citește și: