µMESH, un sistem implantabil de nouă generație pentru administrarea terapiilor ar putea crește supraviețuirea în formele agresive de cancer cerebral

  • Medicina personalizată



În cadrul proiectului POTENT, susținut de Consiliul European de Cercetare al UE, a fost dezvoltat un nou sistem implantabil pentru eliberarea medicamentelor, µMESH, care permite administrarea mai multor tipuri de agenți terapeutici precum molecule mici, peptide, anticorpi, ARN și nanomedicamente. Această nouă generație de sisteme implantabile ilustrează progresele științifice din domeniul medicinei de precizie, și ar putea asigura administrarea optimă a terapiilor în cazurile agresive de cancer cerebral. Utilizarea µMESH în modele preclinice arată deja îmbunătățiri considerabile ale ratei de supraviețuire în comparație cu standardele clinice actuale.

Dintre toate tipurile de cancer cerebral, glioblastomul reprezintă una dintre cele mai frecvente și mai agresive forme. Pacienții diagnosticați cu glioblastom necesită intervenții chirurgicale extrem de complexe, chimioterapie și radioterapie, iar speranța lor de viață este considerabil redusă în ciuda tratamentelor urmate. Una dintre dificultățile legate de managementul clinic al cancerului cerebral constă în asigurarea distribuției la nivelul țesutului neuronal al agenților chimioterapeutici, deoarece bio-distribuția acestora este influențată de permeabilitatea redusă a barierei hematoencefalice.

abonare

„Problema principală a glioblastomului este <<protecția>> oferită de cea mai impermeabilă barieră biologică – bariera hematoencefalică. Agenții chimioterapeutici puternici, oligonucleotidele pentru terapia țintită, anticorpii pentru imunoterapii și nanomedicamentele convenționale au dificultăți la trecerea acestei bariere. Chiar și în cazurile rare în care reușesc, moleculele terapeutice nu se distribuie în mod egal în interiorul celulelor tumorale și lasă celule maligne reziduale în creier care se reactivează în câteva luni după operație”, a declarat prof. Paolo Decuzzi, cercetător principal și profesor la Institutul Italian de Tehnologie.

Soluția propusă constă într-un sistem inteligent de livrare a terapiilor, diferit de cele existente până în prezent. Astfel, µMESH este compus dintr-o rețea microscopică (un fel de plasă) de materiale polimerice care se poate plia cu ușurință pe suprafețe biologice cu forme complexe. Tehnologia utilizată facilitează interacțiunea dintre sistemul de eliberare a medicamentelor și țesutul tumoral, asigurând astfel o distribuție uniformă a agenților terapeutici. De asemenea, polimerii sunt biodegradabili, ceea ce permite evitarea efectelor negative deoarece aceștia se dizolvă complet fără a induce neurotoxicitate.

Cancer cerebral - glioblastom
Woman photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Un alt aspect inovator al sistemului implantabil este faptul că permite funcționarea secvențială bine controlată a compartimentelor cu medicamente diferite. În mod concret, primul compartiment încărcat cu agenți chimioterapeutici se dizolvă între câteva ore și câteva zile, iar al doilea compartiment ce conține molecule potențatoare ale chimoterapiei eliberează aceste medicamente în decursul a câtorva săptămâni sau luni.

„Tipul de agent terapeutic și rata de eliberare a acestuia pot fi reglate în timpul procesului de fabricație și adaptate la nevoile specifice ale pacientului. Utilizarea terapiilor combinate complexe este deosebit de importantă în glioblastom, care se caracterizează prin eterogenitatea sa biologică atât în spațiu, cât și în timp”, a explicat prof. Paolo Decuzzi.

Dezvoltarea µMESH a fost fundamentată pe progresul științific admirabil înregistrat în ultimii ani în sectorul biotehnologiilor și al medicinei personalizate și ar putea contribui la îmbunătățirea considerabilă a rezultatelor clinice și a speranței de viață asociată cancerului cerebral. Dezvoltatorii sistemului afirmă că se concentrează pe continuarea dezvoltării preclinice și integrarea clinică a dispozitivului medical, în speranța că studiile clinice pentru µMESH ar putea începe în termen de 2 până la 4 ani.

Citește și: