Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Un nou tip de vaccin împotriva HPV are efecte atât profilactice, cât și terapeutice asupra infecțiilor active

Noul vaccin cPANHPVAX adresat papilomavirusurilor umane (HPV) care determină dezvoltarea cancerului de col uterin poate realiza simultan atât prevenirea unor viitoare infecţii, cât şi tratamentul celor existente la momentul vaccinării, conform noilor rezultate ale evaluării preclinice pe şoareci de laborator, publicate în  NPJ Vaccines.

La animalele de laborator imunizate cu cPANHPVAX, a fost realizată cu succes prevenirea infecţiei cu aproape toate tipuri de HPV asociate cu malignizarea, prin stimularea eficientă a producţiei de anticorpi neutralizanţi. Efectul terapeutic asupra infecţiilor deja constituite la momentul vaccinării a fost certificat prin declanşarea unui răspuns imun celular împotriva celulelor infectate cu HPV, fiind raportată activarea celulelor T citotoxice împotriva proteinei E7 a tipurilor 16 şi 18 de HPV.

Acest nou concept de vaccinare anti-HPV ar putea avea un impact deosebit în special în ţările în curs de dezvoltare, unde cancerul de col uterin reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică. Totodată, producţia cPANHPVAX este ieftină, iar vaccinul este stabil la căldură. Ulterior acestor rezultate, cPANHPVAX a fost produs în condiţii care respectă regulile de bună practică de fabricație pentru produse farmaceutice, astfel că va putea fi utilizat în studii clinice.

Designed by Freepik

Cancerul de col uterin, cauzat de tulpinile HPV de grad înalt transmise prin contact sexual, este, la nivel mondial, al patrulea cel mai frecvent cancer dezvoltat la femei, majoritatea cazurilor fiind raporate în ţările puţin dezvoltate, din Asia de Sud-Est, Africa şi America Latină. Aceste tulpini nu se asociază doar cu cancerul cervical, ci şi cu cancere orale, anale sau alte malignităţi ale organelor genitale. Probabilitatea expunerii la HPV este ridicată pentru populaţia generală, de până la 80%.

Tipurile de vaccinuri disponibile în prezent împotriva HPV sunt eficiente, dar  prezintă o serie de limitări. Sunt sensibile la temperatură și, prin urmare, necesită transport frigorific continuu, ceea ce reprezintă o problemă logistică semnificativ, producția lor este complexă și costisitoare. Aceste vaccinuri pot preveni doar infecţiile cu anumite tulpini de HPV şi nu prezintă efect terapeutic asupra infecţiilor dobândite anterior vaccinării.

Noul vaccin a fost conceput pe baza PANHPVAX, vaccin dezvoltat de aceeaşi echipă de cercetători şi care s-a dovedit deja a fi sigur în studiile clinice de fază I și eficace în inducerea producţiei de anticorpi protectori împotriva tuturor tulpinilor HPV asociate cu malignizarea, precum și împotriva unor papilomavirusuri cutanate.

Pentru producţia PANHPVAX, au fost folosite fragmente mici de proteină L2 de la opt tipuri diferite de HPV. Aceste fragmente diferă foarte puțin între tipurile de HPV și, prin urmare, pot declanșa un răspuns imun anti-HPV cu spectru larg. Pentru ca fragmentele utilizate să capete imunogenicitate, adică să fie capabile să declanşeze un răspuns imun, au fost introduse într-o proteină de derivată dintr-un microorganism, Pyrococcus furiosus.

Pentru a transforma PANHPVAX într-un vaccin cu potenţial terapeutic – cPANHPVAX, a fost adăugat un component care stimulează răspunsul imun celular – proteina E7 provenită de la cele două tipuri de papilomavirusuri umane cu risc ridicat: HVP16 și HPV18. Aceasta este sintetizată precoce în cursul unei infecții cu HPV la nivelul celulelor infectate și, prin urmare, este o țintă ideală pentru un răspuns imun celular care să elimine aceste celule.

Deoarece proteina E7 în sine este responsabilă de transformarea malignă a celulelor infectate cu HPV,  antigenul inclus în vaccin a fost modificat astfel încât să nu mai reprezinte o ameninţare legată de dezvoltarea cancerului.

Citeşte şi:

Exit mobile version