1 din 3 bărbați este infectat cu HPV. Vaccinarea pentru prevenția cancerelor asociate HPV trebuie să țintească și populația de sex masculin

  • PrevențieRezultatele obținute dintr-o meta-analiză a 65 de studii desfășurate în 35 de țări indică faptul că aproape o treime dintre bărbații cu vârsta peste 15 ani sunt infectați cu papilomavirusul uman (HPV), iar unul din cinci este purtător al tulpinilor cu risc crescut ale HPV. Studiul, publicat în The Lancet Global Health reprezintă un argument important în favoarea vaccinării băieților împotriva HPV pentru a preveni cancerele și bolile asociate infecției, atât la femei cât și la bărbați.

Infecția cu HPV reprezintă cea mai frecventă infecție virală cu transmitere sexuală la nivel mondial. Există peste 200 de tipuri de HPV care pot fi transmise sexual, dintre care cel puțin 12 sunt oncogene. În fiecare an, peste 340.000 de femei mor de cancer de col uterin. La bărbați, infecția se manifestă adesea ca veruci anogenitale, care cresc rata de transmitere a HPV. De asemenea, infecția HPV determină și cancere de penis, anale și orofaringiene (asociate mai ales tulpinii HPV 16). Studiile au arătat că majoritatea bărbaților și femeilor sexual activi dobândesc cel puțin o infecție genitală cu HPV în decursul vieții.

abonare

În noua meta-analiză s-a evaluat prevalența infecțiilor HPV genitale în populația generală de sex masculin, pe baza studiilor publicate în perioada 1995 – 2022. Principalele rezultate obținute:

  • Prevalența globală combinată a infecției cu HPV la bărbații cu vârsta peste 15 ani este de 31% și de 21% pentru HPV cu risc crescut.
  • Dintre tulpinile cu risc crescut, HPV-16 s-a dovedit a fi cel mai răspândit genotip HPV, cu o prevalență de 5%.
  • Prevalența HPV a fost cea mai ridicată în rândul tinerilor adulți, scăzând după vârsta de 50 de ani.
  • Între vârstele de 25 și 29 de ani, 35% dintre bărbați au fost identificați cu infecții HPV.
  • Chiar și în cea mai tânără grupă de vârstă, prevalența este deja înaltă, ajungând la 28% la bărbații cu vârsta între 15 și 19 ani.

Acest profil al infecției în funcție de vârstă contrastează cu tendințele observate la femei. În rândul populației feminine, prevalența HPV atinge un vârf imediat după debutul activității sexuale și scade odată cu înaintarea în vârstă, cu o ușoară creștere observată în jurul vârstei de 50-55 de ani, adesea coincizând cu menopauza.

S-au identificat, de asemenea, discrepanțe în funcție de regiunea geografică. Prevalența combinată a oricărui tip de HPV a fost cea mai ridicată în Africa Subsahariană (37%), urmată de Europa și America de Nord (36%). Cea mai scăzută prevalență s-a înregistrat în Asia de Est și Asia de Sud-Est (15%). Aceste tendințe s-au regăsit și în cazul HPV cu risc crescut.

O altă concluzie importantă a studiului este legată de lipsa datelor cu privire la infecția HPV în rândul populație masculine în anumite părți ale lumii și nevoia de a înțelege prevalența reală a HPV pentru informarea măsurilor de prevenție. Astfel, ar putea fi introduse scheme de vaccinare pentru adolescenții de sex masculin în programele naționale, în funcție de disponibilitatea dozelor și particularitățile regionale.


Săptămâna Europeană a Imunizării 2023. Vaccinarea anti-HPV cu o singură doză este la fel de eficientă ca vaccinarea multi-doză


Planul European pentru Combaterea Cancerului, lansat în 2021, are printre obiective vaccinare a cel puțin 90% din populația de sex feminin împotriva HPV până la vârsta de 15 ani și de a crește ratele de vaccinare HPV la băieți până în 2030. În trimestrul al treilea al anului 2023, Comisia va prezenta o recomandare a Consiliului Uniunii Europene cu privire la cancerele prevenibile prin vaccinare, care le includ pe cele asociate HPV. Aceste eforturi vor include eliminarea obstacolelor fizice pentru vaccinare, comunicare țintită și combaterea dezinformării.

Vaccinurile împotriva HPV sunt disponibile în Uniunea Europeană (UE) încă din 2006, iar în prezent există trei vaccinuri profilactice împotriva HPV autorizate: un vaccin bivalent, un vaccin cu patru tipuri de HPV și un vaccin cu nouă tipuri de HPV.

Citește și