Săptămâna Europeană a Imunizării 2023. Vaccinarea anti-HPV cu o singură doză este la fel de eficientă ca vaccinarea multi-doză

  • Prevenție



O singură doză de vaccin HPV tetravalent ar putea fi suficientă pentru a proteja fetele și femeile împotriva cancerului de col uterin – este concluzia la care au ajuns experții Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), parte din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după ce au evaluat noile dovezi care indică faptul că o singură doză de vaccin HPV ar putea oferi o protecție comparabilă cu cea oferită de două sau trei doze. Recomandările se regăsesc în IARC Evidence Summary no. 4 și au fost publicate cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării. Înainte de această evaluare, recomandarea OMS era ca fetele și femeile să primească două sau trei doze de vaccin HPV, în funcție de vârstă.

Studiul IARC care stă la baza recomandării a fost realizat în India și a implicat 15.000 de fete care au primit una, două sau trei doze de vaccin tetravalent HPV, fiind urmărite pe o perioadă de 10 ani. Mai exact, în septembrie 2009, IARC a inițiat un studiu multicentric randomizat, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, pentru a compara eficacitatea a două versus trei doze de vaccin HPV (Gardasil) la fetele necăsătorite cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani din India. Studiul a fost convertit într-un studiu longitudinal tip cohortă după suspendarea bruscă a vaccinării HPV de către Guvernul Indiei, în aprilie 2010. Până atunci, 4.348 de participante primiseră trei doze, 4.980 primiseră două doze (la 6 luni distanță), iar 4.949 primiseră o singură doză.

abonare

Niciuna dintre fetele vaccinate cu o singură doză nu a prezentat leziuni de grad înalt, asociate cu infecția cu HPV16 sau HPV18 în decursul perioadei de urmărire.


Accesează pagina de resurse Infecția HPV și Cancerul


Astfel, SAGE (Grupul Strategic Consultativ de Experți în Imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății) a emis, în aprilie 2022, recomandarea ca fetele cu vârste între 9-14 ani să poată primi una sau două doze (opțiunea cu o singură doză este off-label).

Introducerea vaccinării HPV a fost lentă de-a lungul timpului, în special în țările cu venituri mici și medii, dar și în țările cu venituri ridicate. În 2021, acoperirea globală cu două doze a fost de numai 15%. Printre motivele identificate de IARC:

  • vaccinul HPV este unul dintre cele mai scumpe vaccinuri introduse în programele de imunizare de rutină;
  • lipsa dozelor și problemele de furnizare a forțat multe țări cu venituri mici și medii să amâne introducerea planificată a vaccinării;
  • contactarea fetelor adolescente pentru a doua doză este o provocare;
  • reticența față de vaccin a fost deosebit de ridicată pentru acest tip de vaccinare specifică de gen (fetele sunt populația țintă prioritară).

Vaccinarea cu o singură doză ar putea fi mult mai eficientă pentru reducerea costurilor programelor de vaccinare și creșterea accesului la vaccin. Printre țările care au implementat vaccinarea cu o singură doză se numără Albania, Australia, Cabo Verde, Irlanda, Mexic, Insulele Solomon, Tonga și Regatul Unit. În plus, mai multe Grupuri Consultative ale GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare) au recomandat deja vaccinarea cu o singură doză, aceasta urmând să fie introdusă și în Bangladesh, India și Nigeria.

Mesajele cheie care sprijină adoptarea regimului cu o doză:

  • Cu o treime sau jumătate din costul per persoană, autoritățile pot economisi resurse financiare importante
  • O singură doză de vaccin HPV oferă o protecție similară cu cea oferită de două sau trei doze împotriva infecției persistente cu HPV16 și HPV18, genotipurile responsabile pentru aproape 70% dintre cazurile de cancer de col uterin
  • Un program cu o singură doză va simplifica logistica și va face programele mai reziliente
  • Un program cu o singură doză va fi probabil mai acceptabil pentru populație
  • Cu cele trei sau două doze folosite anterior pentru o fată, acum ar putea fi vaccinați un băiat și o fată

În prezent, există 6 vaccinuri HPV aprobate la nivel mondial: 3 vaccinuri bivalente (Cecolin, Cervarix, Walrinax), 2 tetravalente (Cervavac și Gardasil), un vaccin nonavalent (Gardasil 9).

Țările cu venituri mici și mijlocii plătesc în jur de 10 dolari americani pe fiecare doză de vaccin. Institutul de seruri din India a dezvoltat vaccinul Cervavac, lansat în ianuarie 2023, care ar putea costa mult mai puțin. Vaccinul s-a dovedit non-inferior Gardasil și a fost aprobat de autoritățile de reglementare din India pentru femei și bărbați cu vârste cuprinse între 9-26 de ani.

Citește și: