Vaccinul ARNm produs de Moderna își menține eficacitatea împotriva noilor variante SARS-CoV-2

  • Health literacy



Vaccinul de tip ARNm (mRNA-1273) contra COVID-19, dezvoltat de Moderna, determină in vitro un titru protector de anticorpi împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2 (B.1.1.7, identificată inițial în Regatul Unit și B.1.351, identificată în Africa de Sud). În cazul variantei B.1.351 s-a observat, însă, o reducere de 6 ori a titrului de anticorpi neutralizanți, comparativ cu variantele anterioare, dar care nu afectează eficacitatea vaccinului. Datele provin dintr-un studiu realizat de Moderna prin colaborare cu Vaccine Research Center, din cadrul National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

În continuare, Moderna lansează un program clinic pentru a asigura, în caz de nevoie, o strategie optimă de protecție față de variantele emergente.

abonare

Detectată pentru prima dată în septembrie 2020 în Regatul Unit, varianta B.1.1.7 prezintă 17 mutații, dintre care 8 sunt localizate la nivelul proteinei spike (S). Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și se caracterizează prin zece mutații localizate la nivelul proteinei spike. Ambele variante s-au răspândit rapid și sunt asociate cu o transmitere crescută a infecției.

Studiul realizat de Moderna a evaluat capacitatea mRNA-1273 de a induce producția de anticorpi care neutralizează în mod corespunzător noile variante SARS-CoV-2, analizând probe prelevate de la opt participanți din studiul clinic din faza I (cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani) care au primit două doze a câte 100 µg de mRNA-1273 și separat utilizând seruri de la primate (NHPS, non-human primates) imunizate cu două doze de 30 µg sau 100 µg de mRNA-1273.

  • Pentru varianta B.1.11.7, titrurile anticorpilor neutralizanți au rămas ridicate și, în general, au rămas la un nivel similar celor dezvoltate pentru variantele anterioare. Nu s-a observat un impact semnificativ asupra neutralizării, nici în cazul prezenței setului complet de mutații ce caracterizează varianta B.1.1,7, nici în cazul unor mutații specifice cu importanță biologică. Serurile provenite de la participanții din faza I și NHPS imunizate cu mRNA-1273 au putut neutraliza varianta B.1.1.1.7 la același nivel ca și variantele anterioare;
  • În cazul variantei B.1.351, vaccinul Moderna determină anticorpi neutralizanți care se mențin la o valoare ce permite protecția față de infecție. Totuși, scăderea titrului sugerează un potențial risc de scădere în timp a răspunsului imun față de noile variante B.1.351.

Schema cu două doze, a câte 100 µg din vaccinul Moderna, permite protecția împotriva variantelor detectate până în prezent. Cu toate acestea, Moderna a anunțat astăzi strategia prin care se va adapta pe măsură ce virusul continuă să evolueze:

  • Va fi testată o doză suplimentară a vaccinului mRNA-1273, care va fi folosită ca rapel, pentru a studia posibilitatea de a crește în continuare titrurile de anticorpi neutralizanți împotriva noilor variante;
  • Urmează dezvoltarea unui alt vaccin candidat (mRNA-1273.351) care ar putea fi administrat într-o doză de rapel împotriva variantei B.1.351 identificate pentru prima dată în Africa de Sud. Vaccinul ARNm împotriva B.1.351 urmează să intre, în SUA, în studii preclinice și într-un studiu de fază I pentru evaluarea eficacității administrării unui rapel cu proteine spike specifice;
  • Se estimează că dozele folosite ca rapel (fie mRNA-1273, fie mRNA-1273.351) vor putea crește titrul de anticorpi neutralizanți în combinație cu toate vaccinurile inițiale.

Citește și: