VIDEO. Acromegalia: cum este definită boala. Ce spun experții?

  • Health literacy



Acromegalia este o patologie rară, cu incidența anuală de aproximativ 5 cazuri la un milion de locuitori. Fără tratament duce la scurtarea duratei de viață a pacienților. Riscul de deces este de 2-3 ori mai mare decât cel al populației generale. Cu ocazia Zilei Mondiale a Acromegaliei, experți români au explicat ce trebuie să știm despre această boală, cum să o recunoaștem și ce trebuie făcut.

Prof. Dr. Cătălina Poiană: „Acromegalia este o boală rară datorată producerii în exces a hormonului somatotrop, hormonul de creștere (GH- growth hormone), produs de adenohipofiză. Cel mai des este implicat un adenom hipofizar care produce GH în exces. Este o boală care poate afecta semnificativ calitatea vieții pacienților și care asociază multe complicații și comorbidități. Excesul de GH și IGF-1 (insuline growth-factor 1) determină modificări somatice la nivelul feței și a extremităților, precum și mărirea organelor cu afectarea funcției acestora”.

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Prof. Dr. Dumitru Brănișteanu:După naștere, GH este cel mai important hormon implicat în creștere. Atunci când este secretat în exces determină creșteri aberante ale diverselor țesuturi. În funcție de momentul din care începe secreția excesivă de GH există mai multe manifestări. Dacă începutul este procece, determină creșterea în înălțime- gigantism. La adult, pentru că și-a terminat deja creșterea, apar modificări specifice precum creșterea în dimensiuni ale extremităților (față, nas, maxilar inferior, frunte, mâini, picioare). Această formă este acromegalia, termen provenit de la grecescul acros megalos (extremități mari).

abonare

Această afecțiune asociază riscuri mult mari față de populația generală. Excesul de GH poate duce la complicații metabolice precum diabetul zaharat. Inima crește în dimensiuni, dar nu mai pompează sângele la fel de eficient, ajungându-se la insuficiență cardiacă. Creșterea extremităților duce la deformări ale articulațiilor cu patologii reumatismale.

Prof. Dr. Dumitru Brănișteanu

În mod tradițional este considerată o boală rară. Însă dacă analizăm pacienții diagnosticați, ne dăm seama că aceștia reprezintă doar vârful icebergului și că există probabil mai multe forme indolente de acromegalie. Acestea ajung mai greu la complicații, iar pacienții sunt diagnosticați mai târziu sau niciodată”.

Șef Lucrări Dr. Adrian Comănici:Giganto-acromegalia reprezintă una dintre cele mai complexe și spectaculoase patologii endocrine. Complexitatea este dată de sumarea patologiei tumorale cu patologia determinată de hipersecreția unei glande endocrine. Din punct de vedere al dimensiunii tumorale, se pot întâlni micro sau macro adenoame. Macro adenoamele pot determina sindrom compresiv. Uneori manifestările sunt puțin vizibile, dar se poate ajunge la invazia sinusurilor cavernoase cu compresiune pe structuri nervoase. Prin compresie anterior de loja hipofizară se produce sindrom optochiasmatic cu tulburări de vedere precum hemianopsia. Compresiunea corpului selar, generează cefalee în primă etapă cefalee. Se poate ajunge și la invazia creierului, caz în care este nevoie de un abord multidisciplar cu ajutor unui neurochirurg.

Șef Lucrări Dr. Adrian Comănici

Și în zona axului somatotrop somatomedină există nevoia colaborării multidisciplinare. De exemplu, este implicat și un medic gastroenterolog prin nevoia de investigații colonoscopice și un cardiolog cu foarte mare experiență în ecografii cardiace. Afectarea tiroidei, hipertrofie sau patologie tumorală, rămâne însă în sfera endocrinologiei.

Conf. Dr. Daniel Grigorie: Acromegalia este o boală cronică insidioasă cu consecințe asupra fizionomiei pacienților și a speranței de viață prin multitudinea de complicații severe (diabet, insuficiență cardiacă,). Ce este interesant în acromegalie este că în ciuda avansurilor diagnostice hormonale și imagistice, terapeutice, și ale suportului educațional, latența diagnosticului rămâne aceeași ca în urmă cu multe decade. Sunt necesari în medie până la 9 ani pentru diagnosticare. Schimbările fizionomice sunt insidioase. Pacientul nu își dă seama. Poate doar un aparținător sau o persoană care nu l-a mai văzut de multă vreme. De aceea, educația despre acromegalie este extrem de importantă”.

Prof. Dr. Daniel Grigorie

Șef Lucrări Dr. Sorina Martin: „Din păcate este o patologie pe care o întâlnim doar dacă suntem sensibilizați către aceasta. De aceea, medicii de familie și cei generaliști ar trebui să fie avizați pentru această patologie pentru a o putea recunoaște în populația generală”.

Șef Lucrări Dr. Sorina Martin

Șef Lucrări Dr. Adrian Comănici:Deoarece simptomatologia poate fi discretă, cu instalare foarte lentă, este foarte importantă relația interumană. Trebuie să lăsăm decența de a nu sesiza anumite modificări ale colegilor sau a membrilor familiei. Trebuie să spunem: ceva nu este în regulă cu tine. Ceva s-a schimbat la aspectul tău fizic. Aici fac legătura cu dismorfo-metriile faciale sau de la nivelul membrelor. Este bine să sesizăm și să anunțăm o potențială problemă. Este bine ca pacientul să meargă la medicul de familie și să fie trimis către un medic de specialitate”.

Șef Lucrări Dr. Adrian Comănici

Șef Lucrări Dr. Șerban Radian: E important să recunoaștem boala. Netratată duce la consecințe severe în sănătatea celor afectați. Vestea bună este că se poate trata eficient cu resurse care sunt disponibile și în țara noastră și la care pacienții au acces”.

Șef Lucrări Dr. Șerban Radian

Citește și: