#EHU. Planul European dedicat Sănătății Cardiovasculare ar trebui să aibă o componentă de inovație foarte bine definită, după modelul Planului de Combatere a Cancerului și Misiunii pentru Cancer
Pe 5 decembrie, Centrul pentru Inovație în Medicină a organizat webinarul „Building the European Health Union”, eveniment online în cadrul căruia s-a discutat despre sinergiile dintre Planul European de Luptă împotriva Cancerului și Misiunea Cancer, strategii pentru reducerea inegalităților în materie de acces la inovație, atât între Statele Membre cât și în interiorul aceluiași stat, precum și despre Spațiul European de Date pentru Sănătate și potențialul integrării inteligenței artificiale în medicină.
Întâlnirea a fost moderată de Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, și a avut ca invitați următorii experți: Penilla Gunther, membru Cancer Mission Board, Teresa López Fernández, Chair of the ESC Council of Cardio-Oncology, Jeliazko Arabadjiev, MD, PhD, MPH, membru Cancer Mission Board. Webinarul a fost realizat în parteneriat cu Astrazeneca și Merk.
Una dintre principalele teme ale evenimentului a urmărit lecțiile învățate în urma implementării Europe’s Beating Cancer Plan și posibilitatea ca acestea să poată inspira dezvoltarea unui Plan European pentru Sănătatea Cardiovasculară.
„Cancerul și bolile cardiovasculare reprezintă principalele cauze de deces la nivel European. Cele două afecțiuni sunt conectate bidirecțional. Anumite tratamente pentru cancer pot conduce la probleme cardiovasculare în timpul sau după efectuarea tratamentului. În același timp, cancerul este o boală foarte comună în rândul persoanelor cu BCV (aproximativ 20% din cei peste 53 de milioane de pacienți cu BCV din Europa vor dezvolta cancer). Strategiile cardio-oncologice sunt din ce în ce mai dezvoltate, însă este în continuare nevoie de educație și sprijin din partea instituțiilor. Creșterea gradului de conștientizare asupra acestei probleme și implementarea strategiilor inovatoare sunt esențiale.
Este necesar să colaborăm în echipe multidisciplinare la dezvoltarea noilor tratamente pentru a ne putea asigura că protejăm pacienții, și în același timp să găsim soluții pentru monitorizarea comprehensivă a pacienților cu cancer, la risc de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Trebuie să fim proactivi în prevenirea cardiotoxicității și în implementarea tratamentelor optime. Foarte multe probleme cardiovasculare întâlnite în rândul pacienților cu cancer sau supraviețuitorilor pot fi prevenite dacă lucrăm împreună” – afirmă Teresa López Fernández, Chair of the ESC Council of Cardio-Oncology.
În anul 2021, 12 organizații europene și internaționale, cu activitate în domeniul sănătății, au semnat o declarație comună pentru a solicita Uniunii Europene să dezvolte un Plan UE comprehensiv pentru bolile cardiovasculare. Pe 3 decembrie 2024, Uniunea Europeană (UE) a făcut un pas decisiv în acest sens, adoptând Concluziile Consiliului UE care vizează îmbunătățirea strategiilor pentru sănătatea cardiovasculară.
În timp ce creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului general, cât și educarea atât a cetățenilor cât și a profesioniștilor în domeniul sănătății sunt doi factori esențiali în dezvoltarea strategiilor de prevenție, fie că este vorba despre cancer sau boli cardiovasculare, la fel de important este și crearea rețelelor naționale sau internaționale care să faciliteze schimbul de cunoștințe și experiențe.
„Planul European de Luptă Împotriva Cancerului este un pilon, iar Misiunea Cancer este un alt pilon. Deși cele două nu întrunesc un scop comun, sunt foarte bine conectate. Înțelegerea informațiilor, dobândirea cunoștințelor și educarea în sine nu sunt destinate doar cercetătorilor sau profesioniștilor în sănătate. Sunt la fel de importante și pentru cetățeni, pentru a înțelege mai multe despre propria lor stare de sănătate, despre cancer, boli cardiovasculare și conexiunea dintre cele două” – afirmă Penilla Gunther, membru Cancer Mission Board.
Luând în considerare experiența obținută în urma implementării Planului European de Luptă Împotriva Cancerului, un Plan European dedicat Sănătății Cardiovasculare ar trebui să aibă o componentă de inovație foarte bine definită.
„Ceea ce ne lipsește acum sunt Misiuni Europene destinate sănătății cardiovasculare. În cazul Misiunii Cancer, pacientul este punctul central. Misiunea încurajează și face eforturi foarte mari pentru a extinde cunoștințele prin inovație. Este foarte important ca această componentă de inovație să se regăsească în viitorul Plan European destinat Sănătății Cardiovasculare. Doar în acest mod vor putea fi reduse incidența și povara afecțiunilor cardiovasculare, putând fi luate măsuri mult mai eficiente în combaterea acestora” – Jeliazko Arabadjiev, MD, PhD, MPH, membru Cancer Mission Board.
Combaterea inegalităților este o provocare atunci când vine vorba despre implementarea inovației în sistemele de sănătate
Combaterea inegalităților în materie de acces la inovație între Statele Membre și pe teritoriul aceluiași stat reprezintă o provocare majoră. Discrepanța între state este cu atât mai mare cu cât acestea fac parte din Uniunea Europeană de mai mult timp. Cele mai vizibile diferențe pot fi observate între Vestul și Estul Europei, unde țări precum România și Bulgaria sunt cu mult în urma avansurilor tehnologice și medicale implementate în state precum Franța sau Suedia.
„Sunt multe inegalități între țările noastre (n. România și Bulgaria) și alte State Membre. Zonele noastre rurale sunt chiar <<mai rurale>> decât cele din Suedia, Franța sau Germania. Putem combate inegalitățile prin inițiative precum Misiunea Cancer sau Planul European de Luptă Împotriva Cancerului, prin colaborare cu alte State Membre. Putem adopta modelele lor, putem beneficia în urma schimbului de experiență și cunoștințe. Prin inițiative comune, sinergii, parteneriate și programe putem combate împreună aceste probleme” – Jeliazko Arabadjiev, MD, PhD, MPH, membru Cancer Mission Board.
Inclusiv pe teritoriul aceluiași stat se observă diferențe în funcție de regiune. Mediul rural este puternic defavorizat, accesul la centre de sănătate fiind foarte îngreunat. Și între orașele mici și centrele universitare se remarcă discrepanțe semnificative.
„Trebuie să ne dăm seama cum putem realiza pe teritoriul fiecărui Stat Membru cel puțin un nivel de bază în materie de sănătate. Un nivel inițial, pe fundația căruia să putem clădi ulterior. Nu putem să nu luăm în calcul aspectul financiar, însă nu doar despre asta este vorba. Uneori este vorba și despre leadership și organizare, mai ales că implementarea soluțiilor inovatoare și a tehnologiei medicale este printre cele mai dificil de realizat lucruri. Deși poate avem acces la inovație, implementarea ei în sistemele de sănătate este cu adevărat o provocare” – Penilla Gunther, membru Cancer Mission Board.
Articole care abordează reducerea inegalităților în sănătate:
- #EHU. Strategia Farmaceutică Europeană: care sunt măsurile pentru asigurarea accesului echitabil la medicamente inovatoare pentru cetățeni
- #FHAware2024. Dr. Marius Geantă: „Mulți cetățeni sunt conștienți de impactul bolilor cardiovasculare, însă foarte puțini recunosc rolul factorilor genetici”
- Raport IHE. Cancerul în Europa: mai multe cazuri diagnosticate, dar și mai mulți supraviețuitori. Inovația face diferența, dar există diferențe între Est și Vest în materie de acces

Inteligența artificială în sănătate – „doar timpul ne poate spune dacă algoritmii vor supraviețui sau nu”
În ultimii ani, soluțiile digitale destinate sănătății, bazate pe inteligență artificială au beneficiat de foarte multă atenție. Se desfășoară numeroase studii care evaluează dezvoltarea celor mai bune opțiuni pentru diverse provocări: monitorizarea parametrilor de sănătate, identificarea pacienților la risc de a dezvolta anumite afecțiuni, stratificarea riscului, analiza și interpretarea datelor medicale fiind doar câteva dintre ele.
„Inteligența artificială ne poate ajuta să dezvoltăm strategii care vizează predicția riscului unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare spre exemplu. Colectând big data am putea identifica acești cetățeni și am putea organiza programe de monitorizare comprehensivă pentru ei. Noi deja am implementat protocoale AI în practică. Sunt multe situații care pot fi automatizate în imagistica cardiovasculară. Inteligența artificială ne-a ajutat să reducem timpul petrecut în scanarea pacienților și analizarea datelor. Folosim AI chiar și pentru interpretarea EKG-urilor. Oricât de utilă ar fi, inteligența artificială nu poate înlocui chiar tot, spre exemplu, mereu va fi nevoie să avem conversații personale cu pacienții” – Teresa López Fernández, Chair of the ESC Council of Cardio-Oncology.
Beneficiile acestor algoritmi sunt incontestabile, însă este esențial ca instrumentele care beneficiază de AI să fie folosite etic, spre binele pacientului, în scopul în care au fost concepute, să asigure protecția datelor cu caracter personal și multe alte aspecte care țin de siguranța utilizatorului. Pe 13 martie 2024, Parlamentul European a adoptat în mod istoric Legea pentru Inteligența Artificială (EU AI Act), marcând un pas semnificativ către asigurarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în utilizarea inteligenței artificiale (AI), promovând în același timp inovația.
„Manipularea datelor personale ale pacienților este un subiect sensibil în multe state. Vorbim despre utilizarea primară și secundară a datelor. Toate informațiile personale ar trebui folosite într-o manieră sigură. Este foarte important modul în care sunt tratate aceste date medicale. Maturitatea digitală este foarte diversă în Statele Membre, nu toate țările au același nivel. Avem nevoie de reglementări cu privire la folosirea inteligenței artificiale și a datelor pacienților pentru a ne asigura că nu punem în pericol cetățenii, ci, din contră, că îi ajutăm” – Penilla Gunther, membru Cancer Mission Board.
Cele mai recente cercetări care vizează utilizarea algoritmilor AI în predicția riscului cardiovascular și diagnosticul cancerului:
- Riscul cardiovascular poate fi evaluat mai precis prin folosirea inteligenței artificiale pentru interpretarea înregistrărilor EKG
- CHIEF, un nou instrument AI contribuie la diagnosticul de precizie și ghidarea tratamentului personalizat pentru 11 tipuri de cancer
- Diagnosticul de precizie al cancerului, facilitat de un nou tip de AI care include și ipoteze științifice pe lângă date
Susținută de Johnson & Johnson, Merck și AstraZeneca, seria de articole „Uniunea Europeană a Sănătății” pe platforma RaportuldeGardă.ro sintetizează și informează despre cele mai importante priorități în domeniul sănătății la nivel european. Aducem în atenție teme esențiale precum Spațiul European de Date pentru Sănătate, Strategia Farmaceutică Europeană și Planul European de Combatere a Cancerului. Fiecare articol include informații din surse oficiale, validate cu lideri de opinie relevanți pe subiect.