Expunerea la cantități reduse de zahăr în perioada intrauterină și apoi în primii ani de viață, în primele 1000 de zile de la concepție, se asociază cu un risc mai mic de diabet zaharat și de hipertensiune arterială la adulții de vârstă mijlocie, conform unui studiu publicat în Science. De asemenea, limitarea aportului de zahăr în această perioadă ar putea să reducă riscul de obezitate, însă rezultatele obținute în acest sens au fost mai puțin semnificative statistic. Principalele rezultate:
- limitarea expunerii la zahăr precoce în viață a redus riscul de diabet zaharat cu 35%
- expunerea restricționată la zahăr în primele 1000 de zile de la concepție a redus riscul de hipertensiune arterială cu 20%
- debutul diabetului zaharat a fost amânat cu 4 ani prin restricționarea expunerii la zahăr precoce în viață
- dezvoltarea hipertensiunii arteriale a fost întârziată cu 2 ani la persoanele care au fost expuși la cantități reduse de zahăr în primele 1000 de zile de viață
Efectul protector al restricției expunerii la zahăr a fost evident pentru perioada intrauterină și a fost crescut de continuarea limitării expunerii postnatale, în special după vârsta de 6 luni, când cel mai probabil a fost inițiat consumul de alimente solide. Restricția aportului de zahăr în perioada intraunterină a contribuit cu aproximativ o treime la reducerea riscului de boală. În perioada intrauterină, nutrienții provin din alimentația maternă.
În Regatul Unit, în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial și aproape un deceniu post-război a avut loc restricționarea pentru zahăr și dulciuri, care s-a încheiat în 1953. Curând după ridicarea restricțiilor, consumul de zahăr aproape s-a dublat, de la 40 g la 80 g pe zi. Studiul a utilizat date din UK Biobank pentru peste 38.000 de persoane de vârstă mijlocie, concepute și născute în cursul perioadei de restricție a dulciurilor și peste 22.000 de persoane care au fost concepute la scurt timp după această perioadă.
Deși au fost restricționate și alte categorii de alimente în Al Doilea Război Mondial, cu excepția zahărului, aportul pentru alte alimente și nutrienți nu s-a modificat drastic după eliminarea restricțiilor. Expunerea precoce în viață la cantități crescute de zahăr s-a asociat cu afectarea sănătății orale a copiilor și cu aportul crescut de zahăr pe termen lung, persistând chiar și la peste 60 de ani.
Citește și:
- STUDIU. Consumul de zahăr la tineri este în scădere, însă rămâne peste limitele recomandate de OMS
- STUDIU. Consumul de băuturi cu zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali crește riscul de fibrilație atrială
- STUDIU. Consumul ridicat de zahăr zilnic crește cu până la 30% riscul de a dezvolta depresie