#AACR24. Un vaccin terapeutic personalizat ARNm scade riscul de recidivă în cancerul pancreatic. Răspunsuri imune susținute după 3 ani

  • Medicina personalizată



Vaccinul oncologic personalizat pe bază de ARN mesager, autogene cevumeran, determină răspunsuri imune celulare durabile și scade riscul de recidivă a bolii la anumiți pacienți cu cancer pancreatic rezecabil, conform rezultatelor urmăririi pe trei ani, raportate la Întâlnirea Anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) din 2024, desfășurată în perioada 5-10 aprilie.

Noi date dintr-un studiu clinic de fază 1, realizat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, arată că vaccinul terapeutic a activat limfocitele T care au persistat în corp până la trei ani. 

abonare

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive forme de neoplazie. Chiar și cu intervenția chirurgicală, doar aproximativ 13% dintre pacienți sunt în viață la cinci ani după diagnostic.

Tumorile generează neoantigene, proteine care sunt prezente exclusiv în celulele canceroase și pot declanșa un răspuns imun, făcându-le ținte ideale pentru imunoterapie. Vaccinurile oncologice cu scop terapeutic urmăresc activarea unui răspuns imun antitumoral prin modificarea celulelor imune ale pacientului să recunoască celulele canceroase.

Siguranța și imunogenitatea vaccinului ca tratament adjuvant în combinație cu atezolizumab (Tecentriq) și chimioterapia modificată FOLFIRINOX este evaluată într-un studiu de fază I, care a inclus pacienți cu cancer pancreatic rezecabil. Primele rezultate au arătat că tratamentul a fost tolerabil și a indus răspunsuri imune (măsurate prin expansiunea neoantigen-specifică a celulelor T) la opt dintre cei 16 pacienți evaluați. După un an și jumătate, cei opt pacienți care au obținut răspunsuri imune celulare induse de vaccin au avut o supraviețuire fără recidivă semnificativ mai lungă comparativ cu cei opt pacienți la care nu s-a observat un răspuns imun asociat celulelor T.

La Întâlnirea AACR din acest an, au fost raportat rezultate după o perioadă de urmărire și mai extinsă. După trei ani, cei opt pacienți cu răspunsuri T-celulare induse de vaccin au continuat să aibă o supraviețuire medie fără recidivă mai lungă comparativ cu cei care nu au obținut un răspuns imun.

  •  Autogene cevumeran a dus la expansiunea mai multor clone de celule T CD8+ la cei opt pacienți care au răspuns—98% dintre acestea nu erau prezente în sânge, tumori sau țesut adiacent înainte de vaccinare.
  • Peste 80% din clonele de celule T CD8+ au persistat pe termen lung în sânge la valori semnificative.
  • Celulele T CD8+ izolate până la 3 ani după vaccinare au rămas responsive la neoantigenele țintă în experimente ex vivo la șase din opt pacienți.

Un studiu clinic randomizat de fază II în curs va compara eficacitatea și siguranța terapiei autogene cevumeran în combinație cu atezolizumab și FOLFIRINOX cu FOLFIRINOX standardul de îngrijire la pacienții cu cancer pancreatic rezecabil.

Cum funcționează vaccinul personalizat?

Deși folosește o tehnologie asemănătoare cu a vaccinului împotriva COVID-19, autogene cevumeran nu este administrat cu scop preventiv, ci de tratament: nu previne apariția cancerului, ci stimulează răspunsul imun, prin celulele T, țintind antigene tumorale (este un tip de imunoterapie).

Neoantigenele sunt proteine care apar în urma mutațiilor în ADN-ul unei celule canceroase. Spre deosebire de proteinele normale găsite în corp, neoantigenele sunt prezente doar pe celulele canceroase, făcându-le ținte ideale pentru imunoterapie. Deoarece aceste neoantigene nu se găsesc pe celulele sănătoase, țintirea lor poate ajuta sistemul imunitar să facă distincția între celulele canceroase și cele non-canceroase, reducând riscul de afectare a țesuturilor sănătoase.

Autogene cevumeran utilizează tehnologia ARN mesager pentru a învăța sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva celulelor canceroase. Vaccinul este proiectat să țintească până la 20 de neoantigene unice identificate din ADN-ul tumorii unui pacient.

După îndepărtarea chirurgicală a tumorii se realizează secvențierea genomică pentru a identifica mutații specifice celulelor canceroase. Dintre aceste mutații, sunt selectate până la 20 de neoantigene care sunt cel mai probabil să declanșeze un răspuns imun puternic. Pentru fiecare pacient, se creează un vaccin ARNm personalizat care codifică pentru aceste neoantigene selectate.

Pacientul este vaccinat cu autogene cevumeran. ARN-ul mesager pătrunde în celulele pacientului, instruindu-le să producă proteine care imită neoantigenele tumorale.  Aceste proteine sunt apoi prezentate pe suprafața celulei, unde sunt recunoscute de sistemul imunitar. Această recunoaștere ajută la activarea celulelor T, în special celulele T CD8+, care sunt capabile să distrugă celulele canceroase. Odată activate, limfocitele T pot recunoaște și ataca celulele canceroase din întregul corp care exprimă neoantigenele, controlând răspândirea cancerului și reducând riscul de recidivă.

Adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC, pancreas ductal adenocarcinoma) reprezintă o mare provocare în oncologie, fiind un tip tumoral asociat cu o supraviețuire redusă (90% din pacienți nu supraviețuiesc mai mult de 24 de luni de la diagnostic). Până acum, acesta a fost refractar la imunoterapie, fiind caracterizat de o rată redusă de mutații, însă s-a observat că anumite categorii de pacienți, care supraviețuiesc mai mult, prezintă și un răspuns imun anti-tumoral mai ridicat.

Citește și