Programul „5 în 5” – 5 factori de control ai diabetului urmăriți timp de 5 luni

  • PHARMA



Programul „5 în 5” a fost lansat în data de 14 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului și constă în urmărirea a 5 factori de control ai diabetului pe parcursul a 5 luni. Proiectul este realizat în parteneriat de către Asociația Română pentru Educație în Diabet (ARED) și AstraZeneca Pharma România și urmărește optimizarea controlului bolii la persoanele cu DZ tip 2, printr-o abordare multifactorială, care integrează intervenția terapeutică, educația și prevenția eficientă a complicațiilor.

D-na Conf. Dr. Cornelia Bala, președintele ARED, a făcut următoarele precizări:

abonare

“Pentru 50 – 75% dintre persoanele cu DZ tip 2 cauza decesului este reprezentată de bolile cardiovasculare, în contextul în care hipertensiunea arterială este un factor de risc asociat în aproximativ 80% din cazuri, la care se adaugă în timp afectarea funcției renale, 75% – 80% din aceste persoane fiind și supraponderale sau obeze. Vedem din aceste date că diabetul este o afecțiune multifactorială, concept care trebuie să se reflecte și în modul în care este abordat managementul modern al DZ tip 2. Proiectul „5 în 5” își propune să ofere pacienților cu DZ 2 posibilitatea de a avea la îndemână un set minim de cunoștințe necesare pentru a acționa cât mai devreme în cursul evoluției bolii și să adere la un plan terapeutic care acordă importanță tuturor celor cinci factori esențiali pentru managementul de succes al bolii: controlul glicemic, controlul tensiunii arteriale, scăderea în greutate, controlul nivelului de LDL colesterol și protecția funcției renale

Persoanele cu DZ tip 2 care vor participa în acest program sunt susținute în monitorizarea cât mai atentă a celor cinci parametri, cu atingerea țintelor de tratament pentru fiecare dintre aceștia, pe o perioadă de minimum cinci luni, alături de obținerea sau menținerea statutului de nefumător.

„Datele din literatura medicală arată că prin controlul tuturor acestor parametri și menținerea pe o perioadă de minimum cinci ani, riscul pentru un pacient cu DZ tip 2 de a deceda prematur prin complicații cardiovasculare se reduce semnificativ, ajungând la același nivel cu cel al unei persoane sănătoase. Credem că acest program va dovedi că printr-o abordare multifactorială este posibilă îmbunătățirea semnificativă a vieții persoanelor cu DZ tip 2 în România și reducerea pe termen lung a impactului acestei afecțiuni la nivelul societății ”, a completat Dr. Cornelia Bala

Diabetul reprezintă un grup de boli metabolice caracterizate prin hiperglicemie cronică determinată de scăderea secreției de insulină, defecte ale acțiunii insulinei, sau ambele. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia. Aceasta este asociată pe termen lung cu afectarea altor organe şi ţesuturi precum: nervi periferici, rinichi, retină, vase de sânge.

Citeşte şi: