#AACR21. Selpercatinib demonstrează activitate antitumorală în multiple tipuri de cancere solide RET pozitive

  • Medicina personalizatăSelpercatinib (inhibitor selectiv al kinazei RET) conduce la un răspuns susținut în mai multe tipuri de tumori, indiferent de localizarea acestora, în cazul în care acestea prezintă mutații RET. Rezultatele pozitive provenite din studiul LIBRETTO-001, de fază I/II, au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale virtuale AACR 2021 – Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului.

„Selpercatinib a demonstrat o activitate susținută contra mai multor tumori solide avansate, non-pulmonare și non-tiroidiene, RET-pozitive, inclusiv o serie de tumori gastrointestinale care nu au răspuns la alte linii terapeutice. Deși mutațiile RET sunt rare, beneficiul este clar pentru pacienții potriviți. Datele noastre aduc încă o confirmare a impactului semnificativ al abordării personalizate în oncologie. Testarea genomică extinsă este esențială în cazul tumorilor, pentru a identifica mutații driver, asupra cărora să putem acționa prin terapii țintite”, a afirmat dr. Vivek Subbiah, Conferențiar Universitar în cadrul Centrului Oncologic M.D. Anderson, Texas, și autor al studiului.

Rezultatele studiului LIBRETTO

În studiul LIBRETTO sunt explorate efectele selpercatinib în tumorile care prezintă mutații de tip fuziune în gena RET, excluzând cancerele pulmonare și tiroidiene (pentru care selpercatinib este deja aprobat). Au fost incluși 32 de pacienți adulți, cu diverse neoplasme avansate sau metastatice cu mutații de tip fuziune în gena RET: pancreatice, de colon, intestin subțire, sân, ovar, glandă salivară, tumori de tip neuroendocrin, carcinoid sau sarcom.

abonare
  • Rata globală de răspuns a fost de 47%;
  • În medie, efectele tratamentului au devenit evidente la 1,9 luni de la debut;
  • Durata mediană a răspunsului nu a putut fi determinată în această analiză a datelor, ceea ce înseamnă că o proporție ridicată dintre pacienți continuă să răspundă în mod pozitiv la tratament (73% din cei 47% din pacienți care au răspuns la tratament).

AACR21. Selpercatinib este eficient în mai multe histologii tumorale care prezintă mutații RET 

Profilul de siguranță al selpercatinib a fost similar cu cel cunoscut. Niciun pacient nu a necesitat întreruperea tratamentului din cauza reacțiilor adverse induse de medicație.

Despre selpercatinib

Selpercatinib a fost aprobat în 2020 de către FDA, pentru tratamentul tumorilor pulmonare non microcelulare metastatice și tumorilor tiroidiene care necesită terapie sistemică și nu răspund la tratamentul cu iod radioactiv – în condițiile în care aceste neoplasme prezintă mutații de tip fuziune în gena RET. Ulterior, în februarie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat selpercatinib pentru tumori avansate RET-pozitive, pulmonare non-microcelulare sau tiroidiene, care necesită terapie sistemică în urma administrării altor tratamente, precum chimioterapia sau imunoterapia.

Selpercatinib este un inhibitor înalt selectiv al tirozin kinazei RET. Gena RET de la nivelul cromozomului 10 poate acționa drept oncogenă, transcriind un receptor de tip tirozin kinază al mai multor factori de creștere. Mutațiile RET conduc la hiperactivarea unor căi de semnalizare intracelulară, care contribuie la transformarea malignă a celulei. Prezența mutațiilor RET în mai multe subtipuri tumorale transformă moleculele terapeutice țintite, precum selpercatinib, în adevărate tratamente tumor agnostic.

Prima terapie țintită pentru mutații RET

Mutațiile apărute în gena RET reprezintă una din cauzele principale de apariție a neoplasmelor tiroidiene: 20% dintre formele papilare (cel mai frecvent cancer tiroidian) prezintă mutația RET. În cazul tumorilor tiroidiene medulare, mai mult de jumătate sunt RET-pozitive. În cazul cancerului pulmonar, mutațiile RET sunt mai rare: se întâlnesc la 1-2% din cazuri, mai ales la pacienții mai tineri, care nu au antecedente de consum de tutun (factor de risc major al cancerului pulmonar).

Urmăriți un interviu cu Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, despre tratamentele oncogene driven (cum este și selpercatinib), prezentate în 2020 la congresele european și american de oncologie:

Citește și: