#ESMO17: Abemaciclib scade cu 46% riscul de progresie a cancerului mamar metastatic

  • Acces la inovație



Adăugarea abemaciclib (inhibitor CDK 4/6) la terapia endocrină crește perioada de supraviețuire fără progresie în rândul pacientelor cu cancer mamar în stadiu avansat, potrivit rezultatelor studiului clinic MONARCH 3, prezentate în cadrul congresului #ESMO17:

  • rată de remisie de 59%
  • risc de progresie a bolii cu 46% mai scăzut
  • 81.3% dintre paciente au au suferit de diaree și 41.3% de neutropenie

Studiul clinic de fază III, MONARCH 3, a testat efectul tratamentului cu abemaciclib adăugat la terapia endocrină cu un inhibitor de aromatază non-steroidian (anastrozole sau letrozole), pe o cohortă de 493 de paciente cu cancer mamar, postmenopauză, cu receptori hormonali, HER2 negativ, stadiu avansat. Participantele nu au primit tratament pentru cancer metastatic înainte să fie incluse în studiu.

abonare

În urma analizelor efectuate la 18 luni de la începerea studiului, s-a observat că pacientele cărora le-a fost administrat abemaciclib în completarea terapiei endocrine au avut o durată de supraviețuire fără progresie mai mare decât grupul placebo (cel puțin 18 luni, față de 14.7 luni pentru grupul placebo). De asemenea, rata de remisie în grupul abemaciclib a fost de 59%, în comparație cu 44% în grupul placebo.

Cu toate acestea, efectele adverse au fost mai des întâlnite în cazul participantelor tratate cu abemaciclib. 81.3% dintre paciente au suferit de diaree (față de 29.8% dintre cele din grupul placebo) și 41.3% de neutropenie (față de 1.9%).

„Acesta este al treilea studiu care a arătat că folosirea terapiilor endocrine în combinație cu inhibitori CDK 4/6 oferă rezultate mai bune decât folosirea lor exclusivă. Abemaciclib a redus riscul de progresie a bolii cu 46%” – Angelo Di Leo, medic oncolog și principalul autor al studiului.

Studiul a ajutat și la identificarea subgrupurilor pentru care tratamentul ar putea fi cel mai benefic. S-a observat că pacientele cu complicații grave, precum o metastază la nivelul ficatului, au beneficiat mai mult de pe urma tratamentului, în timp ce pacientele cu forme de cancer care avansează lent sau cu metastază osoasă au avut un prognostic excelent doar cu terapie endocrină.

„Avem pentru prima dată dovada că pacienții cu diferite caracteristici clinice răspund în mod diferit la tratamentul cu inhibitori CDK 4/6. Pacienții cu prognostic bun pot începe tratamentul exclusiv cu terapie endocrină, iar inhibitorii CDK 4/6 pot fi folosiți ca o a doua linie de tratament în cazul bolilor metastatice” – a completat dr. Di Leo.

Dr. Giuseppe Curigliano, de la Institutul European de Oncologie (Milan) a analizat studiul dr. Di Leo și și-a pronunțat concluziile în cadrul congresului #ESMO17:

„Studiul MONARCH 3 confirmă rolul important pe care îl joacă această nouă clasă de agenți în tratarea cancerului mamar metastatic. În continuare trebuie să aflăm care este cea mai bună secvență de tratament în era inhibitorilor CDK 4/6. Ar trebui organizat un studiu care să răspundă la această întrebare” – Dr. Giuseppe Curigliano.

Articole relevante:

Taselisib accelerează micșorarea dimensiunilor tumorale la pacientele cu cancer de sân ER+/HER 2-

Ribociclib (Kisqali), aprobat în UE ca terapie de primă linie în cancerul la sân avansat