Piața abonamentelor medicale în România: persoanele abonate merg la medic mai des. Care sunt beneficiile aduse de noile tipuri de abonamente?

  • Mass-media



95% din piața abonamentelor medicale din România este dominată de primii 3 furnizori de abonamente medicale private: Regina Maria, Medlife și Medicover. Rețeaua de Sănătate Regina Maria este lider în ceea ce privește valoarea însumată a abonamentelor (aproximativ 51%), în timp ce Medlife este lider al pieței din punct de vedere al numărului abonaților, deținând un procent de aproximativ 45% din piață.

Recent, Regina Maria a lansat noua secțiune „Abonamentele mele” din contul de client, cu scopul de a transparentiza costurile și suma economisită #peabonament, cât și categoriile de servicii la care abonații au acces, de la locații, medici și până la specialități – totul în timp real. Prin noua funcționalitate, Rețeaua Regina Maria oferă acum abonaților săi posibilitatea să vadă sumele economisite în baza abonamentului, dar și tot ce include acesta: medici, servicii, locații, vechimea abonamentului, precum și posibilitatea de a se programa singuri la medic, direct din aplicația de mobil și de a adăuga abonamentele membrilor familiei.

abonare

Astfel, abonații regăsesc de acum toate informațiile cu privire la serviciile incluse în abonament gratuit sau cu discount, precum și pe cele neacoperite de abonament. De asemenea, aceștia pot vizualiza în timp real locațiile, specialitățile și medicii la care au acces în baza abonamentului, gratuit sau cu discount.

Schimbarea este menită, printre altele, să încurajeze mersul preventiv la medic, pentru a descoperi din timp eventuale probleme medicale.

Mai mult, în prezent, Rețeaua de sănătate Regina Maria gestionează un portofoliu de 8.000 de companii care oferă un astfel de beneficiu angajaților. Abonamentele includ până la 90% din investigațiile uzuale recomandate, consultații și investigații de laborator, imagistică și radiologie, gratuit sau cu discount, dar și până la 90% dintre investigațiile recomandate monitorizării sănătății post COVID-19. În plus, abonații au acces la o rețea de peste 350 de clinici și peste 3.000 de medici din toată țara, medici disponibili în 48 de ore în orice clinică și în 24 de ore în Clinica Virtuală. Abonamentul oferă, de asemenea, acces și la platforma de consultații online Regina Maria, unde abonații pot găsi peste 40 de specialități și 500 de medici, dar și la alte instrumente digitale.

Cum contribuie abonamentele medicale la sistemul de sănătate din România – rezultate din Raportul EY 2021

Sistemul de sănătate din România este subfinanțat, fiind orientat către tratare (45% din serviciile de sănătate sunt aferente serviciilor curative și de recuperare cu internare în spital), în timp ce prevenția și depistarea precoce ocupă un rol secundar. Sectorul medical privat a acoperit parțial această nevoie în România, prin crearea și oferirea abonamentelor medicale ca un serviciu integrat.

Pandemia Covid-19 și creșterea preocupării pentru starea de sănătate au adus schimbări importante în sistemul medical privat – de exemplu, segmentul abonamentelor medicale Regina Maria a crescut în 2021 cu peste 15%, față de anul precedent, la fel și nivelul de accesare a serviciilor incluse. Companiile au optat pentru abonamente mai scumpe, premium, cu mai multe servicii incluse, atât pentru angajați, cât și pentru familiile acestora – 70% din cei mai mari angajatori din România oferă abonamente medicale angajaților.

Conform studiului EY „Piața abonamentelor medicale: analiza impactului economic și social în România”, românii care au un abonament medical privat merg la medic de 2,5 ori mai des decât o persoană fără abonament, ceea ce înseamnă cetățeni mai bine monitorizați și afecțiuni diagnosticate precoce.

La nivelul anului 2020, piața abonamentelor a fost de peste 1,62 milioane de abonați, reprezentând peste 30% din totalul angajaților activi din economie și a generat un impact de 776 milioane euro la nivelul veniturilor pe lanțul valoric. Totodată, un loc de muncă nou-creat pe piața abonamentelor medicale conduce la crearea a altor două locuri de muncă la nivelul economiei.

Același raport arată că profitul obţinut din abonamente rămâne în ţară şi este reinvestit în sistemul medical, prin crearea de infrastructură, pregătirea continuă a cadrelor medicale sau construirea de spitale.

Mai mult, sistemul privat de servicii medicale a investit peste 2,8 miliarde de euro în infrastructură medicală. Fiecare 1 euro investit în piața abonamentelor medicale generează 3 euro valoare adăugată brută în economia României, contribuind astfel concret la economia locală și crearea de noi locuri de muncă.

Așadar, abonamentul medical nu impactează starea de sănătate doar la nivel individual, ci și la nivel de sistem medical, reprezentând o soluţie de finanţare și dezvoltare.

Citește și: