STUDIU. Activitatea fizică, indicată pacienților oncologici pentru reducerea efectelor secundare ale tratamentului asupra sistemului cardiovascular

  • Health literacy



Conform unui studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, pacienții oncologici ar trebui să adopte precoce un stil de viață care să includă activități fizice regulate pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular. Între 53-70% dintre supraviețuitorii luptei cu cancerul nu respectă recomandările medicului privind activitatea fizică. O meta-analiză efectuată pe 50 000 de pacienți cu cancer de colon și de sân arată că activitatea fizică timp de 150 de minute pe săptămână este asociată cu o reducere de 24%, respectiv 28% a riscului total de mortalitate, comparativ cu pacienții sedentari.

„Pacienții diagnosticați cu cancer sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic, sportul fiind esențial pentru aceștia, indiferent de tipul tratamentului pe care îl urmează. Antrenamentul este eficient pentru îmbunătățirea sănătății inimii. Alte tipuri de exerciții fizice, cum ar fi cele pentru musculatura acționată în timpul procesului de respirație, sunt de ajutor pentru pacienții cu cancer. Exercițiile ar trebui alese în funcție de caracteristicile individuale”, a declarat autorul studiului, Dr. Flavio D’Ascenzi, Universitatea din Siena, Italia

Efectele benefice ale sportului au fost analizate atât pentru sesiunile de activitate fizică efectuate sub supravegherea unui instructor, cât și pentru sesiunile efectuate la domiciliu, fără instructor. Printre supraviețuitorii de cancer care au participat la exerciții aerobice și de rezistență individualizate la domiciliu, timp de 12 luni s-a observat o îmbunătățire semnificativă a forței musculare, precum și o scădere a circumferinței taliei.

abonare

În cadrul studiului, s-a evidențiat importanța unui antrenament personalizat, luând în considerare istoricul pacientului, tratamentul pe care îl urmează, răspunsul său la exercițiile fizice, dar și preferințele acestuia. Autorii studiului consideră antrenamentul fizic imperios necesar, chiar înaintea începerii tratamentului pentru cancer (cum ar fi chimioterapia). Efectuarea de exerciții fizice are capacitatea să reducă unele efecte negative, cum ar fi oboseala sau disfuncțiile sistemului pulmonar și imunitar.

Pacienții care s-au înrolat într-un program de mers pe jos au avut o condiție fizică mai bună. Specialiștii au dovedit că două sesiuni supravegheate constând dintr-un antrenament aerobic de 30 de minute și un antrenament de rezistență de 20 de minute sunt mult mai eficiente decât trei antrenamente de aerobic de 30 de minute acasă, ambele tipuri fiind eficiente pentru eliminarea reacțiilor adverse.

Alegerea exercițiilor fizice ar trebui să implice o echipă multidisciplinară: oncologi, cardiologi, ingineri medicali, asistente medicale, nutriționiști și psihologi. Evaluarea cardiopulmonară este punctul de plecare pentru alegerea unui anumit tip de antrenament. Trebuie să se urmărească intensitatea, frecvența și tipurile de exerciții necesare pentru fiecare pacient.

„Alegerea intensității si frecvenței exercițiilor este importantă pentru maximizarea beneficiilor activității fizice, evitând în același timp durerile musculare, oboseala și tulburările de somn”, a declarat Dr. D’Ascenzi.

Activitatea fizică reduce incidența cancerului cu 48%, iar mortalitatea de toate cauzele, cu 27%. Mai mult, complicațiile cardiovasculare la pacienții cu cancer sunt rezultatul toxicității induse de medicamentele administrate.

Pacienții sunt îndemnați să consulte medicul înainte de începerea unui nou antrenament. Pacienții cu valori scăzute ale hemoglobinei ar trebui să evite activitățile foarte intense, cei cu un nivel scăzut de trombocite nu ar trebui să facă sport de contact, pacienții fragili ar trebui evitate activitățile cu risc de fracturi. Dispneaa și oboseala trebuie să fie investigate, chiar dacă acestea sunt întâlnite destul de des la pacienții oncologici.

Activitatea fizică înainte, în timpul și după tratamentul oncologic poate combate efectele negative ale terapiilor asupra sistemului cardiovascular. În plus, se pot evita greața și oboseala, prevenind totodată și modificările nedorite în greutate”, a declarat Dr. D’Ascenzi

Bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente reacții adverse la pacienții oncologici. Tratamentul împotriva cancerului afectează funcția și structura inimii din cauza cardiotoxicității. În cazul în care sunt prezenți și alți factori de risc, aceste bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială se pot dezvolta cu rapiditate.

Bolile cardiovasculare și cancerul au adesea aceiași factori de risc, inclusiv îmbătrânirea și stilul de viață nesănătos. Prin urmare, pacienții sunt sfătuiți să mănânce sănătos, să renunțe la fumat și la alcool, să își controleze greutatea și să facă exerciții fizice.

Cancerul și bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de deces în țările cu venituri mari. Noile studii au raportat că în 2018 s-au înregistrat 18,1 milioane cazuri noi de cancer și 9,6 milioane decese în urma acestuia. Complicațiile cardiovasculare sunt des întâlnite la pacienții oncologici.

Citește și: