#ERSCongress. Particulele de funingine din aerul poluat respirat de femeile însărcinate ajung și la nivelul placentei

  • Health literacy



Un alt subiect important prezentat duminică la Congresul Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii este legat de existența unor particule de carbon în placentă. Acestea provin de obicei de la arderea combustibililor fosili.

Studiile anterioare arată legătura direct dintre aerul poluat respirat de femeile însărcinate, nașterea prematură, subponderabilitatea nou-născuților, mortalitatea infantilă și problemele la nivelul sistemului respirator.

abonare

Acest studiu confirmă existența pericolului poluării la femeile însărcinate și sugerează faptul că în momentul respirației particulele de funingine ajung la placentă prin intermediul vaselor sangvine.

“Știm de ceva vreme că aerul poluat afectează dezvoltarea fetală, lucru care poate avea consecințe și după naștere, chiar pe întreg parcursul vieții”, a declarant Dr. Lisa Miyashita, membră a grupului de cercetare de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Studiul s-a realizat pe cinci femei însărcinate care locuiesc în Londra și au optat pentru nașterea prin cezariană la “Royal London Hospital”. Toate astea erau nefumătoare și nu au întâmpinat nicio problemă în timpul sarcinii, dând naștere unor copii sănătoși. Cercetătorii au primit permisiunea acestora pentru examinarea placentei.

Alfred T. Palmer [Public domain], via Wikimedia Commons
Toți cei implicați în acest studiu au fost interesați de un anumit tip de celule și anume: macrofage placentare.

Echipa de cercetători a studiat un total de 3.500 de macrofage placentare provenite de la cinci placente cu ajutorul unui microscop de mare precizie. Aceștia au descoperit 60 de celule care conțiuneau în total 72 de porțiuni mici, negre, pe care le consider particule de carbon. Fiecare placenta conțiune în medie aproximativ 5 micrometrii pătrați de substanță neagră. Analizând mai detaliat, aceștia au examinat două placente cu ajutorul unui microscop electronic căutând porțiuni care semănau cu particule mici de carbon.

În studiile anterioare, cei implicați au încercat aceeași metodă, doar că au identificat existența acestor particule în căile respiratorii ale oamenilor.

 “Analizând macrofagele din alte țesuturi vom putea dovedi că particulele toxice pe care oamenii le inhalează se deplasează din plămâni în alte părți ale corpului”, a declarat Dr. Norrice Liu, pediatru și cercetător al studiului.

Acest studiu este o dovadă clară că aerul poluat care ajunge inițial la nivelul căilor respiratorii, afectează și alte părți ale corpului. Mai mult decât atât, este evidențiat modul prin care fătul este afectat de poluare chiar dacă, teoretic, este protejat de placenta.

“Studiile anterioare arată că femeile însărcinate care trăiesc într-un mediu poluat sunt mai predispuse să aibă complicații în timpul nașterii cum ar fi: naștere prematură, greutate foarte mică a fătului. Acest lucru sugerează că greutatea mică la naștere poate apărea și în orașele care se încadrează în limita de poluare“, a declarat Mina Gaga, presedinte al “European Respiratory Society”, director al departamentului de respirație al Spitalului Chest din Atena.

Macrofagele există în mai multe părți ale organismului uman, având un rol important în cadrul sistemului imun, asimilând particulele dăunătoare (bacteriile sau particulele poluate). Macrofagele placentare ajută la protejarea fătului.

România este unul dintre statele Uniunii Europene care au încălcat normele privind poluarea atmosferică.

Citește și: