#AHA18. Beneficiile unei intervenții de implementare a managementului adecvat al accidentului vascular cerebral
Un nou studiu a evaluat efectul unei intervenții complexe de management aderent la recomandările bazate de dovezi, în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice (AVC). Conform rezultatelor prezentate la Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA 2018), această intervenție nu a condus la o diferență semnificativă statistic a calității globale în asistența medicală, dar au fost înregistrate îmbunătățiri ale elementelor individuale.
Studiul randomizat a inclus 1.624 de pacienți din 36 de spitalele din Brazilia, Argentina și Peru. Grupurile de intervenție au înregistrat un scor de aderență la planul de tratament de 85,3%, față de scorul de 77,8% al grupului de control, diferența nefiind însă semnificativă din punct de vedere statistic.

O analiză secundară a urmărit aderența la toți cei 10 factori urmăriți- care includ aplicarea promptă a tratamentului potrivit, reabilitarea post-AVC și educarea pacientului în privința factorilor de risc. În acest caz diferența între grupul de intervenție și cel de control a fost una semnificativă (49,2% vs. 25,2%, p=0,01). Pacienții din grupul de intervenție au primit mai des terapie fibrinolitică în fereastră optimă de 4,5 ore de la debutul AVC și fost mai des educați asupra încetării fumatului.

Intervenția a inclus un plan terapeutic, un manager al cazului (asistentă medicală pregătită pentru a se asigura de folosirea tuturor intervențiilor), brățări de identificare a pacientului, postere, materiale educaționale, feedback periodic.
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral este determinat de o scădere a fluxului de sânge într-o regiune a creierului. Astfel, lipsa oxigenului și a nutrienților necesari celulelor determină în câteva minute moarte neuronală. Aceasta este o urgență medicală care necesită o intervenție promptă pentru a limita zona de moarte celulară. 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral în fiecare an și aproximativ 54.000 mor din aceasta cauză.
Citește și:
- #AHA18. Noul ghid al activității fizice. „Oricine poate să își îmbunătățească dramatic starea de sănătate prin mișcare”
- #AHA18. Celulele stem nu aduc beneficii adiționale în terapia de stimulare mecanică în insuficiența cardiacă avansată
- #AHA18. Ghidul de management al colesterolului în boala cardiovasculară. Care sunt condițiile de inițiere a tratamentului?
Sursă feature: American Heart Association.