Alimentația bogată în fructe și legume reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2
Un nou articol publicat în European Journal of Nutrition a arătat că dietele bogate în fructe și legume au un rol esențial în îmbunătățirea sănătății umane și promovarea sustenabilității mediului. Concluziile, bazate pe discuțiile din cadrul celei de-a 9-a Conferințe EGEA (20–22 septembrie 2023, Barcelona), confirmă că un consum zilnic de 400–800g de fructe și legume reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare (BCV) și diabet de tip 2 (TD2). Deși există dovezi clare privind legătura dintre fibrele alimentare și reducerea riscului de cancer colorectal, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege rolul acestora în prevenirea altor tipuri de cancer. De asemenea, studii recente sugerează că fructele și legumele pot avea efecte benefice asupra microbiotei intestinale, sănătății mentale și funcției cerebrale.
Citește și: #ESCCongress: Consumul zilnic de legume scade cu 26% probabilitatea de deces. Fructele reduc riscul cu 19%
Articolul evidențiază și beneficiile ecologice ale fructelor și legumelor, deoarece acestea au o amprentă de carbon mult mai redusă comparativ cu alte grupe alimentare. Cu toate acestea, producția lor ridică anumite provocări, inclusiv consumul mare de apă și utilizarea pe scară largă a pesticidelor și îngrășămintelor sintetice. Pentru a rezolva aceste probleme, experții recomandă adoptarea unor soluții sustenabile precum irigarea de precizie sau practicile agroecologice, cum ar fi utilizarea biopesticidelor și a îngrășămintelor organice. În ciuda acestor avantaje, consumul rămâne insuficient în multe țări, ceea ce indică necesitatea îmbunătățirii obiceiurilor alimentare la nivel global.
Mai mulți factori împiedică un consum mai mare de al acestor alimente, printre care costul, accesibilitatea redusă, marketingul agresiv al produselor bogate în grăsimi, sare și zahăr, precum și preferințele alimentare influențate de cultură. Expunerea timpurie la fructe și legume în copilărie poate contribui la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung, însă sunt necesare măsuri suplimentare. Pentru a depăși aceste obstacole, Conferința EGEA a formulat șapte recomandări-cheie:
- Adaptarea ghidurilor alimentare la contextul cultural;
- Îmbunătățirea accesibilității și a accesului la fructe și legume;
- Implicarea consumatorilor în luarea deciziilor;
- Monitorizarea consumului de fructe și legume;
- Utilizarea strategiilor de marketing pentru a le face mai atractive;
- Sprijinirea piețelor locale și a micilor producători;
- Adoptarea unei abordări holistice în politicile alimentare.
Analiza concluzionează că o consolidare a politicilor care încurajează consumul de fructe și legume poate contribui semnificativ la prevenirea bolilor cronice și la reducerea impactului asupra mediului. Prin implementarea recomandărilor formulate, sistemele alimentare pot sprijini atât o populație globală mai sănătoasă, cât și un viitor mai sustenabil.
Citește și:
- STUDIU. O dietă echilibrată, bogată în fibre și grăsimi nesaturate, poate reduce semnificativ riscul de cancer colorectal
- STUDIU. Adoptarea unei diete sănătoase poate conduce la prevenirea a peste 69% din decesele cauzate de boala cardiacă ischemică
- Ce înseamnă alimentația sănătoasă? Noi date arată impactul interacțiunii dintre microbiom, dietă și organismul uman