#ACC18. STUDIU. Alirocumab scade riscul de evenimente cardiovasculare cu 15% și nivelul LDL-colesterol cu 54%, la pacienții cu sindrom coronarian acut

  • Biotehnologie



Rezultate importante discutate în cadrul Sesiunilor Științifice organizate de American College of Cardiology provin de la trialul ODYSSEY Outcomes, care a reușit să demonstreze eficiența alirocumab în reducerea cauzelor de deces cu 15%, la pacienții care suferă de sindrom coronarian acut (ACS) și prezintă un nivel al LDL-colesterol mai mare de 70 mg/dL. Mai mult decât atât, comparativ cu tratamentul placebo, terapia cu alirocumab a condus la o scădere cu 54,7% a nivelului de LDL-C.

 

Pe lângă reducerea semnificativă a numărului cauzelor de deces, terapia cu alirocumab a reușit să conducă la rezultate și mai promițătoare în cazul pacienților cu un nivel LDL-C mai mare de 100 mg/dL, în ciuda terapiei intensive sau maxim-tolerate cu statine. Mai exact, în rândul acestora s-a înregistrat o scădere totală a efectelor primare cu aproximativ 24%.

abonare

ODYSSEY Outcomes este cel de-al doilea studiu clinic, după FOURIER, care oferă rezultate promițătoare în ceea ce privește tratamentul cu inhibitori PCSK9. Acesta a inclus aproximativ 19.000 de pacienți proveniți din 57 de țări, pacienți care prezentau diferite niveluri de LDL-C ≥70 mg/dL, non–HDL-C ≥100 mg/dL sau de apolipoproteină B ≥80 mg/dL și care au suferit un ACS în urmă cu 12 luni.

Pacienții au fost împărțiți în două grupuri de studiu – primul grup reprezentat de cei care au primit injecții subcutanate cu alirocumab în diferite doze, iar cel de-al doilea grup format din pacienții tratați placebo. Inițial, pacienții tratați cu alirocumab primeau 75 mg la fiecare două săptămâni, însă ulterior această doză a fost dublată pentru cei la care nivelul de LDL-C depășea 50 mg/dL. În situația în care nivelul de LDL-C scădea sub 15 mg/dL, pacienții erau trecuți pe tratamentul placebo.

„Am fost cu adevărat încântați să vedem că tratamentul a fost eficient și s-a asociat cu o reducere în rata mortalității. Este remarcabil că o astfel de intervenție potentă este în același timp și sigură. Deoarece efectul tratamentului a fost mult mai pregnant la pacienții cu cel mai mare nivel de LDL-C, credem că aceștia vor fi candidații optimi pentru terapie” – afirmă Philippe Gabriel Steg, MD, FACC, în prima sesiune a evenimentului ACC – Late-Breaking Clinical Trial.

După o perioadă medie de observare de aproximativ 2.8 ani, nivelul de LDL-C a scăzut până la 53,3 mg/dL în grupul tratat cu alirocumab, comparativ cu 101,4 mg/dL în cazul grupului tratat cu placebo. Astfel, a fost înregistrată o reducere absolută cu 54,7%.

Principalele evenimente cardiovasculare adverse majore (MACE) urmărite de studiul ODYSSEY Outcome – perioada de timp până la apariția primului deces cauzat de boala coronariană (CHD), a infarctului miocardic nonfatal (MI), a anginei instabile care necesita spitalizare sau a accidentului vascular cerebral ischemic – au fost semnificativ scăzute în cazul pacienților tratați cu alirocumab.

Din punct de vedere al comportamentelor individuale, oamenii de știință au descoperit o reducere de:

  • 14% în incidența de infarctului miocardic nonfatal;
  • 27% în incidența de AVC;
  • 39% în incidența anginei instabile.

În timp ce rata cauzelor generale de deces a fost semnificativ scăzută cu 15% în cazul primului grup, nu s-a înregistrat nicio diferență importantă între cele două grupuri în privința deceselor generate de boala coronariană.

Din punct de vedere al siguranței și efectelor adverse, reacțiile locale survenite în zona injectării au reprezentat singura diferență semnificativă în cele două grupuri.

Comparativ cu FOURIER (care a folosit tratamentul cu evolocumab), trialul ODYSSEY Outcomes a cuprins un grup de pacienții cu un grad de risc mult mai mare, având și o durată de urmărire mai mare (între 2 și 5 ani). Mai mult decât atât, acesta a folosit și strategii diferite în dozarea tratamentului.

„Acum, că avem două studii care arată beneficiile inhibitorilor PCSK9, consider că rezultatele pot schimba viitorul acestor medicamente. Nu vorbim numai despre prevenția evenimentelor nonfatale, precum infarctul, ci efectiv despre prezervarea vieții.” – concluzionează Steg.

Citește și:

Tratamentul hipercolesterolemiei. Cum funcționează noile medicamente, inhibitorii PCSK9?

#ESCCongress. Studiul ORION 1: Inclisiran scade LDL-colesterolul din sânge pe o perioadă de până la un an

#ESCCongress. Noi ținte pentru LDL-colesterol: valorile ultra-joase scad riscul de boală cardiovasculară, fără efecte adverse

Ce învățăm din cele mai noi studii pe tema colesterolului