ANALIZĂ. Riscul de complicații cardiovasculare grave la pacienții cu diabet zaharat a crescut cu peste 25% în doar 5 ani

  • Health literacy



415 milioane de persoane suferă de diabet zaharat în întreaga lume, iar până în 2040 se așteaptă ca numărul să crească la 640 de milioane de cazuri. Jumătate dintre pacienți nu înțeleg implicațiile bolii și sunt predispuși apariției complicațiilor. În 2015, mai mult de 12% din costurile în sănătate la nivel global au fost atribuite diabetului.

La începutul anilor ‘90 pacienții cu diabet aveau o speranță de viață cu 7-10 ani mai mică decât populația generală. Riscul de boli cardiovasculare și cazurile de amputații la nivelul membrelor inferioare erau, de asemenea, crescute. Cu toate acestea, după anii ’90 povara complicațiilor începe să scadă datorită unui management mai bun al bolii. O analiză publicată recent în JAMA (Journal of the American Medical Association), asupra impactului diabetului în populația din Statele Unite, arată că după 2010 acestă problemă majoră de sănătate publică reapare. Complicațiile diabetului zaharat se identifică, însă, la categorii de vârstă din ce în ce mai mici.

abonare

În perioada 1990 – 2010 s-a înregistrat o reducere a complicațiilor diabetului care a variat între 28% și 68%. Îmbunătățiri semnificative s-au observat asupra riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral și decese cauzate de hiperglicemie.

Între 2010 și 2015 asistăm însă la un nou val de provocări în ceea ce privește complicațiile diabetului. Numărul de amputații de membre inferioare crește în această perioadă iar progresele din ultimii 20 de ani sunt aproape anulate în doar 5 ani.

Între 2009 și 2015:

  • s-au dublat cazurile de crize hiperglicemice și internări de urgență
  • Spitalizările au crescut cu 73%
  • Mortalitatea a crescut cu 55%
  • După 2010 se înregistrează o stagnare în ceea ce privește controlul bolii cronice de rinichi în stadii avansate, infarctului miocardic acut (IMA), accidentului vascular cerebral (AVC)
• IMA • AVC • Amputatii de membre inferioare • Hiperglicemie • Boală cronică de rinichi avansată

Creșterile recente ale ratelor de complicații sunt mai frecvente în rândul pacienților tineri sau de vârstă mijlocie. Riscul de IMA, AVC, criză hiperglicemică a crescut cu peste 25% în doar 5 ani. Pentru categoriile de pacienți vârstnici, rata riscului de complicații pe termen lung a stagnat.

O ipoteză a acestor date se referă la un profil specific al grupurilor de pacienți, la care sunt diagnosticate noile cazuri de diabet. La generația anilor 1980-2000 se înregistrează o prevalența mare a obezității. 35% au un indice de masă corporală de peste 30. La aceasta se adaugă alți factori precum fumatul, dislipidemia, hipertensiunea arterială, care sunt identificați frecvent la populații din ce în ce mai tinere. De asemenea, analiza indică o apariție a complicațiilor macrovasculare la o vârstă mai mică. Pentru adulții de vârstă mijlocie și cei vârstnici se observă o scădere a mortalității, dar și o scădere a incidenței diabetului. Transformarea diabetului într-o boală cu evoluție îndelungată a determinat și aceste date referitoare la riscul de complicații.

O altă observație importantă este legată de prevenție, care eșuează frecvent mai ales în rândul tinerilor. Cazurile de diabet controlat (menținerea țintei de HbA1c ) au scăzut cu 6% între anii 90 și perioada 2011 -2014. În populația tânără aceste cazuri au scăzut cu 10%.

Pentru reducerea spitalizărilor frecvente s-a remarcat și o tendință pentru intervenții chirurgicale mai devreme decât ar trebui în cazul complicațiilor legate de membrul inferior. Se practică mai multe amputații pentru degete sau picior decât încercări de vindecare a ulcerelor infectate.

O altă explicație sunt modificările care au apărut în reglementările din sistemul sanitar. Deși numărul persoanelor neasigurate a scăzut, noile planuri de asigurare din SUA au condus și la o reducere a îngrijirilor axate pe prevenție. Asigurările de tip HDHP (highly-deductible health plan) sunt adoptate de 43% din populația tânără și de vârstă mijlocii, însă acestea au un impact negativ asupra persoanelor cu venituri mici. De aceea, se observă că tot mai mulți pacienți necesită tratament pentru forme mai grave de complicații. La aceste date se adaugă și costurile din ce în ce mai mari asociate tratamentului cu insulină și alte medicamente antidiabetice.

Deși cazurile de diabet diagnosticate sunt în scădere, prevalența diabetului este de 12% și se va menține deoarece obezitatea este încă o problemă majoră de sănătate publică, iar speranța de viață crește.

Complicațiile diabetului au un impact semnificativ asupra costurilor sistemelor de sănătate. Cauzele care determină aceste statistici sunt însă neclare. Este nevoie de o monitorizare mai bună a pacienților, de obținerea de date relevante din clinică și identificarea mai bună a subgrupurilor vulnerabile.

Citește și