ARPIM, 25 de ani de parteneriat strategic – Lansarea Pactului pentru Inovație în Sănătate: „Este cel mai bun moment să punem Sănătatea pe primul plan”

  • Acces la inovațieInformații cheie:

  • ARPIM a lansat un document de colaborare structurat pe 4 axe strategice cu scopul de a alinia toți factorii de decizie și profesioniștii în domeniul sănătății în jurul unor măsuri concrete pentru revitalizarea unor segmente importante ale sistemului de sănătate din România.
  • În prima fază, documentul va fi în supus atenției Comisiilor pentru Sănătate din Parlamentul României, urmând ca măsurile identificate și agreate în timpul discuțiilor, să ajungă pe masa Guvernului și a tuturor partidelor politice parlamentare.
  • România se află pe ultimele locuri cu privire la accesul pacienților la inovație medicală, finanțare, investiții în cercetare-dezvoltare și digitalizarea sistemului de sănătate, iar acest lucru trebuie corectat cât mai repede.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate în România și de implicare în derularea de proiecte care au contribuit la creșterea accesului la medicamente și a calității vieții pacienților români, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a lansat un document de colaborare cu factorii politici de decizie, structurat pe 4 axe majore: acces rapid și echitabil la medicamente inovatoare în beneficiul pacienților români și al sistemului de sănătate din România; stimularea cercetării-dezvoltării și inovației farmaceutice; un sistem de sănătate rezilient și bazat pe dovezi; finanțarea adecvată și predictibilă a medicamentelor inovatoare și a vaccinurilor.

abonare

Pactul pentru Inovație în Sănătate a fost lansat în cadrul unui eveniment online care a reunit voci din mediul politic, guvernamental și administrativ, dar și reprezentanți ai pacienților, alături de producătorii de medicamente inovative.

„Este cel mai bun moment să punem Sănătatea pe primul plan și să ne unim cu toții – factori de decizie, partide politice, asociații de pacienți, experți, medici si industrie – în jurul acestui Pact al Inovației în Sănătate, pentru a îmbunătăți rapid sistemul de sănătate și a răspunde așteptărilor pacienților români. Noul Guvern are o oportunitate unică de a analiza, prelua și prioritiza măsurile identificate deja în cadrul documentului de colaborare pe care îl propunem”, a declarat Alina Culcea, Președinte ARPIM.

Alina Culcea ARPIM

Fiecare dintre cele 4 axe de colaborare se bazează pe date care demonstrează că standardele de îngrijire a pacienților români nu sunt la nivelul corespunzător și cuprinde o serie de măsuri care să fie adoptate cu prioritate, pentru corectarea situației. România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește accesul pacienților la inovație medicală, finanțarea sistemului de sănătate, investiții în cercetare și dezvoltare și digitalizarea sistemului de sănătate. Mai multe detalii, în următorul articol: ARPIM: Pactul pentru sănătate – parteneriat strategic și inovație pentru pacienții români

„Lipsa unei viziuni pe termen lung și a unor măsuri ferme de corectare a stării de fapt actuale, duc în final la zile de viață pierdute pentru pacienții români. Speranța de viață din România, de 75 de ani, este cu aproximativ 7 ani mai redusă față de media celor mai dezvoltate 5 state europene. La ritmul de recuperare actual al diferenței, îi vor fi necesari României 27 de ani pentru a atinge aceeași speranță de viață cu țările dezvoltate și între 40 și 50 de ani în ritmul existent, pentru scăderea mortalității prevenibile”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Traseul Pactului pentru Inovație în Sănătate

Obiectivul final al acestei colaborări, care va fi adresată în prima fază Comisiilor pentru Sănătate din Parlament, este elaborarea unui Pact pentru Inovație în Sănătate pentru următorii 2 ani, asumat de toate partidele politice parlamentare, cu 10 direcții de acțiune concrete care să ducă la creșterea calității vieții pacienților români și la accesul rapid, echitabil și sustenabil la inovație.

Rolul industriei farmaceutice inovatoare de partener și contributor cu privire la măsuri strategice din sănătate este pe deplin recunoscut în alte state europene. La nivelul UE există un dialog continuu cu industria pe teme majore de interes precum Programele de Reziliență, Planul European de Cancer, Strategia Farmaceutică Europeană, dialog care ar trebui susținut și la nivelul statelor membre.  Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este un alt exemplu de parteneriat cu industria.

În Franța a fost înființat un Consiliu strategic al industriilor din sănătate, în care industria farmaceutică este partener alături de reprezentanții autorităților și de curând a fost semnat un acord cadru pe 3 ani (2021-2024).

Urmăriți evenimentul de lansare:

ARPIM 25 de ani

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) – organizație care susține obiectivele comune ale celor mai importante 27 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România – împlinește anul acesta 25 de ani. În tot acest timp, principalul obiectiv al Asociației a fost creșterea accesului pacienților români la medicamente, îmbunătățirea calității vieții pacienților și implicit creșterea speranței de viață a românilor, prin colaborarea și parteneriatul cu toți actorii implicați în domeniu. Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare și dezvoltare, cu scopul de a pune la dispozitia medicilor și  pacienților medicamente originale și inovatoare, care salvează anual mii de vieți.

Citește și: