Activitatea fizică, benefică și în fibroza pulmonară idiopatică- eficacitatea unui program de reabilitare pulmonară




Fibroza pulmonară idiopatică este o boală rară, progresivă și gravă a plămânilor. Aceasta se asociază deseori cu dispnee (greutatea de a respira), tuse seacă și o rezistență scăzută la efort. Toate aceste manifestări pot face efortul fizic dificil sau chiar imposibil. Totuși, numeroase studii demonstrează că un program riguros de reabilitare pulmonară, ce constă în exerciții fizice specifice, aduce multiple beneficii în viața pacienților ce trăiesc cu fibroză pulmonară idiopatică.

 

Rezultatele studiilor: ce beneficii aduce sportul pentru pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică

În ultimii ani au fost realizate o serie de studii care demonstrează beneficiile activității fizice, în special pe termen scurt. Studiile au implicat persoane cu diagnostic confirmat de fibroză pulmonară idiopatică, care prezentau disfuncție restrictivă pulmonară de intensitate mică și medie.

abonare

În primul rând, simptomele pacienților au fost ameliorate în urma exercițiilor fizice. În plus, participanții care au efectuat sesiunile de exercițiu au continuat să fie activi fizic și în restul timpului. În ceea ce privește parametrii respiratori, capacitatea de difuziune a monoxidului de carbon (DLco) a scăzut semnificativ mai mult la pacienții care nu au participat la exercițiile fizice.

Un alt studiu a relevat îmbunătățiri semnificative în urma programului de 12 săptămâni de exerciții fizice: pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică au o toleranță crescută la efortul fizic și sunt mai puțini afectați în timpul testului de mers de 6 minute (dispneea, tahicardia și desaturarea sângelui în oxigen se petrec într-o măsură mai mică, iar pacientul poate merge o distanță mai mare). Aceștia au demonstrat o forță musculară crescută la nivelul membrelor inferioare, iar pacienții au descris o creștere semnificativă a calității vieții.

Un studiu ce a implicat un număr mai mare de pacienți (26 au efectuat programul de reabilitare pulmonară și au fost comparați cu alți 27 de pacienți) a adus mai multe date despre beneficiile programului. În primul rând, forța musculară a fost îmbunătățită: forța cu care pacientul este capabil să strângă un obiect în mână, forța mușchilor respiratori și forța membrelor inferioare, evaluată la nivelul mușchiului cvadriceps. Testul de mers de 6 minute a fost vizibil îmbunătățit, iar capacitatea de a depune efort fizic, măsurată prin diferiți parametri, a crescut semnificativ.

Pe termen lung, însă, beneficiile unui program scurt de exercițiu fizic nu sunt clare. Evaluarea pacienților la 30 de luni după începutul programului de 12 săptămâni de reabilitare pulmonară nu a relevat o scădere a mortalității. Autorii acestui studiu susțin, drept concluzie, necesitatea unui program pe termen lung pentru pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică, pentru a menține beneficiile obținute prin programul de durată scurtă.

Ce sport recomandăm? Exercițiile fizice cu eficiența dovedită de studii

Studiile au implicat programe de reabilitare pulmonară asemănătoare. Acestea aveau o durată de 10 sau de 12 săptămâni, cu două sesiuni de antrenament pe săptămână. Se combină exerciții aerobice, de rezistență și de flexibilitate.

Exercițiile aerobice cel mai frecvent folosite au fost mersul pe bandă (timp de 10 minute) și bicicleta statică (timp de 20 de minute).

Exercițiile de rezistență au implicat principalele grupe musculare și mișcări efectuate în viața de zi cu zi: flexii ale brațelor și antebrațelor, extensia și abducția șoldurilor și flexia și extensia genunchilor. Au fost utilizate benzi elastice și greutăți, iar pacienții au efectuat fiecare exercițiu de minimum 30 de ori (15 repetiții de 2 ori).

Photo by Victor Freitas from Pexels

Exercițiile de flexibilitate au implicat întinderea mușchilor preponderent afectați de o boală cronică precum fibroza pulmonară idiopatică: mușchii spatelui și gâtului, ai pieptului și a membrelor inferioare.

Pentru mai multe informații despre fibroza pulmonară idiopatică:

Lung-on-a-chip: Cum pot fi descoperite noi medicamente pentru fibroza pulmonară idiopatică prin intermediul biotehnologiei?

Fibroza pulmonară idiopatică: pot trece și 2 ani până la stabilirea diagnosticului corect. Ce investigații specifice sunt necesare?

Cum poate fi îmbunătățită calitatea vieții pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică

Tratamentul modern al fibrozei pulmonare idiopatice