STUDIU. Apple Watch poate detecta ritmul cardiac neregulat, fiind util în screeningul pentru fibrilația atrială

  • Medicina digitală



Monitorizarea pulsului cu ajutorul Apple Watch poate fi utilizată în diagnosticul precoce al aritmiilor cardiace, conform celui mai mare studiu realizat pentru evaluarea acestei metode și care a fost prezentat recent. Aproximativ 84% dintre notificările generate în urma înregistrării unui puls neregulat au fost ulterior corelate cu episoade de fibrilație atrială, confirmate prin electrocardiogramă (ECG).

Rezultatele preliminare obținute în cadrul celui mai mare studiu pentru screeningul fibrilației atriale, care a inclus peste 400.000 de utilizatori Apple Watch, au fost publicate la întâlnirea Colegiului American de Cardiologie, New Orleans, S.U.A. Cele mai importante date dezvăluite au fost următoarele:

abonare
  • 0,5% dintre utilizatorii Apple Watch au primit notificări de ritm neregulat
  • la 1/3 dintre aceștia a fost confirmat diagnosticul undei forme de fibrilație atrială
  • 84% dintre înregistrările de puls neregulat au fost confirmate simultan de electrocardiogramă ca fiind episoade de fibrilație atrială (valoarea predicitivă pozitivă)
  • 57% dintre utilizatorii care au primit notificări corespunzătoare unui ritm neregulat au solicitat, ulterior, un consult medical.

Lloyd Minor, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității Stanford, California, S.U.A., explică utilitatea acestui studiu pentru viitorul medicinei:

“Fibrilația atrială este doar începutul, întrucât acest studiu deschide porțile spre cercetarea utilității tehnologiei portabile și cum aceasta poate preveni diverse patologii înainte de debut.”

Tehnologia utilizată de Apple Watch presupune monitorizarea intermitentă a pulsului, mărind frecvența înregistrărilor atunci când detectează mai multe episoade succesive de ritm neregulat.  Utilizatorul este notificat atunci când minimum 5 dintre înregistrări relevă un ritm neregulat și primește indicația de a efectua un ECG.

Fibrilația atrială conduce la 130.000 de decese și 750.000 de spitalizări în fiecare an în Statele Unite ale Americii. În lipsa tratamentului, pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de accident vascular cerebral.

Citește și: