ARPIM: activitățile companiilor farmaceutice, adaptate pentru susținerea sistemului sanitar și siguranța angajaților, în contextul epidemiei COVID-19

  • Health literacy
  • PHARMA
  • Prevenție



Peste 120.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, peste 4.000 de decese și peste 66.000 de persoane care s-au recuperat – aceasta este situația COVID-19 în prezent. În acest context, la nivel global și local au fost luate mai multe măsuri de limitare a răspândirii virusului. Evoluția epidemiei poate fi influențată prin respectarea riguroasă a măsurilor de igienă și izolare impuse de autoritățile naționale și internaționale.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține eforturile de limitare a impactului răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 în România, prin publicarea unui set de recomandări interne destinate membrilor săi. 

abonare

Recomandările, comunicate deja celor 28 de companii membre ce însumează în jur de 2.000 de angajați în România, vizează domenii precum: organizarea evenimentelor dedicate profesioniștilor din domeniul sănătății, măsuri cu privire la activitățile de promovare și măsuri pentru siguranța angajaților.

ARPIM activitățile companiilor farmaceutice adaptate în contextul epidemiei COVID-19
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține eforturile de limitare a impactului răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 în România, prin publicarea unui set de recomandări interne destinate membrilor săi.

Printre recomandări se numără:

  • limitarea organizării și participării la evenimente cu profesioniștii din domeniul sanitar,
  • înlocuirea activităților curente cu întâlniri online și teleconferințe și
  • adaptarea programului de promovare farmaceutică, considerând prioritățile personalului medical privind îngrijirea pacienților și a cazurilor urgente care apar în spitale. 

“Într-o perioadă dificilă la nivel global, cauzată de amenințări tot mai mari pentru sănătate, ARPIM se alătură eforturilor autorităților. Răspândirea acestui virus poate fi încetinită în mod semnificativ prin implementarea unor activități robuste și responsabile de control. Avem grijă de pacienții noștri, de angajații și de partenerii noștri”, a declarat Alina Culcea, Președinte ARPIM. 

În privința evenimentelor destinate medicilor, recomandările ARPIM prevăd analizarea oportunității organizării unor astfel de evenimente, chiar și în cazul unor adunări restrânse (10-15 persoane), având în vedere nevoile de îngrijire medicală la nivel național și local și măsurile deja instituite de autorități.

Reprezentanții medicali vor respecta regulile impuse de autorități în ceea ce privește prezența în spitale sau interacțiunile cu profesioniștii din domeniul sanitar, prioritar fiind timpul acordat de medici îngrijirii pacienților. De asemenea, sunt recomandate interacțiunile prin canale virtuale și telefon. 

La capitolul recomandări pentru siguranța angajaților, ARPIM recomandă companiilor membre să comunice constant cu angajații, să îi informeze cu privire la măsurile de prevenție, să limiteze ședințele și adunările interne, să ofere posibilitatea de telemuncă, să respecte restricțiile de călătorie, să aibă un control al vizitatorilor în companie, să pună la dispoziția angajaților echipamente de protecție și dezinfectante.  

Este responsabilitatea noastră, ca asociație a celor mai importante companii farmaceutice inovative, să luăm măsuri care să sprijine sistemul sanitar, în același timp protejându-ne angajații. ARPIM se alătură eforturilor Federației Europene a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), prin campanii educaționale și printr-o activitate responsabilă”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM. 

Comunicările emise de ARPIM au scopul de a ajuta companiile în implementarea unor măsuri responsabile, au caracter de recomandare și țin cont de toate restricțiile anunțate până în prezent de autorități.

Mobilizare fără precedent pentru dezvoltarea unei terapii țintite și a unui vaccin

Pe lângă aceste măsuri, comunitatea farmaceutică și medicală de la nivel mondial s-a mobilizat într-o manieră fără precedent în vederea dezvoltării unui tratament contra infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Tratament potențial COVID-19 SARS-CoV-2 studii clinice în desfășurare
Tratamentul contra COVID-19 este mai aproape de a fi descoperit, datorită zecilor de studii clinice în desfășurare. Sursa foto @brgfx, @starline, @pch-vector/freepik

Cel puțin 37 de companii și grupuri academice au anunțat programe de dezvoltare a vaccinurilor COVID-19. Conform specialiștilor, deși vaccinul ar intra într-un mecanism de aprobare accelerată, în stare de urgență, și deși etapa preclinică se desfășoară într-un ritm fără precedent, acesta nu ar fi disponibil mai devreme de 3-4 ani publicului larg. Cel mai optimist scenariu este pentru vaccinul Moderna: după testarea profilului de siguranță pe subiecți sănătoși (3 luni începând din luna aprilie), vaccinul va trebui testat într-un grup și mai mare (6-8 luni). Abia după aceea, va începe producția în masă și testele pe grupuri mai mari de oameni.

Este mai probabil ca medicamentul împotriva infecției să fie dezvoltat înaintea vaccinului. Conform documentului OMS care vizează moleculele prioritate în studierea COVID-19, candidatul cel mai promițător este remdesivir, care a fost dezvoltat de compania farmaceutică Gilead. Pe 26 februarie au fost demarate două studii de fază III, în cadrul cărora remdesivir va fi administrat la 1.000 de pacienți. În fazele 1 și 2 a demonstrat eficiență la pacienții infectați cu virusul Ebola. Studiul de fază 3 se va desfășura atât în spitale din China, cât și în Statele Unite. 

Este important de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei pandemii cu un patogen necunoscut la acel moment, prin introducerea pe lista de priorități, a Bolii X – un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli.

Măsurile adoptate de România în lupta contra COVID-19

Pe 8 martie, Ministerul Sănătății a anunțat noile măsuri de gestionare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile identificării a 13 cazuri. De atunci, numărul cazurilor confirmate pe teritoriul țării a crescut la 35. Astfel, măsurile sporite, care vor fi respectate până pe data de 31 martie, includ:

  • Suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției, în afara teritoriului României, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu COVID-19;
  • Suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație;
  • Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu;
  • Obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane, de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitaclul în mijloacele de transport;
  • Suspendarea transportului rutier și feroviar pentru toate cursele înspre și dinspre Italia;
  • Interzicerea manifestărilor publice sau private, în spații deschise sau închise, care implică mai mult de 1000 de persoane. Pentru organizarea de evenimente cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Locală;
  • De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor;
  • Interzicerea vizitelor pacienților din spitale de către aparținători.

Prof. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie și membru al Comitetului Executiv al World Health Organization (WHO), a discutat despre epidemia cu noul coronavirus și situația răspândirii la nivelul României. Acesta a explicat scenariile pe care autoritățile române le iau în calcul cu privire la noul coronavirus, precum și metodele care au funcționat în cazul Chinei.

Citește și: