ASCO: Terapia genică celulară CAR-T, cea mai importantă descoperire a anului 2017 în domeniul oncologiei

  • Imuno-oncologia



Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a desemnat terapia genică celulară CAR-T drept cea mai însemnată descoperire a anului 2017 în domeniul cancerului, în raportul său anual – „Evoluții în Cancer 2018”. Terapiile de tipul CAR-T utilizează propriile celule ale pacientului, care sunt reprogramate genetic într-un centru specializat și reintroduse în organism, pentru a recunoaște și distruge celulele tumorale.

Prima terapie CAR-T (Tisagenlecleucel) a fost aprobată de către FDA (Food and Drug Administration) în luna august a anului 2017, pentru tratamentul copiilor și tinerilor cu leucemie limfoblastică, fiind urmată de o a doua aprobare (axicabtagene ciloleucel), pentru tratamentul pacienților adulți care suferă de anumite tipuri de limfom cu celule B mari, în luna octombrie a aceluiași an.

abonare

„Este remarcabil să poți vedea zeci de ani de efort concretizați în acest tip de tratament cu totul nou, precum și în alte evoluții ale medicinei de precizie, care dau speranță pacienților cu forme de cancer avansate. Deși mai avem de lucru pentru a face aceste tratamente accesibile pentru toți pacienții, succesul CAR-T demonstrează impactul profund pe care noile terapii l-ar putea avea în extinderea duratei de viață a celor diagnosticați cu cancer”, a remarcat Dr. Bruce E. Johnson, președintele ASCO.

Cum funcționează terapia CAR-T

Etapele dezvoltării terapiei CAR-T.
Sursa foto: Business Insider

În ultimii trei ani, imuno-oncologia a fost domeniul cu cele mai multe descoperiri și concretizări științifice, astfel:

  • În anul 2015, imunoterapiile au reprezentant avansul anului în tratamentul cancerului, conform ASCO: „Nicio altă descoperire recentă în domeniul oncologic nu a fost mai relevantă decât imunoterapiile. Aceste noi terapii nu transformă doar viețile pacienților, ci deschid noi porți pentru cercetarea în domeniu. Astfel de progrese necesită idei îndrăznețe, dedicare și investiții în cercetare. Dacă vom cuceri cancerul, trebuie să investim mai mult ca națiune pentru a sprijini cercetarea în domeniul biomedical”, declara în luna februarie 2016, președintele ASCO de la acel moment – Dr. Julie M. Vose.
  • În anul 2016, locul pentru descoperirea anului în domeniul oncologic a rămas în continuare al imunoterapiilor: „În mai puțin de 10 ani, imunoterapia a avansat de la a fi considerată, teoretic, un tratament promițător, la a fi standardul pentru tratarea a mii de pacienți. Astăzi, cunoștințele acumulate despre cancer și imunologie conduc la o mai bună utilizare a terapiei care activează sistemul imunitar al pacientului. Finanțarea federală rămâne esențială pentru ca avansul în domeniu să continue”, era de părere președintele ASCO – Dr. Daniel F. Hayes.

Alte articole relevante pe această temă:

FDA aprobă a doua terapie CAR T – Yescarta, pentru tratamentul pacienților cu limfom non-Hodgkin difuz cu celule B mari

ISTORIC. FDA aprobă prima terapie genică celulară (CAR-T) pentru leucemia limfoblastică acută cu precursori de celule B

Terapiile CAR T: Programarea propriilor celule T pentru a lupta împotriva cancerului – cum funcționează și care sunt provocările