#ASH18. Modelul personalizat de predicție a riscului este eficient la pacienții cu sindrom mielodisplazic

  • Hematologie
  • Medicina personalizată



Cercetătorii au dezvoltat un model computerizat bazat pe învățare automată pentru a prezice supraviețuirea pacienților cu sindrom mielodisplazic cu rezultate mai bune ca scorurile prognostice actuale. Noul model prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018 ar putea oferi pacienților și medicilor o cale mai bună de a personaliza tratamentul.

Toate ghidurile de tratament se bazează pe risc: dacă greșim estimarea riscului, greșim și tratamentul. Îmbunătățirea și personalizarea modelelor prognostice poate ajuta la diferențierea pacienților cu risc înalt și scăzut – ceea ce este foarte dificil în cazul celor care au risc intermediar – și astfel la alegerea tratamentului potrivit” – autorul principal Dr. Aziz Nazha, Cleveland Clinic.

model-supravietuire-sindrom-mielodisplazic-feature
Aplicație web dezvoltată de cercetători. Sursă ASH.

Într-o comparație directă cu standardul de aur actual de determinare a prognosticului, modelul a prezis corect șansa de supraviețuire pentru o anumită perioadă de timp a unui pacient față de alt pacient în 74% din cazuri, față de 67%. Modelul a prezis corect șansa de evoluție către leucemie acută mieloidă în 81% din cazuri, față 73% prin scorul actual.  

abonare

Echipa doctorului Nazha a dezvoltat un algoritm care folosește date genomice și clinice pentru a determina riscul unui pacient. Acesta a fost antrenat cu ajutorul datelor a 1.471 de pacienți de la Clinica din Cleveland și Laboratorul de Leucemie din München și validat cu ajutorul datelor a 831 de pacienți de la Centrul de Cancer Moffitt.

Ca orice unealtă de suport a deciziilor, modelul are scopul de a informa clinicienii, nu de a-i înlocui sau de a concura cu aceștia. Pentru a îmbunătăți modelul, cercetătorii colectează feedbackul clinicienilor și lucrează pentru a include în model mai multe rezultate, precum calitatea vieții. De asemenea, sunt dezvoltate metode de adaptare a modelului la diferite condiții precum disponibilitatea de rezultate diagnostice noi sau de efectuarea unor tratamente.

„Proiectul s-a născut din frustrarea resimțită de mulți din pacienții care doresc să își cunoască riscul și cum ar putea să difere prognostic lor de cel al altor pacienți. Ne-am dorit să dezvoltăm o metodă personalizată care să ne ofere informații despre evoluția specifică fiecărui pacient”- Dr. Nazha.

Ce sunt sindroamele mielodisplazice?

Sindroamele mielodisplazice reprezintă un subtip de cancer care afectează măduva hematogenă. Aceasta nu mai produce suficiente celule sangvine sănătoase, ducând la anemie, sângerări sau infecții. Perioada de supraviețuire a bolnavilor variază foarte multe, de la câteva luni la decenii. Aproape o treime din pacienți dezvoltă LAM, o formă neoplazică mai agresivă.

Prezicerea riscului de progresie sau de deces este esențial deoarece ajută pacienții să își înțeleagă boala și medicii să dezvolte un plan terapeutic. Pacienții cu risc înalt sunt tratați în general prin transplant de celule stem, care poate vindeca boala dar asociază riscuri semnificative. Pentru pacienții cu un prognostic mai bun sunt recomandate tratamente mai sigure. Alegerea tratamentului pentru pacienții cu risc intermediar este dificilă deoarece diferite studii clinice au diferite niveluri-prag ale riscului.

În prezent este folosit scorul IPSS-R (scorul bazat pe sistemul internațional de prognoză revizuit) pentru a calcula riscul persoanelor cu sindroame mielodisplazice. Totuși, acesta subestimează sau supraestimează riscul a până la o treime din pacienți, conform Dr. Nazha.

Citește și:

Sursă imagine feature: ASH.