#ASH18: Terapiile țintite cresc supraviețuirea în leucemia limfocitară cronică și mielomul multiplu

  • Imuno-oncologia



Două studii prezentate în cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018 oferă noi soluții pentru terapia țintită a leucemiei limfocitare cronice și a mielomului multiplu.

Atât în mielomul multiplu, cât și în leucemia limfocitară cronică, facem rapid trecerea de la tratamente citotoxice la terapii țintite, ceea ce este încurajator având în vedere efectul toxic al chimioterapiei clasice” – Dr. Aaron Gerds, Cleveland Clinic Taussig Cancer Institute.

  • Daratumumab crește supraviețuirea fără progresia bolii în mielomul multiplu nou diagnosticat

Studiul clinic „MAIA”  a evaluat combinația daratumumab, lenalidomidă și dexametazonă (D-Rd) cu lenalidomidă și dexametazonă (Rd – standardul actual de tratament) la pacienții cu mielom multiplu nou diagnosticat și neeligibili pentru transplant. Rezultatele au arătat că adăugarea imunoterapiei cu daratumumab (DARA) la tratamentul standard crește semnificativ perioada de timp până la progresia bolii.

abonare

Pacienții tratați cu lenalidomidă și dexametazonă (Rd) plus DARA au fost de 44 de ori mai puțin predispuși să prezinte progresia bolii sau deces, comparativ cu pacienții care au primit numai Rd. Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare pentru pacienții vârstnici care nu sunt candidați pentru transplantul de celule stem.” – autorul principal al studiului, Dr. Thierry Facon, Spitalul Claude Huriez, Lille, Franța.

Studiul de fază III, dublu-orb, a înrolat 737 de pacienți cu mielom multiplu nou diagnosticat (MMND) și care nu erau eligibili pentru transplant de celule stem. Vârsta mediană a fost de 73 de ani, 44% din pacienți având peste 75 de ani. Studiul s-a desfășurat în 14 țări, inclusiv țări din Europa, SUA, Canada, Australia.

Pacienții au fost tratați în mod aleator numai cu Rd sau cu Rd în asociere cu DARA. Tratamentul a continuat până când evoluția pacienților s-a înrăutățit sau până la apariția efector adverse intolerabile. Cercetătorii au urmărit progresia fără supraviețuirea bolii, absența bolii minime reziduale, proporția pacienților cu o reducere de peste 50% a concentrației serice sau urinare a proteinei monoclonale M (rata de răspuns global), rata și severitatea reacțiilor adverse.

Rezultatele studiului au arătat că:

  • probabilitatea de deces sau progresie a bolii a fost cu 44% mai scăzută în cazul tratamentului cu Rd și DARA, comparativ cu Rd;
  • durata până când boala a progresat la jumătate din pacienți a fost de 31.9 luni în cazul tratamentului cu Rd și încă nu s-a atins în cazul D-Rd;
  • rata de răspuns complet a fost de 47.6% la pacienții tratați cu Rd și DARA, comparativ cu 24.9% în cazul grupului de control;
  • rata de răspuns parțial a fost de 79.3% la pacienții tratați cu Rd și DARA, comparativ cu 53.1% în cazul grupului de control;
  • absența bolii minime reziduale a fost observată la 24.2% din pacienți în cazul terapiei Rd și DARA, față de 7.3% din pacienții tratați standard;
  • profilul de siguranță al tratamentului a fost în concordanță cu rezultatele studiilor precedente.
Rata de supraviețuire fără progresie în cazul tratamentului D-Rd, respectiv Rd. Sursa foto: ASH

Aceste rezultate susțin faptul că asocierea daratumumabului la Rd ar trebui să fie noul standard terapeutic la pacienții cu mielom multiplu nou diagnosticat, neeligibili pentru transplant”, a declarat Dr. Facon.

Daratumumab este un medicament țintit care blochează proteina CD38, care are valori anormal de ridicate în celulele pacienților cu mielom multiplu. Medicamentul este în prezent aprobat de către FDA (The U.S. Food and Drug Administration) ca tratament asociat altor agenți terapeutici la pacienții cu mielom multiplu cu evoluție nefavorabilă după cel puțin o altă linie terapeutică.

Mielomul multiplu este o formă rară, incurabilă și foarte agresivă a cancerului de sânge, care constă în proliferarea anormală a plasmocitelor (globule albe care produc anticorpi) la nivelul măduvei osoase. Afecțiunea este greu de diagnosticat deoarece simptomele apar în stadiul avansat al bolii. Printre manifestările comune ale mielomului se numără: dureri puternice la nivelul oaselor lungi, fracturi și infecții repetate, anemie, insuficiență renală. Un semn specific al bolii este creșterea nivelului de proteină M în sânge și urină.

Transplantul de celule stem este în general opțiunea terapeutică preferată la pacienții cu mielom multiplu a căror stare clinică este bună. În cazul pacienților recent diagnosticați și care nu sunt candidați pentru transplant din cauza vârstei avansate sau a altor comorbidități, standardul terapeutic este combinația Rd (lenalidomidă+ dexametazonă).

  • Ibrutinib este mai sigur și eficient decât standardul terapeutic actual în leucemia limfocitară cronică la pacienții tineri

Un studiu clinic de fază III, dublu-orb, a comparat terapia țintită (ibrutinib) cu standardul actual de tratament prin chimio-imunoterapie în leucemia limfocitară cronică (LLC) la pacienții tineri netratați anterior. Rezultatele au arătat o reducere cu 2/3 a riscului de progresie a bolii în cazul terapiei cu ibrutinib comparativ cu standardul terapeutic. Supraviețuirea globală a fost de asemenea îmbunătățită semnificativ în cazul pacienților tratați cu ibrutinib.

„Am descoperit că terapia bazată pe ibrutinib este mai eficientă și mai puțin toxică față de cea mai bună variantă terapeutică pe care o aveam până acum. Aceste descoperiri au implicații imediate de schimbare în practică clinică deoarece stabilesc că ibrutinib în combinație cu rituximab este cea mai eficientă primă linie de tratament în LLC la pacienții cu vârstă sub 70 de ani” – autorul principal al studiului, Dr. Tait D. Shanafelt, Stanford University School of Medicine.

Studiul a înrolat 529 de pacienți cu leucemie limfocitară cronică simptomatică netratată anterior. 2/3 din pacienți au primit ibrutinib asociat cu rituximab iar 1/3 au beneficiat de tratamentul standard actual (FCR – Fludarabină, Ciclofosfamidă, Rituximab) timp de 6 luni. Evoluția pacienților a fost urmărită pentru o perioadă mediană de 33,4 luni.

Ratele de supraviețuire fără progresia bolii au fost semnificativ mai bune în cazul tratamentului cu ibrutinib+rituximab, comparativ cu terapia standard FCR. Rezultatele superioare s-au înregistrat indiferent de vârstă, sex, status de performanță și stadiul bolii. În plus, terapia cu ibrutinib a oferit supraviețuire globală mai bună iar pacienții au suferit mai puține reacții adverse, comparativ cu cei tratați prin chimio-imunoterapie.

„Știm faptul că FCR determină efecte adverse colaterale asupra sistemului imunitar, care pot fi de lungă durată și cresc vulnerabilitatea pacienților la infecții, în timp ce ibrutinib poate stimula funcția imunitară”, a completat Dr. Shanefelt.

Comparația celor două grupuri de terapii în privința ratei de supraviețuire fără progresia bolii și a supraviețuirii globale. Sursa foto: ASH

Ibrutinib este o formă de terapie țintită, fiind o moleculă mică ce inhibă tirozin kinaza Bruton (TKB). Rolul său este de a inhiba anumite căi de semnalizare celulară, împiedicând astfel răspândirea și supraviețuirea celulelor maligne.

Leucemia limfocitară cronică este cea mai frecventă formă de cancer care afectează măduva hematogenă. În ultimii 15 ani, o serie de studii clinice au stabilit faptul că chimio-imunoterapia cu FCR ameliorează supraviețuirea fără progresia bolii și supraviețuirea globală, comparativ cu chimioterapia unică. FCR este standardul terapeutic actual la pacienții tineri, netratați cu LLC.

Sursa foto: HealthXChange.sg

Citește și: