Mielomul multiplu: Acces la doar 3 din cele 6 medicamente inovatoare. Studiile clinice, descurajate în România

  • Acces la inovație



Cu ocazia Lunii Internaționale a Acțiunilor de Combatere a Mielomului, Asociația S.O.S. Mielom solicită introducerea pe lista medicamentelor compensate a tratamentelor pentru mielom disponibile la nivel european și facilitarea accesului pacienților români la studii clinice în România.

Doar 3 tratamente împotriva mielomului sunt incluse pe lista medicamentelor compensate și gratuite în România, dintre care unul este destinat doar persoanelor de peste 65 de ani. Pe de altă parte, pacienții din celelalte țări UE au acces la 6 medicamente, unele dintre ele cu alternativă generică.

abonare

„Mielomul multiplu este o afecțiune incurabilă. Singura șansă a pacienților pentru a avea o calitate bună a vieții o reprezintă accesul la tratamentele de ultimă generație. Pacienții români se lovesc de foarte multe obstacole. Nu au acces la standardul de tratament european și nici la studii clinice, care reprezintă o ultimă șansă pentru unii dintre ei de a putea beneficia de un tratament salvator de vieți.

Apreciem eforturile autorităților Includerea unui nou medicament compensat în toamna anului trecut a fost o decizie salvatoare de vieți pentru mulți dintre pacienți. Însă suntem departe de standardul european de tratament” – Lucica Nițu, Președinte al Asociației S.O.S. Mielom.

În România, lipsesc medicamente din prima linie de tratament pentru mielom multiplu, cum ar fi lenalidomid, recunoscută de protocolul american ca fiind cel mai bun tratament, în combinație cu bortezomib și dexametazonă.

Prof. Dr. Daniel Coriu, Directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni, a subliniat necesitatea compensării în România a tratamentelor generice pentru mielom multiplu deja disponibile în UE:

„La nivel european există medicamente care se află pe piață de un deceniu și care au deja alternative generice. România este încă sub standardul de tratament respectat în țările Uniunii Europene. Pacienții cu mielom multiplu, inevitabil, trec prin foarte multe recidive. Fiecare recidivă impune administrarea unui alt tratament, și nu întotdeauna tratamentele sunt dintre cele disponibile în România” – Prof. Dr. Daniel Coriu

Una dintre pricipalele probleme dezbătute la evenimentul de astăzi a fost numărul redus de studii clinice pe mielom multiplu la care au acces pacienții români. Potrivit Prof. Dr. Daniel Coriu, perioada îndelungată de aprobare a studiilor clinice descurajează companiile să organizeze astfel de studii în România.

„Studiile clinice sunt benefice atât pentru pacienți, cât și pentru stat. Pacienții beneficiază de cele mai bune tratamente disponibile, iar statul nu este nevoit să cheltuiască bani pentru achiziționarea lor. Însă, perioada necesară  autorităților pentru aprobarea studiilor clinice este îndelungată. Astfel, multe dintre studiile clinice gândite pentru România nu se mai concretizează” – Prof. Dr. Daniel Coriu

Despre importanța studiilor clinice pentru pacienții cu mielom multiplu a vorbit și Diana Loreta Păun, Consilier de Stat pentru Administrația Prezidențială:

„Avem nevoie de o abordare integrată a mielomului, de la diagnostic la tratament și la asigurarea calității vieții pacientului. Pentru beneficiul pacienților, progresul medical trebuie să depășească granițele fizice între state. Accesul la studii clinice este indispensabil pentru diagnosticul precoce și asigurarea calității viții pacienților” – Diana Loreta Păun

Datorită progreselor medicale din ultimul deceniu, supraviețuirea pacienților cu mielom a crescut de la 3 ani la 6-8 ani. Odată cu creșterea perioadei de supraviețuire, calitatea vieții pacienților a devenit o prioritate pentru comunitatea medicală.

„Timpul de supraviețuire al pacienților cu mielom multiplu a crescut semnificativ, așa că trebuie să avem în vedere calitatea vieții pacienților și reintegrarea lor în societate. În perioadele de recădere a bolii, pacienții sunt dependenți de spital, ceea ce le dă peste cap viața de familie și viața profesională” – Dr. Sorina Bădeliță, Medic specialist Hematologie

700 de români sunt diagnosticați anual cu mielom multiplu, iar vârsta pacienților este în continuă scădere. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 40.000 de pacienți sunt diagnosticați cu mielom la nivel global, iar numărul deceselor se ridică la 26.000.

Mielomul multiplu este o formă rară, incurabilă și foarte agresivă a cancerului de sânge, care afectează măduva osoasă.  Afecțiunea este foarte greu de diagnosticat deoarece simptomele apar în stadiul avansat al bolii.

„Cu cât această afecțiune este diagnosticată într-un stadiu incipient, cu atât șansele de supraviețuire sunt în favoarea pacientului. De aceea este important să fim cu toții atenți la rezultatele analizelor uzuale, cum ar fi o simplă hemoleucogramă. Importantă este și introducerea în analizele de rutină anuale a electroforezei proteinelor serice. Dacă apar anomalii, medicul poate trimite pacientul să-și facă o serie de investigații mai amănunțite care ajută la diagnosticarea corectă în timp real” – Dr. Sorina Bădeliță

Printre manifestările comune ale mielomului se numără:

  • dureri puternice de spate;
  • fracturi și infecții repetate;
  • anemie;
  • insuficiență renală.

Mielomul multiplu are un impact psihologic major asupra bolnavilor. Pacienții suferă adesea de depresie și anxietate din cauza perioadelor lungi petrecute în spitale și a naturii incurabile ale bolii.

Asociația Sprijin, Organizare, Suport Mielom (S.O.S. Mielom) are scopul de a dezvolta și derula activități și programe specifice pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu mielom multiplu.

Luna martie este marcată la nivel global ca Luna Mondială a Luptei împotriva Mielomului Multiplu, la inițiativa International Myeloma Foundation, începând cu anul 2009.

Articole recomandate:

Dr. Wanhong Zhao, despre imunoterapia cu celule CAR-T care produce remisiunea mielomului multiplu

CAR-T – cum sunt antrenate celulele umane să lupte împotriva mielomului multiplu

INTERVIU. Dr. Adrian Bot, specialist în terapii celulare CAR-T: „La ora actuală, vedem începutul sfârșitului luptei împotriva cancerului”

Ce tipuri de cancer putem preveni prin dieta echilibrată, activitate fizică și menținerea greutății corporale normale