STUDIU. Un nou biomarker, folosit în predicția debutului artritei reumatoide

  • Medicina personalizată



Rezultatele studiului realizat de o echipă de cercetători din Amsterdam au arătat că numărul mare de clone celulare ale receptorului B (BCR) din sângele periferic dau o predicție cu o precizie ridicată pentru apariția semnelor și simptomelor artritei reumatoide (RA) la pacienții cu risc de dezvoltare a bolii. Rezultatele sugerează că, în timpul debutului RA, clonele celulare ale BCR se deplasează din sângele periferic la țesutul țintă.

“Datele studiului sprijină dezvoltarea unui nou biomarker, care demonstrează o putere de predicție mai bună decat alți biomarkeri evaluați până în prezent”, a declarat Anne Musters, medic și cercetător care a realizat validarea studiului.

În timpul debutului RA, clonele celulare ale BCR se deplasează de la sângele periferic la țesutul țintă
Receptorul celular B. Sursa-Pathobiologyresearch

Studiul a fost realizat pe 21 de persoane cu risc de RA, riscul fiind determinat pe baza prezenței autoanticorpilor. Utilizând secvențierea BCR de ultimă generație a fost analizat numărul de BCR al probelor de sânge periferic și de țesut sinovial. Clonele BCR care au fost peste 0,5% din numărul total de BCR au fost etichetate ca dominante. Riscul relativ (RR) pentru debutul artritei a fost evaluat în funcție de prezența a 5 sau mai multe clone dominante BCR.

abonare

“Credem că clonele BCR periferice pot fi folosite pentru a identifica persoanele care vor continua să dezvolte artrita, dintre pacienții cu risc”, a afirmat Anne Musters.

Constatările studiului au fost validate pe 129 de persoane care prezentau risc de RA. Indivizii pe care s-a realizat validarea au fost considerați pozitivi dacă sângele periferic la intrarea în studiu a prezentat 5 sau mai multe clone dominante BCR – astfel, 45 de persoane au fost catalogate drept pozitive. Evoluția persoanelor a fost urmărită pe durata a 104 luni și s-a observat faptul că pacienții din grupul pozitiv aveau mai multe șanse de a dezvolta artrită reumatoidă decât cei din grupul negativ (76% vs 13%).

“Acest test funcționează perfect pentru a previziona cine va dezvolta artrita reumatoidă și ar putea avea nevoie de tratament”, a declarat Niek de Vries,  cercetător în cadrul studiului și medic la Centrul de Reumatologie si Imunologie din Amsterdam.

Artrita reumatoidă este o boală relativ frecventă. În această afecțiune, se inflamează membrana sinovială ce delimitează articulațiile. În timp, se produce distrugerea articulației, producând disfuncție articulară. Boala afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani.

Citește și: