#BiotechWeek2020. Prof. Nick Guldemond, despre sustenabilitatea sistemelor de sănătate: „Este nevoie de o schimbare de paradigmă către îngrijirea centrată pe persoană”

  • Biotehnologie



Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) marchează Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2020 (28 Septembrie – 2 Octombrie) prin ediția a 5-a a Conferinței de Medicină Personalizată, desfășurată online în contextul pandemiei COVID-19, precum și prin derularea unei campanii de comunicare asupra beneficiilor biotehnologiei în domeniul sănătății.

Prof. Nick Guldemond a explicat în cadrul Sesiunii Plenare, Building resilient healthcare systems, de ce este necesar și cum poate fi construit un sistem de sănătate rezistent, proactiv și centrat pe prevenție.

abonare
Săptămâna Europeană Biotech, ediția a 5-a Conferinței de Medicină Personalizată Nick Guldemond
Nick Guldemond, Profesor de Îngrijiri Integrate și Tehnologie, Centrul Medical Universitar Leiden și Universitatea de Medicină Sechenov din Moscova

Nick Guldemond, Profesor de Îngrijiri Integrate și Tehnologie, Centrul Medical Universitar Leiden și Universitatea de Medicină Sechenov din Moscova. Prof. Guldemond a fost implicat în calitate de cercetător clinic în numeroase inovații din domeniul sănătății (farmaceutică, tehnologie medicală, inteligență artificială) și a fost consultant eHealth și al îngrijirilor integrate pentru diverse guverne și pentru organizații nonguvernamentale, multinaționale și de tip start-up.

Puteți urmări întreaga Sesiune Plenară, “Building resilient healthcare systems” din cadrul Conferinței de Medicină Personalizată 2020:

Printre provocările cu care se confruntă sistemele de sănătate se numără: populația în creștere, îmbătrânirea populației, creșterea prevalenței bolilor cronice și a numărului de persoane care se confruntă cu multiple comorbidități simultan, riscul de boli transmisibile (gripă, pandemia COVID-19) și riscuri conexe, precum rezistența la antibiotice, efectele negative ale economiei și scăderea resurselor pe seama scăderii forței de muncă. 

Prof. Nick Guldemond a explicat că în prezent există în multe țări un sistem fragmentat, centrat pe spital, cu implicarea insuficientă a organizațiilor locale și a îngrijirilor comunitare. Pentru a face un astfel de sistem sanitar sustenabil, proactiv și concentrat pe prevenție trebuie să fie folosită o abordare integrată

Este nevoie de o schimbare de paradigmă către îngrijirea centrată pe persoană. Pacientul va fi văzut ca un partener în efortul de a menține sau crește calitatea vieții cu ajutorul unui plan de tratament personalizat. Va fi necesară integrarea și cooperarea între servicii și o schimbare a rolurilor și responsabilităților decidenților din sistem. Este ușor din punct de vedere conceptual, dar dificil de implementat sistematic.”

Un alt element important în cadrul personalizării îngrijirii este schimbarea perspectivei, de la oferirea unui serviciu clar definit, la un moment dat, la construirea unui drum al pacientului. Există o interacțiune dinamică între echipa medicală, nevoile pacientului și procesul bolii

„Pentru integrarea persoanelor, organizațiilor și sectoarelor primul pas este schimbul de informații. Dar chiar și la acest nivel există probleme majore în multe țări,” completează Prof. Guldemond

O bună integrare a serviciilor este necesară pentru a obține rezultate pozitive pentru pacient într-un sistem de sănătate bazat pe valoare. Însă, pentru că nu există încă sisteme integrate care să colecteze date pe parcursul întregii călătorii a pacientului, exemplele existente de sisteme bazate pe valoare sunt limitate, centrate doar pe rezultate medicale. 

Prof. Guldemond a insistat asupra distincției între aplicarea punctuală a tehnologiei, pentru un scop precis, și abordarea integrată. În prezent, inteligența artificială este aplicată în mod restrâns, mai ales în diagnostic. Datorită COVID-19 au fost adoptate mai multe soluții de comunicare digitală și telemedicină. Astfel de aplicații ale tehnologiei sunt utile, dar nu ar trebui confundate cu abordarea integrată, care este centrată pe colaborare și oferirea de îngrijire. 

Digitalizarea sănătății nu aduce doar beneficii, există și costuri asociate:

„Trebuie să fim conștienți că procesul de digitalizare aduce o povară în plus pentru clinicieni și poate contribui la burnout. În plus există probleme de încredere, securitate și confidențialitate”.

Prof. Guldemond a declarat că există deja elemente care vor contribui la personalizarea îngrijirii, în planurile de sănătate implementate în diverse sisteme naționale și internaționale. Pentru implementare, însă, este nevoie de o abordare la multiple niveluri, de la local la sistemic. 

„De obicei multe dintre elemente sunt deja prezente în sistem. Nu trebuie să pornești de la zero ci să identifici ceea ce este prezent și să construiești pe această bază o abordare personalizată a îngrijirii. ”

Pentru a face mai ușor de înțeles procesul complex de dezvoltare al sistemelor de îngrijire medicală personalizată a fost publicată o lucrare de consens dezvoltată de experți internaționali (dintre care 3 au fost prezenți în cadrul Conferinței de Medicină Personalizată) în care aceștia au identificat 50 de elemente de bază ale acestui proces. Mai multe informații se pot găsi pe site-ul FutureProofing Healthcare.

Citește și: