BREAKING NEWS. Larotrectinib, terapia împotriva cancerului bazată pe tipul de mutație asociat, independent de localizare, a fost aprobată de FDA

  • Acces la inovație



Vitrakvi (Larotrectinib) a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) pentru tratamentul cancerelor ce prezintă mutații la nivelul genelor NTRK (neurotrophic receptor tyrosine kinase). Larotrectinib este indicat copiilor sau adulților cu tumori solide sau metastaze cu mutații NTRK de tip gene fusion, indiferent de localizarea sau proveniența neoplasmului sau la care șansa de supraviețuire post rezecție chirurgicală este minimă.

Larotrectinib este prima terapie tissue-agnostic cu administrare orală și prima terapie de acest tip adresată atât copiilor cât și adulților. Eficacitatea sa a fost dovedită în 3 studii clinice care au inclus 55 de pacienți, unde rata de răspuns a fost de 75% în primă instanță, evoluția favorabilă fiind susținută și la un an post inițiere. Neoplasme precum sarcomul de părți moi, fibrosarcomul infantil, cancerul tiroidian și cancerul pulmonar sunt câteva exemple de tumori care pot prezenta mutații NTRK de tip gene fusion și care pot beneficia de terapia inovatoare.

abonare

„Acest gen de terapie nu este specifică pentru un cancer localizat de tipul cancerului de colon sau de sân. Autorizarea sa reflectă utilitatea biomarkerilor, în acest caz mutația la nivel NTRK în dezvoltarea țintiă a tratamentelor împotriva cancerului. Astfel vom avea posibilitatea să inițiem terapia potrivită la momentul potrivit”, explică reprezentatul FDA, Dr. Scott Gottlieb.

Larotrectinib a primit aprobare accelerată, întrucât întrunește criteriile necesare pentru a fi utilizat în tratamentul unor afecțiuni medicale severe, care nu dispun de terapii satisfăcătoare în prezent. De asemenea, are statut de terapie inovatoare și medicament orfan, fiind astfel încurajat progresul în studiul acestor tipuri de tratamente.

Efectele secundare raportate până acum includ fatigabilitate, greață, tuse, constipație, diaree și creșterea nivelurilor serice ale transaminazelor AST și ALT. De asemenea, Vitrakvi nu se poate administra femeilor însărcinate sau care alăptează din cauza efectului teratogen.

Terapia tissue-agnostic

Termenii de tissue-agnostic, tumor-agnostic sau site-agnostic definesc principiul terapeutic al medicamentelor care acționează țintit asupra celulelor tumorale ce au în comun o mutație genetică. Identificarea mutației îi atribuie statut de biomarker, ce poate fi utilizat ulterior ca și element de screening pentru stabilirea conduitei terapeutice. Mutația NTRK gene fusion se referă la o fuzionare haotică a acestor gene care va determina exprimarea patologică a enzimelor TRK, cu promovarea carcinogenezei.

Primul medicament aprobat FDA cu titlul de tissue-agnostic a fost Keytruda (Pembrolizumab) pentru mutații de tip microsatellite instability-high (MSI-H) sau mismatch repair deficient (dMMR).

Citește și: