Conferința de Presă Anuală Boehringer Ingelheim: care sunt cele mai importante progrese realizate de companie în ultimul an?

  • PHARMA



Anul 2018 a fost unul important pentru compania farmaceutică Boehringer Ingelheim, conform datelor prezentate în cadrul Conferinței de Presă Anuale 2019, care a avut loc la sediul companiei din Ingelheim am Rhein, Germania. În cadrul evenimentului, la care au participat jurnaliști din întreaga lume, reprezentanții companiei au evidențiat cele mai importante progrese realizate în ultimul an, dar și direcțiile de cercetare și dezvoltare planificate pentru anul în curs.

Specializată în cercetare farmaceutică, compania Boehringer Ingelheim a încheiat anul 2018 cu vânzari nete de 17,5 miliarde euro. Actualizate la cursurile de schimb și luând în calcul efectele schimbului de active cu Sanofi din 2017, vânzările nete au crescut cu 4%. Investițiile de cercetare-dezvoltare au crescut la 18,1% din vânzările anuale nete, ajungând  la 3,2 miliarde euro (+3%). Pe acest segment, compania deține peste 8.600 de angajați și o rețea de 27 de locații de activitate.

abonare

„Vrem să aducem o contribuție semnificativă în tratarea și mai bună a cancerului. Mai mult, desfășurăm activități de cercetare, printre altele, și în domeniul bolilor fibrotice, metabolice si imunologice. Avem un portofoliu bogat de produse aflate în stadiul de cercetare” – a declarat Hubertus von Baumbach, Președinte al Consiliului de Administrație.

Portofoliu bogat de medicamente de uz uman

Cu o valoare de 12,6 miliarde euro, medicamentele de uz uman au contribuit cu 72% din vânzările nete pe anul 2018. Scăderea anticipată a vânzarilor nete din cauza expirării patentelor pentru unele medicamente inovatoare a fost recuperată și chiar s-a înregistrat o creștere de 5,1% în acest segment de activitate, ajustată cu rata de schimb valutar. Veniturile din afacerea de licențieri globale au fost mai mici decât în anul anterior, ceea ce a încetinit creșterea în acest sector de activitate la doar 3,3%.

La fel ca în anii anteriori, medicamentul pentru afecțiuni respiratorii SPIRIVA (tiotropium) a înregistrat vânzări nete și contribuții record de 2,4 miliarde euro, urmat de  clasa de medicamente pentru diabet tip-2 JARDIANCE (empagliflozin), inclusiv SYNJARDY (empagliflozin/metformin) și GLYXAMBI (empagliflozin/linagliptin), cu 1,8 miliarde euro, în timp ce anticoagulantul PRADAXA (dabigatran etexilat) a contribuit cu 1,5 miliarde euro, medicamentul pentru diabet tip-2 TRAJENTA (linagliptin) cu 1,4 miliarde euro, iar medicamentul folosit în tratarea fibrozei pulmonare idiopatice OFEV (nintedanib) a contribuit cu 1,1 miliarde euro.

„Medicamentele noastre contribuie la salvarea a mii de vieți, incluzând viețile pacienților care suferă de accident vascular cerebral, cancer sau diabet. Un exemplu: în toate țările în care distribuim medicamente pentru tratarea diabetului, 24.000 de pacienți cu diabet de tip 2, cu risc cardiovascular ridicat, au decedat din cauza insuficienței cardiace până în anul 2016. În același an, JARDIANCE a fost aprobat pentru tratarea acestor pacienți. Dacă toți acești pacienți ar fi beneficiat de medicamentul nostru, mai mult de o treime dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite – aproximativ 9.2500 de cazuri” – a declarat Hubertus von Baumbach, în cadrul conferinței de presă.

Investițiile de cercetare și dezvoltare în medicamente de uz uman s-au ridicat la 2,8 miliarde euro, ceea ce corespunde unei cote de 22,1% din totalul vânzărilor nete de farmaceutice umane. Pentru toate cele 90 de proiecte aflate în diverse stadii de dezvoltare, obiectivul este ca cel puțin 75% să devină fie molecule de primă linie în clasa lor de substanțe active, fie primele dintr-o nouă arie terapeutică. În oncologie, activitățile de cercetare se concentrează pe cancerul pulmonar, gastric și intestinal, iar în bolile fibrotice, pe boala pulmonară interstițială asociată sclerodermiei. În domeniul bolilor metabolice, steatoza hepatică non-alcoolică este principalul obiect de cercetare. În imunologie, cercetarea se concentrează pe boli cronice inflamatorii ale pielii și intestinului. Alte proiecte vizează boli ale sistemului nervos central, cum ar fi boala Alzheimer sau schizofrenia, obezitatea sau retinopatia.

„Am fost deosebit de încântați să primim Prix Galien pentru medicamentul JARDIANCE (empagliflozin) în categoria “Cel mai bun produs farmaceutic”. Acest premiu internațional este recunoscut, în general, drept „Premiul Nobel pentru cercetare farmaceutică” și reprezintă recunoașterea unei realizări semnificative. Este prima dată când ni s-a decernat acest premiu și vom încerca să repetăm această performanță” – a adăugat Hubertus von Baumbach.

Conferința de Presă Anuală 2019 Boehringer Ingelheim
În cadrul Conferinței de Presă Anuale 2019 Boehringer Ingelheim au luat cuvântul: Hubertus von Baumbach, Președinte al Consiliului de Administrație și Michael Schmelmer, Membru al Consiliului de Administrație responsabil Finanțe.

Integrarea medicinei veterinare

În divizia de medicină veterinară, accentul a fost pus pe vaccinuri inovatoare, medicamente antiparazitare și dezvoltarea de noi soluții terapeutice pentru animale domestice și de companie. În 2018, cele trei medicamente antiparazitice NEXGARD (afoxolaner), FRONTLINE și HEARTGARD (ivermectin/pyrantel​), plus vaccinul INGELVAC CIRCOFLEX, au fost cele mai vândute produse de uz veterinar. Vânzările nete de 4 miliarde euro au contribuit cu 23% la vânzările nete totale. Perspectivele de dezvoltare în această divizie sunt orientate către prevenirea și diagnosticarea precoce a bolilor, prin intermediul platformelor tehnologice digitale, dar și spre descoperirea unor potențiale sinergii între cercetarea în domeniul medicamentelor umane și medicina veterinară.

„Potențialul de inovare în medicina veterinară, atunci când se intersectează cu cercetarea farmaceutică umană, merită o atenție sporită” – a declarat Hubertus von Baumbach.

Producția de biofarmaceutice pe bază de contract rămâne în top

Divizia biofarmaceutică și-a menținut pozitia de lider în segmentul de producție pe bază de contract în anul financiar 2018, contribuind cu 4% la vânzările nete totale. Evoluția favorabilă a comenzilor a asigurat companiei un grad înalt de utilizare a capacității de producție în divizia biofarmaceutică.

Perspective pentru 2019

Pentru anul financiar în curs, Boehringer Ingelheim anticipează o ușoară creștere a vânzărilor nete și investiții sporite, proporțional cu anul anterior.

În Europa, avem planificate investiții de peste 3 miliarde de euro în următorii cinci ani, principala rațiune pentru acestea fiind menținerea nivelului competitiv în toate facilitățile de producție din Europa” – a adăugat Hubertus von Baumbach.

Transformarea digitală

Implementarea soluțiilor digitale a contribuit la transformarea atât a modalităților de dezvoltare a terapiilor inovative, cât și a interacțiunii cu pacienții și cu specialiștii din domeniul sănătății. În cadrul Boehringer Ingelheim, soluțiile digitale sunt utilizate în toate stadiile de dezvoltare a noilor medicamente, de la cercetare, faza preclinică, clinică și până la studiile post-aprobare. În cadrul unui tur organizat la sediul central al companiei, au fost prezentate câteva dintre tehnologiile digitale utilizate în cadrul BI X – laboratorul digital menit dezvoltării produselor și soluțiilor digitale inovatoare:

  • ADAM (Advanced Design Assistant for Molecules) reprezintă cel mai avansat asistent digital utilizat în dezvoltarea medicamentelor, pentru sortarea  substanțelor active disponibile. Bazată pe inteligență artificială, aplicația este capabilă să prioritizeze moleculele în funcție de profilul terapeutic dorit, urmând ca cercetătorii să aleagă cele mai potrivite variante pentru a fi studiate în continuare. ADAM își actualizează în mod constant algoritmii de învățare, prin adăugarea de noi informații, precum și prin utilizarea datelor din numeroasele proiecte curente și anterioare ale companiei.

Mulțumită asistenților digitali, vom putea lucra mult mai eficient în viitorul apropiat” – a declarat Dr. Matthias Zentgraf, de la departamentul de cercetare al Boehringer Ingelheim.

  • Hepatotoxicity Predictor utilizează inteligența artificială pentru identificarea moleculelor care prezintă probabilitate scăzută de a induce hepatotoxicitatea și pentru formularea unor ipoteze privind mecanismele biologice care stau la baza hepatotoxicității.
  • BRASS (Benefit Risk Analysis SyStem) este un asistent digital pentru farmacovigilență. Experții au posibilitatea să introducă în aplicație informații de bază, prezum și propriile experiențe și evaluări. BRASS poate apoi să folosească diferite metode analitice pentru a dezvolta independent noi descoperiri. Cu toate acestea, decizia cu privire la concluziile privind siguranța unui medicament revine specialiștilor din domeniul medical.
  • PSP (Pathologic Speech Processing) utilizează algoritmi de machine learning și analizează modelele de vorbire pentru a detecta tulburările creierului, precum schizofrenia și boala Alzheimer. Discursul neinteligibil reprezintă unul dintre simptomele acestor tulburări, dar PSP caută mai multe schimbări subtile în limbaj, în încercarea de a diagnostica timpuriu boala și de a identifica pacienții care sunt pe cale să recidiveze. Programul utilizează o metodă numită analiză grafică, care evaluează ordinea în care sunt formulate cuvintele în propoziții, întrucât există diferențe semnificative în graficele de vorbire ale persoanelor sănătoase față de cele cu schizofrenie sau tulburare bipolară. De asemenea, inteligența artificială este utilizată pentru a evalua modul în care oamenii procesează semnificația cuvintelor și pentru a analiza indicatorii acustici ai vorbirii, incluzând intonația, ritmul vorbirii și lungimea pauzelor dintre cuvinte și propoziții. În prezent, PSP este folosit doar în cercetare, dar obiectivul companiei este dezvoltarea acestuia ca un instrument de diagnostic pentru populația generală.

„Tehnologiile digitale ne ajută să identificăm mecanismele anumitor boli, să descoperim molecule active promițătoare și să explorăm mult dincolo de orizonturile actuale – prin inovație. Timpul, calitatea și cunoștințele pe care le obținem vor fi, în primul rând, în beneficiul pacienților noștri din întreaga lume” – a declarat Dr. Michel Pairet, membru al Consiliului de Administrație, responsabil pentru Unitatea de Inovație a Boehringer Ingelheim.

Despre Boehringer Ingelheim

Obiectivul principal al cercetării farmaceutice desfășurate de Boehringer Ingelheim îl reprezintă îmbunătățirea sănătății și calității vieții pacienților. Accentul este pus pe bolile pentru care nu există opțiuni viabile de tratament. Compania se concentrează, așadar, pe dezvoltarea de terapii inovatoare care să prelungească viața pacienților. În ceea ce privește medicina veterinară, Boehringer Ingelheim se ghidează după principiul prevenției avansate.

O afacere de familie înființată în 1885, Boehringer Ingelheim este printre primele 20 de companii farmaceutice din lume. Aproximativ 50.000 de angajați aduc valoarea adaugată prin inovație pe trei segmente de activitate: farmacologie umană, medicină veterinară și biofarmaceutice. În 2017, Boehringer Ingelheim a raportat vanzari nete de aproape 18,1 miliarde de euro. Cheltuielile de cercetare-dezvoltare, ce depăsesc 3 miliarde de euro, reprezintă 17% din vânzările nete.

Citește și: