UPDATE. Posibilă transmitere materno-fetală a COVID-19: titru crescut al anticorpilor specifici IgM și IgG, detectat la nou-născuți

  • Health literacy



UPDATE 5 aprilie 2020. Există multiple controverse cu privire la posibilitatea de transmitere materno-fetală a SARS-COV-2. Primele studii publicate au exclus transmiterea verticală, neexistând dovezi care să confirme această ipoteză. Virusul SARS-CoV-2 nu a fost identificat  în lichidul amniotic, sângele recoltat din cordonul ombilical, secreția lactată sau exsudatul recoltat de la nou-născut.

Trei studii prezentate pe 26 martie în revista JAMA au ridicat posibilitatea transmiterii pe verticală a noului coronavirus. Au fost prezentate date asupra unor cazuri de nou-născuți cu simptomatologie sugestivă pentru COVID-19 și niveluri crescute ale anticorpilor IgG și IgM specifici infecției cu SARS-CoV-2. Mamele acestor nou-născuți fuseseră diagnosticate cu COVID-19 în ultimul trimestru de sarcină.

abonare

Testele serologice care detectează anticorpii IgG și IgM împotriva SARS-CoV-2 au devenit disponibile în februarie 2020. Pe 4 martie, a fost lansată ediția 7 a Protocolului pentru prevenirea și controlul pneumoniei cauzată de noul coronavirus (COVID-19) de către Comisia Națională de Sănătate din China. Noul ghid a adăugat criterii serologice pentru diagnostic. Un studiu efectuat anterior asupra a nouă gravide și nou-născuții lor nu a identificat transmitere materno-fetală a SARS-CoV-2 pe baza analizei RT-PCR. Însă noile criterii serologice aplicate la femeile însărcinate cu COVID-19 și sugarii lor ar putea permite investigarea mai detaliată a infecției la nou-născuți.

Infectarea în cursul nașterii nu poate fi exclusă, însă, de obicei, deoarece anticorpii IgM nu apar până la 3 – 7 zile de la infecție. IgM nu traversează placenta din cauza dimensiunii mari iar, în cazurile de față, titrul crescut al IgM la nou-născuți a fost identificat la câteva ore după naștere. Rezultatele negative ale  testelor RT-PCR ale nou-născuților sunt greu de explicat, deși aceste teste nu sunt întotdeauna pozitive în infecție. Anticorpii IgG pot fi transmiși pasiv fătului prin placentă începând cu sfârșitul trimestrului III de sarcină și ating niveluri ridicate la naștere. Prin urmare, nivelul crescut al IgG poate reflecta infectarea de la mamă sau postpartum.

nou-nascut covid-19
Sursa foto: The Times of India.

COVID-19 cu debut neonatal precoce la nou-născuți din mame infectate

Din 33 de nou-născuți ai căror mame au fost diagnosticate cu infecția COVID-19, 9% (3) au fost testați pozitiv și au prezentat simptomatologie. Toți cei trei au fost născuți prin operație de cezariană și nu s-a înregistrat niciun deces.

Primul nou-născut (VG = 40 de săptămâni) a prezentat stare generală alterată și febră în a doua zi de viață, iar radiografia toracică a indicat pneumonie. Toate celelalte teste, exceptând valorile procalcitoninei, au fost normale. S-au recoltat pentru testare secreție nazofaringiană și anală, iar rezultatele au fost pozitive în a doua zi, în a patra zi și negative în a șasea zi.

Al doilea nou-născut (VG = 40 de săptamâni și două zile) a prezentat febră, letargie și vărsături. Radiografia toracică a fost sugestivă pentru pneumonie. Testele de laborator au indicat leucocitoză cu limfocitopenie și valori crescute ale CK-MB (creatin-kinaza-MB). Și în acest caz, testele pentru COVID-19 au fost pozitive în ziua a doua și a patra, respectiv negative în ziua a șasea.

Cel de-al treilea nou-născut (VG = 31 de săptămâni și două zile) a necesitat resuscitare la naștere (scor Apgar = 3 / 4 / 5, la 1, 5 și 10 minute de la naștere), iar sindromul respirator a fost confirmat prin radiografie, sugestivă pentru pneumonie. De menționat că acesta a avut sepsis, având hemoculturi pozitive cu Enterobacter, leucocitoză, trombocitopenie și o coagulopatie. Tratamentul a constat în ventilație neinvazivă, antibioterapie și cafeină iar simptomatologia s-a remis după 14 zile. În cazul acestuia, exsudatele nazofaringian și anal au fost pozitive pentru COVID-19 în ziua a doua și a patra, respectiv negative în ziua a șaptea.

Simptomatologia mamelor celor trei nou-născuți a inclus febră (atât înainte cât și după naștere) și tuse. Pneumonia a fost diagnosticată prin tomografie computerizată. Singura complicație înregistrată a fost în cazul mamei primul nou-născut – ruptură prematură de membrane.

Posibilă transmitere verticală de la o mamă infectată cu SARS-CoV-2

Un nou-născut dintr-o mamă diagnosticată cu infecție COVID-19 a prezentat nivel crescut al anticorpilor specifici în primele ore de viață. Nivelul crescut al anticorpilor IgM sugerează o posibilă infecție in utero deoarece acești anticorpi nu pot fi transferați de la mamă la făt prin intermediul placentei.

În săptămâna 34 de gestație, gravida a prezentat simptomatologie respiratorie sugestivă pentru pneumonie, confirmată la CT, iar analiza RT-PCR a exsudatului nazofaringian a stabilit diagnosticul pozitiv. A urmat tratament antiviral, antibiotic, corticosteroid și oxigenoterapie. Cu o zi înainte de naștere, a prezentat titru crescut al anticorpilor IgG și IgM față de SARS-CoV-2, însă rezultatul analizei RT-PCR al secreției vaginale a fost negativă. Nașterea s-a realizat prin operație de cezariană într-o sală izolată. Gravida a purtat mască de protecție N95 și nu a avut contact cu nou-născutul după naștere.

Nou-născutul a avut o stare generală bună, cu scor Apgar de 9 / 10 la 1, respectiv 5 minute. Imediat postpartum, nou-născutul a fost carantinat pe secția de terapie intensivă, în ciuda adaptării postnatale bune. La 2 ore de viață, nivelul anticorpilor IgG și IgM specifici SARS-CoV-2 a fost ridicat, la fel și nivelul citokinelor IL-6, IL-10 și al leuocitelor. Tomografia computerizată toracică a fost normală. Rezultatele analizei RT-PCR a exsudatelor nazofaringiene recoltate de la 2 ore până în ziua a 16-a de viață au fost negative. Nivelul anticorpilor IgM și IgG a continuat să fie crescut și la două săptămâni de viață.

Este posibil ca fătul să fi fost expus timp de 23 de zile de la diagnosticul  infecției mamei până la naștere. Conform autorilor studiului, rezultatele de laborator sugestive pentru inflamație și afectare hepatică susțin indirect posibilitatea transmiterii verticale. În plus, secrețiile vaginale ale mamei au fost negative pentru SARS-CoV-2.

Anticorpi specifici SARS-CoV-2 identificați la nou-născuți din mame cu COVID-19

Noul coronavirus nu a fost detectat prin analiza RT-PCR a serulului sau exsudatului nazofaringian la niciunul dintre nou-născuții din șase mame cu infecție COVID-19 confirmată. Cu toate acestea, anticorpii IgG specifici virusului au fost detectați în probe de sânge de la 5 nou-născuți și anticorpii IgM la 2 nou-născuți.

Șase femei însărcinate au prezentat simptomatologie ușoară, sugestivă pentru COVID-19, care a fost ulterior confirmată. Toate au născut în al treilea trimestru prin operație de cezariană în camere de izolare. Toate gravidele au purtat măști de protecție, iar tot personalul medical a purtat costume de protecție și măști duble. Nou-născuții au fost izolați de mamele lor imediat după naștere.

Toți cei șase nou-născuți au avut adaptare postnatală bună, cu scoruri Apgar de 8-9 / 9-10 la 1, respectiv 5 minute. Niciunul dintre nou-născuți nu a prezentat simptome în primele zile de urmărire postnatal.

Rezultatele analizei RT-PCR a exsudatelor nazale și probelor sanguine de la nou-născuți au fost negativ

Doi nou-născuți au avut concentrații ale IgG și IgM mai mari decât nivelul normal; mamele lor au avut, de asemenea, niveluri crescute ale anticorpilor. Trei nou-născuți au avut niveluri ridicate ale IgG, dar niveluri normale ale IgM; toate cele trei mame au avut nivel crescut  al IgG și două au avut, de asemenea, niveluri ridicate ale IgM. Citokina inflamatorie IL-6 a fost semnificativ crescută la toți nou-născuții.


#COVID19. Sarcina și concepția. Recomandările CDC pentru femeile care sunt însărcinate sau doresc să conceapă un copil în această perioadă

Având în vedere incidența în continuă creștere a infecției cu SARS-CoV-2 și inițiativele instituite pentru a-i limita răspândirea, o situație particulară apare în cazul sarcinii și a concepției. În următorul articol sunt prezentate atât răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, cât și recomandările CDC (Center for Disease Control and Prevention)

Care sunt riscurile unei femei însărcinate care a dezvoltat COVID-19 și cum este afectat nou-născutul? Poate COVID-19 să ducă la complicații în decursul sarcinii? Poate SARS-CoV-2 să fie transmis fătului?

#COVID19 Sarcina și concepția antenatal

La momentul actual nu există dovezi clare cu privire la efectele negative ale infecției asupra sarcinii, în special în cazul sarcinilor aflate în stadii incipiente.

Sunt nouă cazuri raportate de femei diagnosticate pozitiv cu COVID-19 care au născut prin cezariană copii sănătoși. Simptomatologia pacientelor a constat în: temperatură ridicată (36,5-38,8 °C, dar nu mai mult de 39 °C), semne de infecție a căilor respiratorii superioare (tuse, durere la nivelul gâtului), împreună cu mialgii și o stare generală alterată. O pacientă a prezentat simptomatologie gastro-intestinală, iar o alta a prezentat semne de insuficiență respiratorie și pre-eclampsie. Cu toate acestea, niciuna dintre pacientele raportate în studiu nu a dezvoltat pneumonie severă care să necesite ventilație mecanică și nu s-a înregistrat niciun deces.

Au fost raportate reacții adverse (ruptură prematură de membrane, naștere prematură) apărute în cazul unor mame diagnosticate pozitiv pentru COVID-19 în timpul sarcinii, dar raportările nu sunt susținute de date din care să rezulte o implicare directă a virusului. Tuturor nou-născuților li s-a administrat oxigen și tratament antibiotic empiric.

De asemenea, a fost raportat și publicat un caz al unui nou-născut infectat, dar din nou nu au existat dovezi solide (virusul nefiind identificat în lichidul amniotic sau în laptele matern) care să susțină că acest lucru a fost rezultatul unei transmiteri verticale.

Caracteristicile clinice ale pneumoniei cu COVID-19 raportate la femeile însărcinate au fost similare cu cele raportate la pacienții adulți care au dezvoltat pneumonie cu COVID-19. Până în prezent nu există dovezi care să susțină transmiterea verticală a infecțiilor intrauterine la femeile care dezvoltă pneumonie cu COVID-19 în timpul ultimului trimestru de sarcină.

ecografie sarcină

Recent, în data de 16 martie, a fost publicat un studiu ce urmărește patru copii născuți la termen, a căror mame au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19 (studiul a fost realizat în Wuhan, capitala provinciei Hubei, China – locul unde a fost identificată pentru prima dată boala). La naștere, aceștia au fost testați, iar rezultatele au fost negative pentru toți cei patru nou-născuți. Trei dintre cele patru mame au născut prin cezariană din cauza preocupărilor legate de transmiterea infecției, cea de-a patra naștere a fost pe cale naturală, mama având febră (temperatura peste 38, 3°C). Niciunul dintre cei patru nou-născuți nu a dezvoltat simptome clinice caracteristice infecției (printre care febra, tusea, diareea, modificări hematologice sau radiologice), iar toți au fost externați ulterior.

4 cazuri nou-nascuti covid-19
Date clinice și de laborator ale nou-nascuților a căror mame au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19. Sursa datelor: doi.org/10.39/fped.2020.00104

Deși aceste date sunt încurajatoare, ele raportează doar un număr mic de cazuri, care trebuie interpretate cu prudență. Acestea se referă la sarcini aflate în fazele finale de evoluție, dar nu sunt disponibile informații despre posibilul efect al infecției COVID-19 asupra unei sarcini aflate într-un stadiu incipient.

Luând în considerare situațiile raportate în cazul altor infecții cu coronovirusuri (cum este cazul coronavirusului SARS), ESHRE ( European Society of Human Reproduction and Embriology) recomandă multă precauție. Este important de reținut că multe dintre medicamentele administrate în infecțiile severe sunt contraindicate în cazul pacientelor însărcinate.

Contactul mamă-copil post-partum?

Nu se știe concret dacă nou-născuții cu COVID-19 prezintă un risc semnificativ de complicații. Transmiterea după naștere prin contactul cu secrețiile respiratorii este un motiv de îngrijorare. De aceea, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului de la mamă la nou-născut se recomandă separarea temporară (în camere diferite) de mama confirmată sau suspectă de infecție COVID-19. Condițiile pentru întreruperea separării temporare sunt similare cu cele în cazul oricărui pacient internat cu COVID-19.

#COVID19. Sarcina și concepția

Poate COVID-19 să fie transmis prin laptele matern?

Recomandările privind alăptarea sunt provizorii și se bazează pe datele știute în prezent despre COVID-19 și pe modalitățile de transmitere a altor infecții virale respiratorii.

Testele desfășurate până în prezent (realizate atât prin RT-PCR, cât și cu ajutorul kiturilor recomandate de CDC)  infirmă prezența SARS-CoV-2 în lichidul amniotic, sângele recoltat din cordonul ombilical, secreția lactată sau exsudatul recoltat de la nou-născut.

În timpul separării temporare, mamele care doresc să alăpteze sunt ajutate cu pompe de sân pentru a menține și a stimula lactația. Laptele va fi ulterior colectat și administrat copilului iar recipientele folosite vor fi curățate și dezinfectate corespunzător. Aceste recomandări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile date suplimentare.

Specialiștii societăților internaționale recomandă adoptarea unor măsuri de prevenție și chiar evitarea concepției în această perioadă, chiar dacă partenerii nu prezintă caracteristicile unui pacient infectat cu COVID-19. În cazul pacienților care urmăresc un program de fertilizare și se află sub tratament este recomandată amânarea sau congelarea ovulelor sau a embrionului pentru un transfer ulterior. De asemenea, este recomandat pacientelor care sunt deja însărcinate să evite deplasarea în zonele infectate și contactul cu persoane posibil afectate, aspect valabil și în cazul persoanelor (femei și bărbați) care plănuiesc conceperea unui copil.

Cum poate o femeie însărcinată să se protejeze împotriva virusului COVID-19?
Femeia însărcinată ar trebui să respecte aceleași măsuri valabile și în cazul populației generale.

  • Evitați contactul cu persoanele bolnave, iar dacă sunteți bolnav, protejați-i și pe ceilalți stând acasă
  • Spălați-va pe mâini frecvent utilizând apă și săpun sau utilizând geluri pe bază de alcool
  • Strănutați sau tușiți folosind un șervețel sau alt material astfel încât să evitați împrăștierea particulelor contagioase
măsuri contra epidemiei de COVID19 - distanțarea socială este printre cele mai eficiente
Distanțarea socială este principala metodă care , implementată la nivel instituțional și individual, poate limita transmisia virală.

Mai multe informații despre infecția cu #COVID19 și situația în România găsiți în secțiunea Raportuldegarda.ro #VociCuAutoritate.

Pentru informațiile corecte și verificate, accesați stirioficiale.ro, primul website lansat de Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Citește și: