Dapagliflozin, aprobat în UE pentru diabetul zaharat de tip 1

  • Acces la inovație
  • Diabet



Comisia Europeană a aprobat utilizarea Forxiga (dapagliflozin) ca terapie adjuvantă insulinei la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 (DZ1), cu indice de masă corporală ≥ 27 kg/m2, atunci când monoterapia optimă cu insulină nu este suficientă pentru controlul glicemic. 

„Forxiga este prima terapie adjuvantă orală aprobată în Europa pentru pacienții cu DZ1 ale căror niveluri de glucoză serică nu sunt controlate adecvat doar cu insulină. Așteptăm cu nerăbdare să aducem Forxiga unei populații de pacienți pentru care nu au mai fost aprobate terapii orale”- Elisabeth Björk, Vicepreședinte senior, R&D BioPharmaceuticals.

Aprobarea are la bază rezultatele studiului de fază 3, DEPICT (Dapagliflozin Evaluation in Patients with Inadequately Controlled Type 1 Diabetes). Atât datele pe termen scurt (24 de săptămâni) și lung (52 de săptămâni) ale DEPICT-1, cât și datele pe termen scurt ale DEPICT-2, au arătat că administrarea zilnică a 5 mg dapagliflozin, alături de insulină cu doză ajustabilă, la pacienții cu DZ1 controlat inadecvat, a dus la reduceri semnificative statistic și clinic ale hemoglobinei glicozilate (HbA1c), a greutății corporale și a dozei totale zilnice de insulină.

abonare

Profilul de siguranță al dapagliflozin a fost similar cu cel stabilit în studiile cu pacienții cu DZ2, cu excepția unui procent mai mare al cetoacidozei diabetice, o complicație mai frecventă în DZ1, față de DZ2. Forxiga are indicație pentru a îmbunătăți controlul glicemic la pacienții adulți cu DZ2 (fie în monoterapie, fie în terapie combinată).

Ce este dapagliflozin?

Dapagliflozin (Forxiga/Edistride) face parte din noua generație de antidiabetice, cea a inhibitorilor cotransportorului de sodiu și glucoză (SGLT2). Aceștia acționează la nivel renal prin scăderea reabsorbției glucozei din urină, ducând astfel la scăderea glicemiei.

Ce este diabetul zaharat de tip 1?

DZ1 este o boală autoimună caracterizată de distrugerea celulelor pancreatice beta, producătoare de insulină, de către propriul sistem imun. Astfel, nu se poate menține un nivel corespunzător al glucozei în sânge.

Pacienții cu DZ1 necesită insulinoterapie toată viața. În ciuda progreselor în ceea ce privește modul de administrare a insulinelor și de monitorizare a glicemiei, anumiți pacienți nu pot să atingă sau să mențină nivelul glicemic țintă. Hiper- și hipoglicemia, precum și creșterea în greutate sunt comune, iar speranța de viață a acestor pacienți este în continuare semnificativ mai mică față de populația generală, mai ales din cauza bolii cardiovasculare. De aceea este nevoie de terapii adjuvante care să aducă un control glicemic mai bun și o scădere a factorilor de risc cardiovascular.

Citește și: