VIDEO. Dr. David Greenberg: Cum evităm criza bacteriilor rezistente la antibiotice

  • Health literacy



Antibioticele sunt medicamente folosite pentru a elimina bacteriile responsabile pentru apariția bolilor. Aceste medicamente au contribuit major la îmbunătățirea speranței de viață și a calității vieții oamenilor din toată lumea. În acest moment putem trata boli grave, care până nu demult erau responsabile pentru o mare parte dintre decesele globale, mai ales în rândul copiilor. Totuși acest lucru s-ar putea să nu mai fie valabil în următoarele decenii.

Un raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra pericolului reprezentat de bacteriile rezistente la antibiotice pentru sănătatea publică.

abonare

„Rezistența antimicrobiană este o urgență medicală la nivel global, care va periclita progresul medicinei moderne” – Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS

Infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice sunt considerate de OMS ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice. Printre acestea se remarcă tuberculoza rezistentă la antibiotice, responsabilă pentru 250.000 de decese anual. Au mai fost identificate 12 alte clase majore de patogeni care devin din ce în ce mai rezistenți la antibiotice și necesită noi forme de tratament.

„România are cea mai mare rată de rezistență la antibiotice. Nu numai că bacteriile sunt rezistente la antibiotice, dar au un nivel ridicat de rezistență. Unul dintre cele mai mari raportate în lume” – dr. David Greenberg

Potrivit raportului OMS, în acest moment sunt în curs de dezvoltare 51 de antibiotice, menite să combată patogenii rezistenți. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele sunt doar modificări ale unor antibiotice deja existente și reprezintă doar o soluție pe termen scurt. Doar 8 noi antibiotice sunt considerate de OMS ca fiind cu adevărat tratamente inovatoare și care vor fi de folos în lupta împotriva bolilor rezistente la antibiotice.

„Acum, singura soluție este prevenția și reducerea utilizării de antibiotice” – dr. David Greenberg

În clipul următor, dr. David Greenberg, specialist în boli infecțioase și pediatrie, vorbește despre situația bacteriilor rezistente la antibiotice în România și explică cum putem evita escaladarea acestei crize folosind prevenția prin vaccinare și folosirea judicioasă a antibioticelor:

Articole recomandate:

Rezistența la antibiotice, o urgență medicală la nivel global

Dr. David Greenberg: Importanța vaccinării pentru prevenirea bolilor infecțioase la copii

Cele mai noi studii despre ASTMUL BRONȘIC