Declarația de principii privind accesul la imunoterapiile oncologice, semnată în Parlament

  • Imuno-oncologia



Noile soluții de imunoterapie oncologică au fost discutate la Palatul Parlamentului, pe 12 iunie. Reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medicilor, industriei farmaceutice și autorităților din domeniul sănătății s-au reunit pentru a propune o declarație de principii privind accesul sustenabil al pacienților români  la imunoterapiile oncologice.

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial. Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

abonare

„Pentru pacienți fiecare nouă inovație este o șansa în plus la viață iar imunoterapia oncologică este cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului. De aceea este deosebit de importantă colaborarea cu autoritățile publice din domeniul sănătății și doresc să salut pe această cale pașii importanți făcuți în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacienților români la inovația în medicină”Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezică urinară. În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

„Cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avant extraordinar, avem în fiecare zi noi terapii și studii promițătoare. Cel mai important aspect de menționat însă este că aceste terapii pot crește dramatic supraviețuirea pacienților cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câțiva ani, cu efecte secundare minime ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienți” –  Dr. Polixenia Iorga,  medic primar oncolog.

Declarația de principii recunoaște nevoia pacienților români de imunoterapii oncologice gratuite și compensate și subliniază importanța încheierii cu rapiditate a contractelor cost-volum și publicarea protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.

Textul declarației de principii:

  • In tratamentul cancerului, imunoterapiile funcționează diferit fata de tratamentele citostatice standard.
  • Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui tip de cancer.
  • În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.
  • Pacienții români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.

„Anii care urmează se vor afla sub auspiciile unor schimbări de paradigmă. Schimbarea presupune trecerea de a medicina tradițională, care tratează efectele, la medicina personalizată, care are în centrul preocupărilor identificarea și tratarea cauzelor. Țara noastră trebuie să se ralieze rețelelor europene și mondiale pentru ca profesioniștii români să aibă acces la cele mai noi rezultate înregistrate în medicina oncologică și pentru a oferi pacienților români tratamente moderne” – Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale

„Din ce în ce mai multe imunoterapii își dovedesc eficiența în diverse tipuri de cancer. Pentru a asigura sustenabilitatea accesului la imunoterapii, este nevoie de un plan de diagnostic precis al cancerului. Nu ne mai permitem să pierdem nici măcar o zi tratând pacienții cu cancer în modul în care îi tratăm astăzi” – Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

În clipul următor, Dr. Marius Geantă vorbește despre cele mai importante progrese imuno-oncologice din ultimul an și despre ce trebuie să facă România pentru a se ține pasul cu avansul imuno-oncologiei:

Evenimentul s-a desfășurat sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică  a Senatului României, în parteneriat cu Centrul pentru Inovație în Medicină.

Articole recomandate:

Imuno-oncologia pentru toți: Despre folosirea imunoterapiilor pentru tratarea cancerului pulmonar în România

2.004 imunoterapii se află în dezvoltare, în 3.024 de studii clinice pentru 303 tipuri de cancer

Sistemul imunitar și apariția carcinomului cu celule Merkel. Ce rol are imunoterapia?