#EADV2018. Secukinumab- eficiența în psoriazisul plachetar susținută de date din practica medicală

  • Acces la inovație
  • Dermatologie



Eficacitatea și siguranța Cosentyx (secukinumab) în psoriazisul plachetar moderat-sever confirmate de studii de stadiu 4, din clinica curentă, prezentate în cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018).

XPOSE, PROSPECT, CORRONA și PURE

Datele prezentate provin din 2 studii non-intervenționale și 2 registre din Canada, Germania, Statele Unite ale Americii și America Latină, ce au inclus mii de pacienți. Cel mai mare studiu a inclus 2.002 de pacienți germani, 905 din aceștia fiind urmăriți 24 de săptămâni. Cea mai lungă perioadă de urmărire a fost în studiul PURE, de 18 luni, a 59 de pacienți.

abonare

Indicatorul de eficacitate folosit în toate studiile a fost schimbarea scorului de activitate a psoriazisului, PASI (Psoriasis Area Severity Index). Proporția celor ce au înregistrat schimbări mai mari de 75% sau 90% a fost mai mare la cei ce au folosit secukinumab ca prim biologic, scăzând la cei ce l-au folosit ca linia a doua (majoritatea trecând de la un biologic anti-TNF) sau ca linia a treia.

Studiul PROSPECT, cea mai mare analiză prospectivă din lume reală a Cosentyx până în prezent, a arătat o îmbunătățire a calității vieții (calitatea vieții a 59% dintre pacienți la 24 de săptămâni nu este afectată, sau este puțin afectată de către boala dermatologică-Index de calitate a vieții în dermatologie 0 sau 1).

Dintre toți pacienții care au început tratamentul în cadrul studiului PROSPECT, 77.2% continuau să îl urmeze la un an: 87% dintre pacienții cu psoriazis bio-naiv (care nu au primit alte tratamente biologice înainte de secukinumab) rămân sub tratament cu secukinumab la 12 luni, procentul scăzând cu creșterea liniei de tratament: 78% pentru linia a doua și 70.5% pentru linia a treia. Motivele principale ale renunțării la tratament au fost lipsa de răspuns la tratament și preferința pacientului.

Secukinumab este primul și singurul tratament biologic complet umanizat care inhibă în mod specific interleukina-17A (IL-17A). Aceasta este implicată în inflamația și dezvoltarea psoriazisului, spondilitei anchilozante și artritei psoriazice. Cosentyx a fost utilizat la peste 160.000 de pacienți din întreaga lume în toate indicațiile și este utilizat în multe țări ca terapie de primă linie în cazul pacienților care nu au mai urmat terapii biologice.

Citește și: