#EADV2018. Studiu de fază I: anticorp anti receptor IL-36, sigur și eficace în psoriazisul pustular generalizat

  • Dermatologie
  • Health literacy



O singură doză de anticorp anti receptor IL-36 a fost bine tolerată și a determinat o ameliorare rapidă și susținută a simptomelor și a biomarkerilor biochimici, celulari și farmacologici asociați cu psoriazisul pustular generalizat (PPG), conform unui studiu prezentat astăzi în cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018).

Studiul de fază I (NCT02978690) a inclus 7 pacienți cu acutizări ale PPG, cu un scor 3 GPPGA (GPP Physician Global Assessment- scor de evaluare globală a PPG) și subscor al pustulelor între 2 și 4. Aceștia au fost urmăriți 20 de săptămâni după o singură injecție cu 10 mg/kg BI 655130 (anticorp monoclonal anti receptor IL-36). Obiectivul primar a fost siguranța și tolerabilitatea; obiective secundare au urmărit eficacitatea, incluzând o serie de scoruri clinice și biomarkeri biochimici, celulari și farmacogenomici.

Un scor GPPGA de 0 sau 1 a fost obținut la cinci pacienți (71,4%) în săptămânile 1 și 2 și la toți pacienții în săptămâna 4 (Figura).

abonare
  • În 48 de ore de la tratament, pustulele au fost complet eliminate la trei pacienți (42,9%);
  • Pustulele au fost eliminate la cinci pacienți (71,4%) până în săptămâna 1;
  • Șase pacienți (85,7%) au obținut eliminarea pustulelor până în săptămâna 2.
eadv18-scor-gppga-psoriazis-pustular-generalizat-il-36
Procentul de pacienți cu GPPGA 0 sau 1, după o singură administrare a BI 655130, pe o perioadă de urmărire de 20 săptămâni (1 pacient a urmat tratament cu metrotrexat după săptămâna 4 pentru controlul durerii și a fost astfel clasat pe această perioadă ca non-responder)

Au fost înregistrate îmbunătățiri a tuturor indicilor urmăriți: GPPASI (GPP Area and Severity Index, scor de activitate a bolii, ce ia în calcul aria afectată, eritemul, indurarea și descuamarea din diferite zone ale corpului) s-a modificat față de valoarea inițială cu 79.8% în săptămâna 4, FACIT-F (Functional Assessment of Chronic Illness Therapy-Fatigue) s-a modificat în medie cu 12.3 până la săptămâna 2, iar scăderea medie pe scara vizuală a durerii a fost de 45.9.

Proteina C reactivă și neutrofilele s-au îmbunătățit față de martor la până la săptămâna 2 cu –64.2 mg/dL respectiv –5.3 miliarde de celule per litru. Înainte de tratament analiza globală a transcriptomului a identificat 3276 gene exprimate diferit între biopsiile de piele lezionată și nonlezionată. La sfârșitul săptămânii 1 expresia a 1444 de gene a pielii lezionate s-a apropriat de valori normale.

În ceea ce privește siguranța tratamentului, în cele 20 de săptămâni, patru pacienți (57,1%) au prezentat reacții adverse, slabe sau moderate.

Ce reprezinta psoriazisul pustular generalizat?

PPG este o boală rară, amenințătoare de viață și dificil de tratat. Se caracterizează prin erupții episoade acute recurente de erupții pustulo-eritematoase, asociate cu semne și simptome sistemice (febră, frisoane, amețeli, tahicaridie, greață, slăbiciune musculară). PPG are o legătură genetică puternică cu calea interleukinei (IL) -36.

Citește și:

sursă imagine feature: Alpha Stock Images