#EHFG2019. INTERVIU. Boris Azaïs, director Public Policy Europe & Canada MSD, despre inițiativa „Nobody left outside”: Accesul comunităților marginalizate la servicii medicale

  • Health literacy



În cadrul European Health Forum Gastein (#EHFG), cea mai importantă întâlnire care vizează politicile de sănătate, au fost abordate numeroase subiecte de actualitate, provocări pentru sistemele medicale.

Una dintre temele dezbătute a fost Inițiativa „Nobody left outside” care are ca scop facilitarea accesului la tratament și servicii medicale a comunităților marginalizate. Despre acest subiect, editorii Raportuldegardă.ro au discutat cu Boris Azaïs, Director Public Policy Europe & Canada, MSD.

abonare

Inițiativa „Nobody left outside”

Unul dintre subiectele discutate la #EHFG a fost accesul la tratament pentru comunitățile marginalizate. Aceasta este o inițiativă numită „Nobody left outside” și se referă la faptul că nimeni nu ar trebui să fie lăsat în afara sistemului medical. În multe țări în care deși pacienții au dreptul la tratament, acestora nu le este permis accesul deoarece trăiesc un mod de viață haotic, sunt stigmatizați sau incriminați. Acest lucru le face și mai mult rău, devenind mult mai bolnavi comparativ cu restul populației.

Astfel, am vrut să ridicăm această problemă în fața sistemelor de sănătate arătând realitatea și câteva dintre obiceiurile zilnice ale acestor comunități. Ca să fiu sincer, vorbim acum despre imigranți, persoane care practică prostituția, oameni fără adăpost, prizonieri și oameni care își injectează droguri. Mai exact comunități care au numeroase probleme, printre care și starea de sănătate.

Inițiativa „Nobody left outside”
Inițiativa „Nobody left outside” se axează pe facilitarea accesului la tratament pentru comunitățile marginalizate.

În această săptămână în Gastein am adus în atenția publicului Coaliția „Nobody left outside” pentru a arăta prin intermediul imaginilor, câteva dintre obiceiurile zilnice ale acestor comunități. Am adus aceste containere pentru a ilustra natura tranzitorie a vieții acestor persoane, pentru că unul din lucrurile pe care le au în comun este traiul pe stradă. Odată ce trăiești pe stradă, accesul la diverse tratamente este foarte complicat.

Pentru a relata modul lor de viață am lucrat în parteneriat cu diferite ONG uri pentru a putea accesa fotografi cu persoanele respective. Le-am spus: „dacă vreți să faceți poze sau să vă filmați realitatea, modul de viață, faceți asta și povestiți-ne despre provocările pe care le întâmpinați atunci când doriți să accesați servicii medicale”. Asta se află în aceste containere: o serie de 25 de poze realizate de către oamenii respectivi, alături de câteva comentarii despre motivele pentru care întâmpină dificultăți în accesarea serviciilor medicale și de ce este important pentru ei accesul la diferite tratamente. Atunci când sunt bolnavi, nu pot lucra propriu-zis fapt care impactează viața de familie și calitatea vieții în numeroase alte aspecte.

Vaccinarea – provocare în domeniul sănătății publice

În ziua de astăzi există o provocare foarte mare în domeniul sănătății publice. Am făcut progrese uriașe în ceea ce privește speranța de viață, mulțumită vaccinurilor iar MSD este una dintre cele mai mari companii farmaceutice producătoare de vaccinuri la nivel mondial.

Din nefericire, de câțiva ani buni suntem bombardați cu știri false sau teorii ale conspirației legate de vaccinare. Vaccinarea este foarte importantă pentru întreaga populație însă este o alegere individuală. Astfel, unii oameni nu se simt în siguranță în legătură cu vaccinarea copiilor lor, anumite persoane chiar cred că vaccinurile în sine sunt nesigure, iar alții doar pun diverse întrebări ca să se convină. Trăim într-o vreme în care nimeni nu mai are încredere în experți.

În Gastein am rugat numeroși tineri să se gândească la potențiale soluții pentru această problemă, pentru cum ar putea fi combătut acest sentiment de împotrivire în fața vaccinării. Un lucru care trebuie înțeles este că vaccinurile sunt testate pe mii și mii de oameni, se utilizează de milioane de persoane și sunt probabil cele mai sigure medicamente pe care le asigurăm.

EHFG - Inițiativa Nobody left outside
Vaccinarea reprezintă o alegere foarte importantă pentru siguranța copiilor voștri, fiind și o alegere bună ca cetățean pentru societate.

Dar de asemenea, oamenii trebuie să se înțeleagă și faptul că este o responsabilitate socială precum și un beneficiu pentru copii să fie vaccinați, astfel încât virusurile să nu se răspândească mai departe. Este o alegere foarte importantă pentru siguranța copiilor voștri, fiind și o alegere bună ca cetățean pentru societate.

  • Despre cât de importantă este vaccinarea și care sunt miturile legate de aceasta, puteți afla din acest articol. 

Eradicarea Hepatitei C până în 2030

Virusul Hepatitei C a fost identificat în urmă cu aproximativ 30 de ani, iar timp de 30 de ani companii farmaceutice precum MSD au investit în cercetare și dezvoltare, asigurând noi medicamente oamenilor.

Acum am ajuns la cea de-a patra generație de tratament în vindecarea Hepatitei C, iar produsele disponibile sunt extrem de capabile, extrem de sigure și ușor de utilizat. Astfel, în curs de 8-12 săptămâni, pacienții pot fi vindecați de VHC. Provocarea este acum identificarea persoanelor purtătoare de virus.

Astfel, atunci când vorbim despre eradicarea Hepatitei C vorbim de fapt despre a ne asigura că pacienții bolnavi primesc tratamentul corespunzător, iar ulterior de a identifica purtătorii de virus care deși nu au simptome vizibile, deoarece Hepatita este o boală care progresează lent, ar trebui să aibă acces la tratament.

Acesta este scopul principal, iar Organizația Mondială a Sănătății a setat acest obiectiv de eliminare a Hepatitei C, o amenințare la sănătatea publică, până în anul 2030. Din 2 în 2 ani se monitorizează progresul făcut de fiecare stat în parte. Puteți afla mai multe informații despre țara dvs. de pe site-ul OMS.

Lucrez pentru compania farmaceutică MSD, o companie care se axează mult pe componenta de cercetare. Ceea ce este important de știut despre companiile farmaceutice în sine este faptul că noi nu creăm medicamente propriu-zis, ci aducem noi cunoștințe. Cu ajutorul științei, având o mai bună înțelegere a mecanismelor biologice, încercăm să identificăm componente chimice sau biologice care ar putea avea un anumit impact asupra organismului.

Eradicarea Hepatitei C până în 2030
Din 2 în 2 ani se monitorizează progresul făcut de fiecare stat în parte. Puteți afla mai multe informații despre țara dvs. de pe site-ul OMS.

Astfel creăm cunoștințe, cunoștințe extrem de complicate de dezvoltat, motiv pentru care ne bazăm foarte mult pe drepturile de proprietate intelectuală. Acesta este de fapt ceea ce face posibile cercetarea și inventarea. Atunci când căutăm un nou tratament trebuie să elaborăm studii clinice foarte bine puse la punct, pentru a putea demonstra publicului și autorităților că dacă se folosește acea substanță chimică pentru acel pacient, la acel dozaj, bolnavul va putea fi vindecat. De aceea, aceasta este o industrie foarte specifică, deoarece împingem iar și iar limitele științei testând teorii care nu întotdeauna sunt ceea ce trebuie.

Alzeheimer – în continuare o boală neînțeleasă în întregime

Cel mai bun exemplu este în cazul bolii Alzheimer. În continuare, în acest caz nu înțelegem în totalitate ce se întâmplă în creier, care este motivul pentru care acesta se deteriorează, având un impact puternic asupra funcțiilor cognitive.

  • Ce este boala Alzheimer și se cunoaște despre ea până la momentul actual puteți afla din acest articol.

Există un număr mare de companii care investesc foarte mult în această zonă, cheltuind deja miliarde de dolari în cercetare, pentru a putea descoperi un tratament pentru această boală. Nu am atins încă acest obiectiv, însă efortul este necontenit și eventual vom putea descoperi un tratament în următorii 5-10 ani.

Citește și: