Campania „Câte vieți are inima ta?” – mesaje de sprijin din partea Administrației Prezidențiale și a Senatului României

  • Health literacy



Campania de conștientizare „Câte vieți are inima ta?” a debutat cu o dezbatere la care au participat Dr. Diana Păun, Consilier de Stat al Departamentului de Sănătate Publică și Emanuel-Gabriel Botnariu, membru al Comisiei de Sănătate din Senatul României. Cei doi au prezentat poziția instituțiilor pe care le reprezintă cu privire la prevenția bolilor cardiovasculare în România.

Dr. Diana Păun, Consilier de Stat al Departamentului de Sănătate Publică

Dr. Diana Păun, Consilier de Stat al Departamentului de Sănătate Publică, a vorbit despre politicile de sănătate care au ca scop prevenirea bolilor cardiovasculare: „Administrația Prezidențială își asumă prevenția bolilor cardiovasculare ca prioritate națională. Educația pentru sănătate și politicile de sănătate cu accent pe prevenție constituie instrumente utile în acest sens. Totuși, adoptarea unor comportamente și a unui stil de viață sănătos reprezintă o opțiune individuală. Prevenția și educația pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acțiunilor noastre și avem nevoie de sinergia tuturor actorilor din mediul sanitar pentru a ne atinge obiectivele: instituții publice, mediu privat și ONG-uri.

abonare

“Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze importanța adoptării unui stil de viață sănătos”

O populație sănătoasă este în primul rând o populație informată. Iar informarea trebuie făcută de la cele mai fragede vârste: în grădinițe, în școli, prin intermediul rețelei de medici de familie, al comunității, dar și prin campanii precum cea de astăzi. Campania își propune să atragă atenția pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare asupra importanței monitorizării continue și să crească gradul de conștientizare a factorilor de risc asociați bolilor cardiovasculare în rândul publicului larg. Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze importanța adoptării unui stil de viață sănătos, în care activitatea fizică ritmică, alimentația sănătoasă și evitarea comportamentelor nocive sunt prioritare.

Fie că vorbim de boli cardiovasculare, diabet sau oricare alte afecțiuni care pot fi prevenite, campaniile de conștientizare sunt mereu binevenite, ma ales atunci când acestea vin de la specialiști din domeniu. Societatea Națională de Medicină a Familiei a fost și va rămâne un partener de nădejde în domeniul prevenției și a educației pentru sănătate, motiv pentru care îi felicit. Felicit în egală măsură și Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare”.

Emanuel-Gabriel Botnariu, membru al Comisiei de Sănătate din Senat

Emanuel-Gabriel Botnariu, membru al Comisiei de Sănătate din Senat: „Sunt încântat să particip la această dezbatere; pe viitor, vom organiza multe alte astfel de evenimente pe tema bolilor cardiovasculare și sperăm că legea prevenției va fi gata în luna septembrie. Vrem să implementăm cadrul legislativ necesar pentru a promova un stil de viață sănătos.

“Românii au tendința să apeleze la medic doar în momentul în care trebuie aplicat un tratament”

„Totuși, în afară de autoritățile statului, școala și familia joacă un rol vital în acest demers. Trebuie să le explicăm copiilor factorii care determină aceste teribile boli și riscurile la care se supun în situația în care urmează un stil de viață nesănătos. Românii au tendința să apeleze la medic doar în momentul în care trebuie aplicat un tratament. Consumul de medicamente pentru pacienții în faza de recuperare este masiv”, a adăugat senatorul Botnariu.

Statistici cu privire la efectele bolilor cardiovasculare în România

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Din cele peste 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, aproximativ 150.000 au avut cauze cardiovasculare. La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, fenomen responsabil pentru majoritatea deceselor din țara noastră. Bolile cardiovasculare determină de trei ori mai multe decese decât cancerul, iar șansele de supraviețuire pe durata unui an a unui pacient cu insuficiență cardiacă sunt mai mici decât cele ale unui bolnav de cancer.

Cele mai multe dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite adoptând un stil de viață sănătos: respectarea unei diete echilibrate, evitarea viciilor precum fumatul și introducerea activităților fizice în programul zilnic.

Campania „Câte vieți are inima ta?” este lansată de Societatea Națională de Medicina Familiei și Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România. Programul are ca scop mărirea gradului de conștientizare a importanței prevenției secundare a infarctului miocardic.

Articole recomandate:

Campania “Câte vieți are inima ta?”: bolile cardiovasculare determină de 3 ori mai multe decese decât cancerul

INFOGRAFIC: Colesterolul și alți factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare

Screeningul pentru bolile cardiovasculare scade riscul de deces cu 7%