#ESCCongress. Mai puțin de 50% dintre pacienții cu risc cardiovascular foarte înalt obțin nivelul de colesterol optim, recomandat de ghidurile europene

  • Cardiologie



În anul 2019, numai 1 din 5 pacienți cu risc cardiovascular foarte ridicat reușeau să atingă standardele stabilite de ghidurile terapeutice ale Societății Europene de Cardiologie (ESC) și ale Societății Europene de Ateroscleroză (EAS), în ceea ce privește nivelul optim de colesterol seric (1,4 mmol/L). În momentul de față, în Europa, mai puțin de 10% din pacienții cu risc foarte înalt urmează o terapie hipolipemiantă combinată, dintre care 9% primesc ezetimib, iar doar 1% inhibitori PCSK9.

Studiul DA VINCI, prezentat în cadrul Congresului Anual al Societății Europene de Cardiologie din acest an, demonstrează că un procent foarte mic dintre pacienții cu risc cardiovascular foarte înalt ating nivelul de colesterol dorit, motivul principal fiind tratamentul nepotrivit.

abonare

DA VINCI s-a desfășurat pe teritoriul a 18 țări europene, iar rezultatele acestuia au arătat că mai puțin de 50% din persoanele cu risc cardiovascular foarte ridicat au obținut un nivel optim de colesterol în urma tratamentului. Mai precis, dintre pacienții care au primit tratament doar cu statine, numai 22% au reușit să obțină valoarea dorită, pe când cei care au primit o terapie combinată cu statine și inhibitori PCSK9 au obținut rezultatele dorite în 75% din cazuri.

Dacă sunteți medic sau profesionist din domeniul sănătății și sunteți interesat de cele mai importante subiecte prezentate la Congresul European de Cardiologie 2020, vă invităm să vă creați cont pe platforma Medic.raportuldegarda.ro.

Conform autorului principal al studiului, Dr. Kausik Ray, scăderea nivelului de colesterol al pacienților aflați la risc înalt, de la 2,20 mmol/L până la sub 1,4 mmol/L, ar putea conduce la o scădere de 11% a riscului evenimentelor cardiovasculare și o diminuare cu 5% a mortalității.

Studiul DA VINCI - mai puțin de 50% din pacienți obțin valoarea optimă de colesterol

Studiul DA VINCI a inclus 5.888 de participanți din 18 țări europene, media de vârstă fiind de 69 de ani. Acesta a urmărit modul în care sunt utilizate tratamentele destinate scăderii cantității de lipide din sânge și dacă prin intermediul acestora pacienții pot obține o scădere a nivelului de colesterol, conform ghidurilor de specialitate.

Dintre persoanele care au participat la studiu 46% aveau diabet, 78% hipertensiune, 26% boală vasculară coronariană și 12% boală vasculară cerebrală. Mai mult decât atât, 77% dintre pacienți erau fumători.

În urma monitorizării pacienților, s-a observat că 84% primeau tratament cu statine drept principală terapie de scădere a LDl-colesterolului. Dintre aceștia 28% urmau un tratament cu statine în doză mare.

„După dietă și stil de viață, scăderea nivelului de colesterol cu ajutorul medicației este o strategie de bază în scăderea riscului dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale. Trebuie să privim colesterolul așa cum privim și tensiunea arterială, unde de multe ori, pentru a optimiza situația pacientului este nevoie de combinații terapeutice” – afirmă autorul principal al studiului Dr. Kausik Ray, MPhil, of the Imperial School.

De asemenea, studiul a subliniat importanța utilizării unei terapii combinate pentru pacienții care nu obțin valorile stabilite de ghiduri în urma unui tratament standard cu statine și ezetimib.

În plus, conform informațiilor provenite din DA VINCI, numeroși medici din Europa nu urmează corespunzător ghidurile clinice în practica de zi cu zi, și chiar atunci când pacienții primesc doza optimă de tratament cu statine, în continuare există un număr de persoane cu risc cardiovascular foarte înalt care ar putea beneficia de alte terapii pentru scăderea valorii lipidice și atingerea nivelului optim de colesterol.

Conform ghidurilor EAS și ESC, pacienții aflați la risc foarte înalt sunt:

  • Pacienții cu boală cardiovasculară aterosclerotică;
  • Pacienții diabetici, cu leziuni ale organelor-țintă (sistem nervos, sistem cardiovascular, ochi sau rinichi);
  • Pacienții cu boală renală cronică severă;
  • Pacienții cu hipercolesterolemie familială și boală cardiovasculară aterosclerotică, sau alt factor de risc asemănător.

În 2016 ghidurile terapeutice recomandau o valoare optimă a LDL-c de sub 1,8 mmol/L, în rândul pacienților cu risc foarte înalt, însă 3 ani mai târziu, în 2019 acest nivel a scăzut la <1,4 mmol/L.  

Pentru a facilita obținerea acestor noi valori, a fost facilitat accesul pacienților la statine și alte medicamente indicate în această situație, printre ele numărându-se combinații terapeutice cu ezetimib și inhibitorii PCSK9.

Citește și: