Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii. Cum utilizăm datele în controlul pandemiei?

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Accesează Esențial Covid-19

Știrile săptămânii 26 octombrie – 1 noiembrie 2020:

  • Comisia Europeană încurajează transferul de date și cunoștințe despre Covid-19, în timp real, la nivelul UE

Ursula von der Leyen, președintele CE, a anunţat într-o conferință de presă că va pune la dispoziție un buget de 220 de milioane de euro pentru finanţarea transferării pacienţilor COVID-19 dintr-o ţară în alta, în funcție de necesitate, pentru a susţine spitalele suprasolicitate din cele mai afectate state membre de-al doilea val al pandemiei. Pentru ca resursele să fie utilizate corect, Ursula von der Leyen a încurajat transferul de date exacte și cunoștințe cu privire la situația epidemiologică, atât către platforma ECDC, cât și între statele membre, în timp real.

„(…) răspândirea virusului va copleși sistemele noastre de sănătate dacă nu acționăm urgent. Și este important să acționăm coerent în întreaga Uniune Europeană. (…) Vom lansa o platformă pentru a reuni specialiștii care consiliază fiecare guvern național și experții care consiliază Uniunea Europeană. Consilierii științifici naționali ne-au cerut să facem acest lucru pentru a împărtăși cele mai bune practici și pentru a alinia sfaturile științifice date guvernelor din întreaga Uniune. Învățăm zi de zi – știința ne învață cum să facem față acestei boli. Și, prin urmare, acest schimb de cunoștințe științifice la cel mai înalt nivel este de cea mai mare importanță, deoarece astfel vom învăța unul de la celălalt ce funcționează și vom evita astfel mesajele conflictuale sau confuze”.

Ursula von der Leyen a mai vorbit și despre testare și aplicațiile de contact tracing, două acțiuni care ar trebui să se afle într-o relație sinergică. 22 de state membre au dezvoltat deja o aplicație de urmărire sau se află în curs de dezvoltare a uneia. CE a creat un gateway european de interoperabilitate între statele membre. Trei aplicații au fost deja conectate săptămâna trecută, iar în luna noiembrie, alte 19 aplicații se vor alătura acestui gateway european.

  • Aplicația românească de monitorizare a contacților COVID-19

Printr-un proiect de cercetare derulat de UEFISCDI în ultimele 3 luni, a fost dezvoltată prima aplicație românească de contact tracing, pentru smartphone. Aceasta permite alertarea utilizatorului care o are instalată dacă în ultimele 14 zile s-a aflat în contact apropiat cu o persoană depistată ulterior pozitiv.

abonare

Pe data de 19 octombrie 2020, a fost transmis raportul tehnico-științific de evaluare a contractului pentru proiectul IASO, realizat de evaluatori externi (desemnați de Ministerul Sănătății, Agenția Spațială Română și Serviciul de Telecomunicații Speciale). Au concluzionat că proiectul a fost finalizat cu succes, s-au obținut rezultatele propuse, evaluarea generală a etapei de raportare finală fiind “Excelent”.

Însă, „pentru valorificarea acestor instrumente este necesară inițierea și finanțarea unui proiect/program investițional de implementare din partea instituțiilor interesate”. Cu alte cuvinte, aplicația există, însă mai sunt pași de parcurs până va putea fi utilă la nivelul societății românești pentru folosirea în lupta împotriva pandemiei.

  • Aplicația de monitorizare DETECT: utilizarea tuturor datelor disponibile despre o persoană, pentru evaluarea riscului de Covid-19

Adăugând un grad în plus de complexitatea ideii de aplicație pentru contact tracing și testare, în Statele Unite, o echipă de specialiști a construit un model de aplicație de monitorizare care a integrat datele culese cu dispozitive de tip wearables (pot fi partajate date de la dispozitive Fitbit, Apple HealthKit și Google Fit, prin API), simptomele raportate de pacient și date despre un posibil diagnostic COVID-19, precum și informațiile din dosarul electronic al pacientului.

Proiectul de cercetare DETECT (Digital Engagement and Tracking for Early Control and Treatment) a înrolat aproximativ 30,5 mii de persoane care locuiesc în SUA. Această abordare, care integrează toate datele disponibile despre o persoană, s-a dovedit până la acest moment mai eficientă decât simpla testare sau evaluare a simptomelor de bază, mai ales că o parte din cazuri sunt asimptomatice, iar în perioada presimptomatică, infecția poate fi transmisă în continuare.

  • Taiwan: 200 de zile fără transmitere SARS-CoV-2 pe teritoriul țării

Utilizarea datelor și a tehnologiilor actuale (analize tip big data, geo-localizarea și căile de comunicare pe care telefonul mobil le facilitează), alături de respectarea măsurilor de igienă și distanțare, precum și căutarea activă a cazurilor pozitive, și-au demonstrat eficiența încă de la începutul pandemiei. Taiwan a reușit să țină astfel sub control răspândirea și își menține poziționarea – recent, a atins un record de 200 de zile fără cazuri transmise pe plan intern.

Autoritățile taiwaneze au acționat devreme pentru a opri răspândirea bolii, au adoptat măsuri stricte de control și au investit resurse în testare și urmărire.

  • Super-răspândirea (superspreading): prevenirea punctelor fierbinți de transmitere este esențială pentru oprirea pandemiei COVID-19

Revista Science explică acest concept ilustrând cazul conferinței Biogen din Boston, la care au participat aproximativ 200 de persoane. Una dintre aceste persoane a fost pozitivă. Conferința a avut loc în luna februarie 2020 – la acel moment, doar 20 de cazuri de Covid-19 erau raportate în SUA. Cel puțin 97 de persoane care au participat la conferință sau conviețuiau cu un participant au fost pozitive. Și transmiterea a continuat.

Dovezile arată că acest eveniment a dus la mii de infectări cu COVID-19 în Statele Unite și în țări îndepărtate, precum Singapore și Australia. Rezultatele provin dintr-un proiect derulat la Broad Institute of Harvard și M.I.T., demarat în martie. Echipa a secvențiat și analizat genomurile virale a 7.772 de persoane infectate cu COVID-19 între ianuarie și mai 2020. Au efectuat, de asemenea, analize filogenetice ale virusului pentru a urmări de unde a apărut fiecare variantă virală.

Un alt studiu, publicat în aprilie, a estimat că 10% dintre pacienți sunt responsabili de 80% din răspândire: „Deoarece majoritatea indivizilor infectați nu contribuie la extinderea unei epidemii, numărul efectiv de reproducere ar putea fi redus drastic prin prevenirea unor evenimente de super-răspândire relativ rare”.

Utilizarea secvențierii genomice a SARS-CoV-2 pe scară largă ar putea deveni un pilon important în controlul pandemiei.

Să ne amintim și de cazul ofițerului MAI din România, care nu a declarat locul în care călătorise și, fiind pozitiv, a continuat să meargă la serviciu, unde a avut contact apropiat cu mai mulți colegi. Analiza primelor 100 de cazuri din România, efectuată de echipa noastră, arăta că acesta era responsabil de 15% dintre ele.

Accesează Esențial Covid-19 din săptămâna 2-8 noiembrie.

Infografic - importanța distanțării sociale