#ESMO17: STUDIU. Pembrolizumab: eficacitate pentru cancerul gastric metastazat, linia a doua de tratament

  • Imuno-oncologia



Studiul KEYNOTE-059 a a arătat că tratamentul cu pembrolizumab determină o rată de răspuns promițătoare în cazul pacienților cu cancer gastric metastazat, tratați anterior cu chimioterapie.

KEYNOTE-059 este unul dintre cele mai vaste studii de fază II, care investighează imunoterapia pentru cancerul gastric metastazat sau recurent. Acesta a fost prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală, desfășurat anul acesta la Madrid.

abonare

Trei cohorte de pacienți au fost incluse în studiu:

  •  259 de pacienți cu cancer gastric metastazat, care au primit pembrolizumab ca monoterapie, după ce li se administraseră anterior două linii de chimioterapie;
  • 25 de pacienți cu cancer gastric metastazat diagnosticați recent, care au primit pembrolizumab în combinație cu chimioterapie;
  • 31 de pacienți recent diagnosticați, care au primit pembrolizumab ca monoterapie.

Rata de supraviețuire a pacienților care suferă de cancer gastric metastazat este de mai puțin de 1 an. În toate cele 3 grupuri s-a urmărit, în primul rând, siguranța medicamentului, iar în grupurile 1 și 3 – rata de răspuns la tratament.

După o observare de aproximativ 6 luni, rata de răspuns în cohorta 1 a fost de 12%. Pacienții care exprimă PD-L 1 au răspuns mai bine decât ceilalți, cu rate de răspuns obiectiv de 16%, respectiv 6%. În cazul a 18% dintre pacienții grupului 1 au apărut efecte adverse la tratament, de la gradul 3 până la 5. Ca urmare 3% dintre aceștia au abandonat tratamentul.

„Datele arată că tumorile s-au micșorat destul de mult pentru a garanta un răspuns, mai ales în cazul pacienților care exprimă PD-L1, iar medicamentul este sigur. Rata de răspuns așteptată în cazul pacienților tratați anterior era zero, însă datele sunt promițătoare. Sperăm că aceste rezultate, împreună cu date din viitoare studii randomizate, vor duce la aprobarea pembrolizumab ca terapie pentru cancerul gastric metastazat”, a declarat autorul studiului, Dr. Zev Wainberg, co-director al Programului de Oncologie Gastrointestinală, al UCLA din Los Angeles.

Dr. Ian Chau, oncolog al Spitalului Royal Marsden din Londra, este de părere că deși există șanse foarte mari ca pembrolizumab să devină terapie standard în tratarea acestui cancer, există de asemenea și riscuri de efecte adverse majore, mai ales că, în studiu, pacienții nu au primit tratament pentru o perioadă suficient de lungă de timp, iar efectele adverse în imuno-oncologie apar după mai multă vreme.

Pembrolizumab a devenit prima terapie aprobată de către FDA pentru tratarea tumorilor care prezentau expresia PD-L1, neținând seamă de localizarea în organe.

Mai târziu, în luna iunie 2017, medicamentul a fost aprobat și în Europa, ca tratament pentru pacienții cu limfom Hodgkin.

În luna august a acestui an, pembrolizumab a fost inclus de către ANM (Agenția Națională a Medicamentului) pe lista medicamentelor cu compensare condiționată în tratamentul cancerului pulmonar avansat.