#ESMO17: Tagrisso, noul standard în tratarea cancerului pulmonar non-microcelular, EGFR-pozitiv

  • Medicina personalizată



Osimertinib (Tagrisso) ar putea deveni noul standard în tratamentul de primă intenție la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), cu mutații EGFR (epidermal growth factor receptor), potrivit rezultatelor studiului FLAURA, prezentate în cadrul #ESMO17.

Până de curând mai puțin de 20% dintre pacienții cu NSCLC cu mutație EGFR supraviețuiau până la 5 ani. În cadrul studiului de fază III FLAURA, osimertinib a redus cu mai mult de 50% riscul de progresie sau deces, comparativ cu terapiile actuale cu inhibitori de tirozin-kinază ai EGFR (EGFR-TKI). Perioada mediană de supraviețuire fără progresie a pacienților tratați cu osimertinib a fost de 18.9 luni față de 10.2 luni în cazul pacienților tratați cu terapii actuale, iar durata mediană până la recidivă a fost de 17.2 luni (versus 8.5 luni). 

abonare
Sursă: astrazeneca.com

„Studiul a demonstrat nu numai o îmbunătățire semnificativă a eficienței tratamentului cu osimertinib, în comparație cu inhibitorii EGFR standard, ci și un profil mai bun de siguranță din punct de vedere al efectelor adverse” – dr. Suresh S. Ramalingam, cercetător șef în cadrul studiului FLAURA.

Tagrisso (osimertinib) este un inhibitor ireversibil de generația a treia al unei enzime, tirozin-kinază, de la nivelul receptorului pentru factorul de creștere epidermică (EGFR), prezent în unele tipuri de cancer. Medicamentul este activ atât asupra mutațiilor EGFR care determină sensibilitatea la aceste tipuri de tratament, cât și asupra formelor cu mutația de rezistență T790M, care nu mai răspund la tratamentele cu inhibitori de prima și a doua generație, folosiți până în prezent. Tagrisso este la ora actuală aprobat în peste 50 de țări, pentru tratamentul de linia a II-a la pacienții cu NSCLC avansat și progresie a bolii după tratament cu EGFR-TKI, ca urmare a apariției mutației T790M la nivelul EGFR.

FLAURA este un studiu de fază II, dublu-orb, randomizat, care a evaluat eficiența și siguranța tratamentului cu Tagrisso, în doză de 80mg, administrat oral, o data pe zi, comparativ cu standardul de tratament – inhibitorii de tirozin-kinază ai EGFR (EGFR TKI), în rândul pacienților cu NSCLC avansat local sau metastatic, fără tratament anterior. În studiu au fost incluși 556 de pacieți din 30 de țări. Obiectivul primar a fost evaluarea supraviețuirii fără progresia bolii.

Cancerul pulmonar este principala afecțiune malignă atât la bărbați cât și la femei, fiind responsabil de aproape un sfert din cauzele de deces prin toate tipurile de cancer, mai mult decât cancerul mamar, de prostată și colorectal, la un loc.

Articole relevante:

Durvalumab triplează perioada de supraviețuire fără progresie pentru bolnavii de cancer pulmonar non-microcelular stadiul III

Pembrolizumab, eficient în combinație cu pemetrexed și carboplatin, la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular ne-scuamos